10 bin Türk yürüdü

Güncelleme Tarihi:

10 bin Türk yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geleneksel Türk Yürüyüşü'nün 17'ncisi ABD'nin New York kentinde önceki gün yapıldı. 10 bini aşkın Türk, ay-yıldızlı bayraklar ve Atatürk portreleri ile yürüdü.

Geleneksel yürüyüş, Madison Avenue ile 46'ıncı sokağın köşesinde başladı ve Birleşmiş Milletler karşısında Dag Hammarskjold Plaza'da son buldu. 4 kilometrelik güzergah 3 saatte aşıldı. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği geleneksel yürüyüşe Washington Büyükelçimiz Baki İlkin, B.M. Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Volkan Vural, Başkonsolos Fuat Tanlay, T.A.D. Federasyonu Başkanı Dr. Ata Erim eşleriyle katıldı.

New York Valisi'nden mesaj

New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, Türk Yürüyüşü'ne gönderdiği mesajda Türkiye'nin ABD ile Kore Savaşı'nda yan yana çarpıştığı, T.C. nin 1923 yılında Atatürk tarafından kurulduğunu belirttikten sonra Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu'nun Türk-ABD dostluk ve işbirliğine katkılarını övdü.

Rumlar boşuna uğraştı

Young Turks (Genç Türkler) Derneği Başkanı Tulga Tekman ve arkadaşları yürüyüşten bir gece önce Yunanlı ve Kıbrıslı Rumların Manhattan'da elektrik direklerine yapıştırdıkları Türkiye'yi karalayan posterleri söktüler. Genç Türkler'in ‘‘Mustafa Kemallar Görev Başına’’ yazılı panosu, Cemil Karababa'nın caddeyi kaplayan dev Atatürk posteri de güzergah boyunca alkış topladı.

Türkler nerede, Hürriyet orada

Türk Yürüyüşü'ne katılan kurumların başında Hürriyet Gazetesi de vardı. 50'inci kuruluş

yılını kutlayan Hürriyet Gazetesi'nin seyyar sergisinde Amerika'daki Türklerin yakından tanıdığı pop sanatçısı Birol geçit boyunca popüler şarkılarını okudu.

YÜRÜYÜŞ NOTLARI

15-20 kadar Rum Yürüyüşte 15-20 kadar Rum huzur bozmaya çalıştı. Polis barikatları ardında Yunan bayrakları ve Türkiye aleyhinde posterler taşıyan Rumlar'ın sesi, ‘‘En Büyük Türkiye, başka büyük yok’’ sloganları altında ezildi.

Kardeş ülkeler

Yürüyüşte Anadolu, Azerbaycan, Balkan, Karaçay, Kıbrıs, Kırım, Türkistan ve Türkmenistan dernekleriyle, New York ve New Jersey'deki Türk camilerinin temsilcileri de vardı.

Genç Türkler

Atatürk resimli ve ‘‘Türk Olmaktan Gurur Duyuyorum’’ yazılı tişörtleriyle yürüyüşe katılan Genç Türkler (Young Turks) geçişi izleyen herkesi heyecanlandırdı.

Ve taraftarlar

Amerika'da Türklerin kurduğu Fenerbahçe Futbol Kulübü'nün oyuncuları seyyar bir serginin ardında FB formasıyla geçerken, GS ve Beşiktaşlılar da takımlarının renklerini taşıyarak yürüyüşe katıldılar.

Time'e protesto

Bursa Nilüfer Belediyesi Folklor Ekibi de yürüyüş boyunca gösteri yaptı. Atatürk resimleriyle donanmış bir gezici sergide ‘‘Yüzyılın Adamı Atatürk’’ yazısı, Time dergisine Türklerin bir protesto mesajı oldu.

Yüzlerce polis

250 yaya, 30 araçlı, 12 atlı, 8 motosikletli polisin görev aldığı yürüyüşte 15 seyyar sergi, 5 bando ile Boston, Rochester gibi New York dışında gelen Türk öğrenci grupları da katıldılar.

ABD'nin çeşitli bölgelerinden New York'a gelen Türkler arasında küçük çocuklarını pusetlerde taşıyan anneler, New York çevresinde eğitim veren Türk okullarının öğrencileri, öğrenci grupları renkli bir görünüm oluşturdu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!