102 milyon mucizesi

Güncelleme Tarihi:

102 milyon mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2001 00:00



Banu TUNA
Haberin Devamı

Çok yoruldum. Herşeyin en ucuzunu bulana kadar canım çıktı. Ama başardım, 102 milyonu ay sonuna kadar idare ettim. Hatta hovardalık yapmak için bir miktar para bile arttırdım. Yarışmacı arkadaşlara da bu haberi ibret vesikası olarak okumalarını öneririm. Böylece öğle yemeği niyetine çikolatalı gofret yemek zorunda kalmazlar. Fakat bana bu kadarı yeter. Yarışma ruhu için tamam ama 102 milyonla 1 ay daha geçinmek istemiyorum.

Bu yazıyı okuyan üstlerime ve büyüklerime önemli not: Aşağıdaki hesaba bakınca 102 milyonla geçinmiş görünebilirim. Ama siz görünüşe aldanmayın, bu rakam sadece hayatta kalmaya yetiyor.

Üstelik hesapta hiç otobüs kaçırmadım, hastalanmadım, musluğun contaları gevşemedi, çikolata krizine girmedim, benden önceki kiracının faturaları üstüme kalmadı, yemeğin altını yakmadım. Yani şunu demek istiyorum, lütfen bu kız 102 milyonla geçinebiliyor deyip maaşıma dokunmayın! 102 Milyon adlı yarışmanın yapımcılarına da sesleniyorum. Ben 25 milyarlık ödülü çoktan hakettim. Hem parayı bitirmeden ayı bitirdim, hem de misafirlerimden bir fincan çayı esirgemedim. Üstelik dengeli de beslendim.

HER ŞEYİN BEDELİ VAR

Ama herşeyin bir bedeli var hayatta. Herşeyin en ucuzunu bulacağım diye sokak sokak gezmekten varislerim azdı, başıma da güneş geçti.

Bu parayla geçinemeyeceğimi sanan bazı basiretsiz arkadaşlar, parayı alıp bir gecede Chinawhite adlı kulüpte yememi, oradan bulacağım zengin sevgili ile ayın sonunu getirmemi önerdiler. Ama onların haberi yok ki, bu parayla Chinawhite'ın kapısından bile içeri giremem.

Televizyonda bakıyorum, yarışmacı arkadaşlar hiç araştırmıyor ne, nerede ucuza bulunur diye. Sadece aynı marketteki ürünler arasında kıyaslama yapıyorlar. Ama böyle olmaz ki! Sonra ayın ortasında para suyunu çeker. Mahmutpaşa, Terkos Pasajı, Sahaflar Çarşısı, Çarşamba Pazarı ne güne duruyor?

HARCA HARCA BİTMİYOR

Süt Yarım kilo

150 bin x 15 = 2 milyon

250 bin

Ekmek 75 bin x 30 = 2 milyon 250 bin

Küp şeker 1 kutu 590 bin

İyotlu tuz 170 bin

Su 5 lt'lik 4 şişe = 2 milyon 600 bin

Yumurta 10'lu paket

525 bin x 6 = 3 milyon 150 bin

Margarin 245 bin

Ayçiçek yağı 990 bin

Hazır çorba 190 bin x 2 = 380 bin

Makarna 200 bin x 5 = 1 milyon

Tomurcuk çay 550 bin

Pirinç 350 bin

Beyaz peynir 900 bin

Kıyma 2 milyon 390 bin

Domates 350 bin (kg) x 4 = 1 milyon 400 bin

Taze fasulye 600 bin

Yeşil salata (demeti)

150 bin x 4 = 600 bin

Salatalık 200 bin x 2 = 400 bin

Kiraz 500 bin

Diş macunu 1 milyon

125 bin

Diş fırçası 750 bin

Bulaşık süngeri 395 bin

Arap sabunu 500 bin

Hijyenik ped 800 bin

Şampuan 1 milyon

750 bin

Bulaşık deterjanı

550 bin

Sabun 5'li 425 bin

Tuvalet kağıdı 8'li

825 bin

Toz sabun 1 milyon

100 bin

Mavi kart 30 milyon

Elektrik 14 milyon

Su 5 milyon

Doğalgaz 5 milyon

Sinema 1 milyon 500 bin

Kitap 500 bin

Telefon 6 milyon

Tişört 500 bin

TOPLAM: 92 milyon 35 bin

YARIŞMANIN KOŞULLARI

Yarışmacılar bir ay kendilerine gösterilen adreste ve 24 saat kamera eşliğinde yaşayacaklar. Evin kira dışındaki yakıt, elektrik, su, telefon gibi bütün masraflarını kendileri karşılayacaklar.

Yanlarına 4 kat giysi, iç çamaşırı ve gündelik makyaj malzemelerini getirebilecekler.

Kendilerine bildirilen düzenli işte çalışacaklar. İşe gidiş-geliş ücretini ve öğle yemeğinin bedelini kendileri ödeyecekler.

Sağlıklı yaşamak için gereken günlük besini alacaklar.

Bir kez kültürel etkinlikte (film, tiyatro, konser) bulunacaklar.

Evde bir arıza olursa tamirat ücretini karşılayacaklar.

Sağlık sorunu olursa tedavi ücreti kendilerine ait olacak.

EN İYİSİ MAVİ KART

Ben Cihangir'de oturuyorum ve her gün Güneşli'deki Hürriyet binasına geliyorum. Normal şartlarda Taksim'e yürüyüp, servise biniyorum ama yarışmada servis bile yasak. O yüzden gittim İETT'den bir Mavikart aldım. 30 milyon ödeyip bütün ay o hat senin, bu hat benim dolaşabiliyorsunuz. Size Akbil almanızı da önerebilirim ama pek kárlı değil. Günde gidiş dönüş iki kez otobüs kullandığınızı varsayarak, 60 kontörlük Akbil'e 33 milyon ödüyorsunuz. Ama vapur, metro ve tramway kullanabilme avantajları var. Taksim'den Güneşli'ye direkt hat yok. Aksaray ya da Beyazıt'ta aktarma yapmak gerekiyor. Beyazıt'tan 397B, Aksaray'dan da 97 no'lu otobüsler Güneşli'ye gidiyor. Yol yaklaşık yarım saat sürüyor. Yani sabah normalden biraz daha erken kalkmak lazım.

GİYSİ

Neyse ki hava sıcak

Yarışmaya girerken 4 kat giysi ve iç çamaşırı almaya izin veriyorlar. Bu sıcaklarda idare etmek zor. Ama sıcakların bir de iyi tarafı var. İnsan bir tişörtle durumu idare edebiliyor. Maazallah ya kış ayları olsaydı? Paltoya çoraba para mı dayanırdı? Hemen Terkos Pasajı'na gidip 500 bine tişört alınabilir. Duyduğuma göre Beyazıt'ta 250 bin liraya bile varmış. Mahmutpaşa'da 1 milyona etek, 3 tane don satılıyor. Pek modaya uygun şeyler değil ama bu ay zaten modayı takip edecek durumda değilim. Ama paraya kıyarsanız Fatih Çarşamba Pazarı'nda 1 milyona çok güzel body'ler vardı. 5 milyonu bastırınca sandalet bile bulunuyor.

Kitap

Sahaflar sağolsun

Kitapları sahaflardan 500-750 bin gibi fiyatlarla almak mümkün. Tabii bu durumda kitapların çoğu sizinle yaşıt oluyor. İlle de son çıkanları okuyacağım diyorsanız 1 aylık ekmek paranızı vermeniz lazım. Ya da korsan kitap alacaksınız ama korsan kitap almak benim ilkelerime uymuyor. O yüzden Beyoğlu Sahaflar Çarşısı'ndan 500 bin'e Almanca bir kitap aldım. Aynı paraya National Geographic'lerin eski sayılarını da satıyorlar ama ben belki kitap kapsamına girmiyordur deyip almadım. 125 bine gazete bulunabiliyor. Ancak ben işyerimde bütün gazeteleri okuyabiliyorum. Bir gazetede çalışmanın ayrıcalığı!

MUTFAK-TEMİZLİK

Termosla çay

Aylık toplam mutfak ve temizlik harcamaları için 28 milyon 885 bin lira yetti. Ama BİM, ŞOK gibi ucuzluk marketlerinden ve mahalle pazarlarından alışveriş etmek gerekiyor. İş yerinde yemek için evde sandviç yapılıyor. Sadece su, çay veya süt içiliyor. Çayı evde demleyip, termosla işe götürebilirsiniz. Bu mevsimde buzlu çay niyetine. Aslında 1 kg. limon aldım, onunla limonata da yapılabilir. Tam alışveriş listesini yanda bulabilirsiniz. Meyve-sebze alışverişi Fatih Çarşamba Pazarı ve Malta'dan yapıldı. Eti de yine Malta'da Şükür Kasap'tan aldım. Akşam saatlerini beklemeniz hem ortalığın serinlemesi, hem de fiyatların düşmesi bakımından faydalı olacaktır. Bir de sakın ilk gördüğünüz tezgahtan ucuzmuş deyip alışveriş yapmayın. Çarşamba Pazarı enteresan bir yer. İlerledikçe hep daha ucuzu çıkıyor. Hergün 1 ekmek, 2 yumurta, 1 bardak süt tükettim. Listede yer alan diğer yiyecek maddelerini 30 gün yetecek kadar ve çeşitli aldım. Ekmek 75 bin liraya Halk Ekmek'ten alındı.

KÜLTÜR

İndirimli sinema

Yarışmanın şartları gereği hergün gazete almak, ayda en az bir kere sinemaya gitmek, bir kere de kitap satın almak gerekiyor. Yoğun araştırmalarım sonucu şu anda en ucuz sinema biletinin 1 milyon 500 bin olduğunu tespit ettim. Aslında kültür merkezleri daha ucuza film gösteriyor ama çoğu sezonu kapatmış. Bu paraya Merter Kadir Has Center ve Fitaş'ta film izleyebilirsiniz. Fitaş her hafta bir filmi 'haftanın filmi' deyip, ucuza gösteriyor. 2 milyon veririm diyorsanız ilk seansları ve halk günlerini takip etmek gerekiyor. Çalışanlar için zor tabii. Son seanslara da kalmamak lazım, dönüş için otobüs bulunamayabilir. İlle de kültür faaliyeti gerekiyorsa bedava Eros Ramazotti konserine gideyim dedim ama davetiye kalmamıştı.

FATURALAR

Cep telefonunu unut

Bana normalde telefon faturası 8-10 milyon geliyor. Cep telefonu faturasını hiç sormayın. Zaten bu yarışmaya katılan, cep telefonunu kapatsın. Evdeki telefonda da kısıntıya gidip faturayı 6 milyona indirdim. Elektrik 12, su ve doğalgaz 5'er milyon geliyor. Bunları aynen listeme aldım. Fakat elektrikten biraz daha kısılabilir. Boğaziçi Elektrik'i arayıp sordum. Televizyon, buzdolabı, ütü, elektrik süpürgesi ve aydınlatma için 1 kişinin ortalama 100-120 kw. yakacağını söylüyorlar. 94108 liradan hesaplayınca yaklaşık 10 milyon ediyor. Ben dayanamadım müzik setini açtım. Galiba kendimi kaybettiğim bir ara çamaşırları da makinada yıkamış olabilirim. Su ve doğalgaz aslında 2 ayda bir geliyor. Ben de bir önceki fatura miktarını ikiye böldüm.

SONUÇ

Mutfak, temizlik masrafları, sinema, kitap, ulaşım ve tüm faturalar toplam 92 milyon 35 bin lira tutuyor. Geriye de 9 milyon 965 bin lira kalıyor. Buyrun tepe tepe harcayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!