11 ve 17 No’lu CD’ler sahte

Güncelleme Tarihi:

11 ve 17 No’lu CD’ler sahte
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2015 01:39

ANAYASA Mahkemesi’nin Balyoz Davası’nda hak ihlali yapıldığı yönündeki kararının ardından, davayı karara bağlayan özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi kapatıldığı için dosya İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Haberin Devamı

Mahkeme kararını 31 Mart’ta açıklamış, suçu işledikleri sabit olmadığı gerekçesiyle 236 subayın tahliyesine karar vermişti. Mahkeme 816 sayfalık gerekçeli kararını dün açıkladı. Uzunluğu nedeniyle UYAP’a 7 parça halinde yüklenebilen kararda, “Yargılamanın yenilenmesi aşamasında elde edilen deliller doğrultusunda, gazeteci tarafından teslim edilen 11 ve 17 No’lu CD’lerin sahte olarak oluşturulduğu kesin olarak tespit edilmiş, mahkûmiyet hükmüne esas alınan diğer tüm dijital delillerin de sahte olarak oluşturulduğu yönünde kuvvetli şüphe oluşmuştur” denildi.

36 GÜNDE TAMAMLANDI
İstanbul Anadolu 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Özlem Karaçam ve iki üye hâkim, emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan’ın da arasında bulunduğu 236 asker hakkındaki gerekçeli kararı 36 günde tamamladı. Gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı:

KOMUTANLARIN BİLGİSİ YOK
“Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı olan Aytaç Yalman’ın darbe planları konusunda hiçbir bilgisi yok. Tanık Mehmet Ali Şen, içinde darbe planları yer alan 5 No’lu harddiskin 2005 yılı ile 2008 yılları arasında kendi kullanımında olduğunu, bu planların harddisk içinde olması halinde görmemesinin mümkün olmadığını belirtmiştir. Beyan, darbe planları ve eklerinin harddiskin içine sonradan atıldığı yönündeki iddialarını destekler nitelikte.

POLİS MEMURLARINCA YAZILDI
Bilirkişi raporunda 11 ve 17 No’lu CD’ler üzerindeki ‘Or. K. Na’ ve ‘K. Özel’ şeklindeki yazıların sanık Süha Tanyeri’nin el ürünüymüş izlenimi uyandırmak için Tanyeri’nin not defterinden yazı makinesi ile kopyalanarak yazdırıldığı anlaşılmıştır. ‘11 ve 17’ rakamlarının ve parafların CD’leri teslim alan polis memurlarınca yazıldığı anlaşılmıştır. Süha Tanyeri’ye ait defterin gazeteci Mehmet Baransu tarafından teslim edilen belge ve evrak arasında olması dikkat çekici bulunmuştur.

TARİH VE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMİŞ
Suça konu CD’ler ve USB’deki bazı belgelerin tarih ve zamanlarının gerçek takvim zamanını yansıtmadığı, bu belgelerin sistem zamanı güncel olmayan bilgisayarlarda oluşturulmuş ve/veya üst verilerindeki tarih ve zaman bilgileri sonradan gerçek zamanı yansıtmayacak şekilde değiştirilmiş oldukları kanaatine varılmıştır. Sanıkların gizli olarak bir araya gelip görüşme imkânları varken pek çok kişinin katıldığı bir seminer düzenlemeleri, seminer konuşmalarını aleyhlerine delil oluşturacak şekilde kayda alıp saklamaları hayatın olağan akışına uygun bulunmamıştır.

GENELKURMAY İNCELETTİRDİ
Plan semineriyle ilgili çalışmaların seminer sonrasında Genelkurmay’a, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na gönderildiği Yaşar Büyükanıt tarafından hukukçulara incelettirildiği, Genelkurmay tarafından bu konuşmalarda suç unsurunun bulunduğu yönünde hiçbir tespitte bulunulmadığı, yasal işlem yapılmadığı anlaşılmıştır.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!