11. Cumhurbaşkanı için hazırlıklar tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

11. Cumhurbaşkanı için hazırlıklar tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2007 13:06

TBMM'de 28 Ağustos Salı günü yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminin 3. turunda gerekli 276 oyu sağlayarak 11. Cumhurbaşkanı olması beklenen Abdullah Gül'ün andiçme töreniyle ilgili hazırlıklar tamamlandı.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında saat 15.00'de toplanacak TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3. turunun tamamlanmasının ardından birleşime saat 18.00'e kadar ara verilecek.

Gül, Salı günü yapılacak turda oyunu kullandıktan sonra sonuçların açıklanmasını beklemeden, “hazırlıklarını yapmak üzere” Meclisten ayrılarak Dışişleri Konutuna geçecek.

Abdullah Gül'ün de 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi frak yerine, koyu renk takım elbise giymesi bekleniyor.

Gül'ü Dışişleri Konutundan Meclise getirecek Cumhurbaşkanlığı makam aracının forsu kapalı olacak.

TBMM'DEKİ TÖREN

TBMM'ye saat 17.45'te Cumhurbaşkanlığı Başyaveri eşliğinde Çankaya Kapısından girecek olan Gül, 'en yaşlı başkanvekili” olan Eyüp Cenap Gülpınar tarafından “askeri tören”le karşılanacak. Şeref kapısından TBMM'ye girecek Gül'ü, TBMM Başkanı Köksal Toptan karşılayacak.

Haberin Devamı

Toptan'ın Başkanlık Divanındaki yerini alarak saat 18.00'de birleşimi açmasından sonra Gül, Genel Kurula girecek. TBMM Genel Kuruluna girişinde salonda bulunanlar tarafından ayakta karşılanacak olan Abdullah Gül, andiçmek üzere doğrudan kürsüye gelecek.

Anayasanın 103. maddesinde ifade edilen ant metni şöyle:

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

Gül'ün andiçmesi sırasında TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar, sağ tarafında ayakta bekleyecek. Andiçme sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının çalacağı İstiklal Marşı okunacak ve TBMM'ye Cumhurbaşkanlığı forsu çekilecek, bu arada top atışı yapılacak. Gül, İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Genel Kurulda kısa bir teşekkür konuşması yapacak.

Haberin Devamı

ANDİÇMEDEN SONRA FORS TAKILACAK

TBMM'de yemin törenini izleyeceklere davetiyeler de gönderildi. Davetliler, törenden 15 dakika önce yerlerini alacak ve kapı kapatılacak.

Davetliler dışında hiç kimsenin alınmayacağı törenden sonra Genel Kurul, alınan karar gereğince başka hiçbir konuyu görüşmeyecek.

Gül, daha sonra Eyüp Cenap Gülpınar eşliğinde TBMM Genel Kurulundan ayrılacak. Bu arada Gül'ün TBMM'ye gelişinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunmayan makam arabasına andiçme töreninden sonra fors takılacak. Askeri törenle Meclisten ayrılacak olan Gül, Anıtkabir'e gidecek. Gül, Anıtkabir'den sonra Cumhurbaşkanlığı Köşküne çıkarak görevi 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den devralacak. Ancak bu konunun henüz kesinlik kazanmadığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

TÖRENLER İÇİN GENELGE

Gül'ün seçimiyle ilgili program, Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlandı.

Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Oya Tuzcuoğlu imzasıyla hazırlanan “11. Cumhurbaşkanının göreve başlaması törenleri” başlıklı genelge, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Garnizon Komutanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Anıtkabir Komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasına gönderildi.

Genelgede, seçimin sonuçlanacağı gün andiçme ve Anıtkabir'de çelenk koyma törenleri yapılacağı kaydedildi.

Ayrıca, genelgede, “anılan törenlerin yapılacağı günün akşamı tüm yurtta aydınlatma” yapılacağı, Ankara ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirileceği ifade edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!