1 milyar dolarlık gelire imha

Güncelleme Tarihi:

1 milyar dolarlık gelire imha
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2013 01:45

Emniyet ve jandarma istihbarat, PKK’nın yıllık 1 milyar dolar gelir elde ettiği uyuşturucu tarlalarının krokisini oluşturdu.

Haberin Devamı

Önce tarlalara giden yollara PKK tarafından döşenen mayınlar temizlendi ardından da başta Diyarbakır olmak üzere 30 büyük operasyon yapıldı. Son 4 ayda yapılan operasyonlarda ele geçirilen 10 milyon hintkeneviri ve 15 ton uyuşturucu imha edildi. İmralı ile başlayan sürecin ardından PKK’nın geri çekilmesiyle örgütün kontrol ettiği bölgelerdeki uyuşturucu tarlalarıyla ilgili istihbarat çalışması gerçekleştirildi ve polisle, asker ortak operasyon yaptı. Diyarbakır’ın Lice ile Hazro ilçeleri kırsalında belirlenen 250-300 tarlaya yönelik operasyon için düğmeye basıldı. PKK, daha önce çoğu dağlık alandaki tarlaları gözcü kullanarak ve mayın döşeyerek koruyordu. Operasyon öncesi yollara döşenen mayınlar temizlendi. Hava destekli, 300 polis ile 900 jandarmanın katıldığı 30 operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonlarda 10 milyon hintkeneviri, 15 ton da esrar ele geçirilerek imha edildi.

Haberin Devamı

PKK’YA 1 MİLYAR DOLAR

İstihbarat raporlarında, PKK’nın uyuşturucu ticaretinden yılda 1 milyar dolara yakın kaynak sağladığı vurgulandı. Raporlara göre, tarlalar PKK tarafından belirleniyor ve örgütün bilgisi dışında ekim yapılmıyor. Ancak PKK’nın yurt dışına çıkmasıyla bazı uyuşturucu örgütleri de yeni alanlarda uyuşturucu ekimi yaptı. PKK’nın, Kuzey Irak üzerinde Türkiye ve Avrupa ülkelerine yapılan uyuşturucu sevkiyatından da pay aldığı belirlendi. İstihbarat raporlarına yansıyan bilgilerde PKK’nın uyuşturucu tarlalarının muhafaza edilmesi ve yeni alanlarda ekimlerin yapılması için talimat verdiği de ortaya çıktı. PKK’nın Diyarbakır sorumlusu ‘Doktor Aydın’ın yardımcısı olan Lice’de kırsal alanda yaklaşık 200 PKK’lıyla halen bölgede olduğu ileri sürülen Reber kod adlı Mehmet Şah Yıldeniz’in uyuşturucu tarlalarını kontrol ettiği vurgulandı. Rapora göre Yıldeniz’in telsizle, “Tarlalar muhafaza edilsin. Yeni ekimler yapın. Tarlaların korunması, operasyonların engellenmesi için köylüleri örgütleyin” talimatı verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!