11. Cumhurbaşkanı ve ettiği yemin

Güncelleme Tarihi:

11. Cumhurbaşkanı ve ettiği yemin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2007 00:00

TBMM’de dün yapılan oylamayla, aylardır süren tüm tartışmalar noktalandı ve Abdullah Gül, 339 oyla Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi. Atatürk ve İnönü’den sonra en genç Cumhurbaşkanı olarak Köşk’e çıkan Abdullah Gül, ayrıca bakanlıktan bu en yüksek makama çıkan ilk kişi de oldu.

Oğlu meclisten, anne ve babası televizyondan izledi. İşte Çankaya seçimlerinden çarpıcı kareler.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda üçer gün arayla devam eden Cumhurbaşkanlığı turlarının üçüncüsü dün yapıldı. Tüm milletvekilleri ve izleyiciler, TBMM’de 7 yılda bir yaşanan tarihi ana tanıklık ettiler. Tarihi oylamaya AKP, MHP ve DTP tam kadro katılırken, CHP Genel Kurul’a girmedi. AKP yönetimi, izinli ve raporlu milletvekili olmadığını bildirdi. 448 milletvekilinin katıldığı oylamada, Gül’e 339, MHP adayı Sabahattin Çakmakoğlu’na 70, DSP adayı Tayfun İçli’ye 13 oy çıktı. Oylamada 24 boş oy çıkarken, 2 de geçersiz oy kullanıldı. Bu tablo, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve bağımsızlardan Seyit Eyüpoğlu’nun Gül’e destek verdiği dikkate alındığında, AKP’den üç fire olduğunu gösterdi. MHP ve DSP, tam kadro kendi adaylarına oy verdi. DTP’li 20 milletvekili ile bağımsızlardan Mesut Yılmaz, Ufuk Uras ve Hamit Geylani ise boş oy kullandı. AKP’den üç fireden birinin bu ekiple boş oy kullandığı, ikisinin ise geçersiz oy verdiği ortaya çıktı. Toptan’ın oylamanın ardından Gül’ü 11. cumhurbaşkanı ilan etmesini, AKP’liler ayakta alkışladı. Başta Bahçeli olmak üzere MHP ve DTP’liler bu anonsu sessizlikle karşıladı.

OĞLU EMRE GELDİ

Başbakanlık binasından hareket eden Erdoğan ile Dışişleri Konutu’ndan ayrılan Gül aynı anda TBMM’ye giriş yaptı ve ikili Şeref Kapısı’nda kalabalık bir milletvekili grubu tarafından karşılandı. Erdoğan ve Gül oylama için salona birlikte girdi. Gül, siyah takım elbise ve kırmızı kravat ile dikkat çekerken, aileyi TBMM’de, babasını heyecanla izleyen küçük oğlu Mehmet Emre temsil etti. Oy kullanan AKP’liler, Bakanlar Kurulu sıralarına gelerek, hem Başbakan Tayyip Erdoğan hem de Abdullah Gül ile tokalaştılar. Gül’e erken kutlama nedeniyle Bakanlar Kurulu önünde uzun bir kuyruk oluştu.

SONUCU EŞİYLE İZLEDİ

Gül, kutlamaları yemin töreninden sonra toplu kabul etmek amacıyla, oylama sonucunu beklemeden salondan ayrıldı. Gül, sonuçları konutta, eşi Hayrünnisa Gül ile televizyondan izledi. TBMM Başkanı Köksal Toptan, daha sonra bazı divan üyeleri ile birlikte seçilme mazbatasını Dışişleri Konutu’na götürdü.

TÜRKİYE’nin 11. cumhurbaşkanlığına seçilen Abdullah Gül, TBMM’deki oylamanın ardından Dışişleri Konutu’na geçti. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanlığı’na seçildiğine ilişkin 3. tur oylama sonucunun açıklanmasının ardından, Dışişleri Konutu’na giderek Gül’e mazbatasını sundu. Gül daha sonra forsu kapalı araçla TBMM’ye hareket etti. Gül, Genel Kurul Salonu’nda yemin ettikten sonra teşekkür konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ailesi, Çankaya Köşkü’ndeki hazırlıklar tamamlanıncaya kadar Dışişleri Konutu’nda kalmaya devam edecek. Taşınma işleminin 20-25 günü bulabileceği bildirildi.


Ve işte yemini

Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim."

57’sinde Köşk’te

CUMHURBAŞKANI Gül, ilklere de imza attı. Bakanlıktan Çankaya Köşkü’ne çıkan ilk Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü’nün 11. konuğu oldu. 57 yaşla en genç üçüncü Cumhurbaşkanı olan Gül, Köşk’teki 5. sivil unvanını aldı.

Nikáh yine ertelendi

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün kızı Kübra Gül’ün nikáhı yine ertelendi. Bilkent Üniversitesi mezunu Kübra Gül’ün, Boğaziçi Üniversitesi mezunu Mehmet Sarımermer ile iki kez ertelenen evliliği, Ramazan Bayramı’ndan sonraya kaldı.

AKP oylamada 3 fire verdi

341 sandalyeli AKP, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçildiği 3. tur oylamasında fire verdi. Gül’ün, Cumhurbaşkanı seçilirken 339 oy alması, gözlerin AKP Grubu’na çevrilmesine neden oldu. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve bağımsız milletvekili Seyit Eyüboğlu’nun da Gül’e destek verdiğinin bilinmesine rağmen son turda 342 oya ulaşılamadı. Gül’ü oy vermeyen bu 3 AKP’linin kim olduğu merak konusu oldu.

Söz verdi herkese eşit olacak

CUMHURBAŞKANI seçilen Abdullah Gül’ün babası Ahmet Hamdi Gül (81) ile annesi Adeviye Gül (76), oğullarının bu makamı fazlasıyla hak ettiğini söyledi. Baba Gül, "Abdullah herkesi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı olur. Hakkında kötü düşünenleri mahçup edecek" derken, anne Gül ise şunları söyledi: "Oğlum artık tarafsız olarak milletin hizmetinde. Herkesi kucaklayacak. Öyle söz verdi."

Haberin Devamı


Haberin Devamı

1. TUR2. TUR3. TUR
ABDULLAH GÜL341337339
SABAHATTİN ÇAKMAKOĞLU707170
TAYFUN İÇLİ131413
BOŞ232424
GEÇERSİZ1-2
TOPLAM448446448



 

 

 

 

 


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!