Giritliler’in festival coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Giritliler’in festival coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2015 01:35

MERSİN’in merkez Akdeniz İlçe Belediyesi tarafından Melemez Köyü Giritliler Festivali büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

İhsaniye Mahallesi’ndeki festival alanının çevre düzenlemesini yapan Akdeniz Belediyesi, 3 evin dış duvarını Girit Adası’na özgü mavi-beyaz renklerle boyadı. Belediyeye ait araçlar festivale katılmak isteyenleri Pozcu, Özgür Çocuk Parkı, Kazanlı, Adanalıoğlu ve Şevket Sümer Mahallesi’nden ücretsiz olarak etkinlik alanına taşıdı. Giritlilerin yoğun yaşadığı İhsaniye Mahallesi’ndeki etkinliğe Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, belediye ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

İlk kez yapılan festivalde, geleneksel Girit damak tadı ve kültürünü yansıtan ürünler sergilendi. Tamamen doğal ve ev yapımı peynir, zeytin, zeytinyağı, ekmek, turşu, sirke gibi ürünler satışa sunuldu. El emeği göz nuru işlemeli kıyafet ve dokumalar ilgi gördü.

Haberin Devamı

Festivalde konuşan, Başkan Türk, bu coğrafyanın tarihinin acı ve gözyaşı ile dolu olduğunu vurguladı. Toplumları farklı zamanlarda farklı acılara maruz kaldığını ifade eden Türk, şöyle konuştu:

"Ama hepimizin gözyaşı ortaktır. Şu anda festival havası nedeniyle renkli görüntülere sahne olan köyümüzün de kuruluş hikayesi aslında birçok acıyı içinde barındırıyor. Ben bizzat iki yaşlı amcadan buraya geliş hikayelerini dinledim. İki kafile olarak geldiklerini, bu kafilelerin yaşadığı zulmü ve çileyi ilk ağızdan öğrendim. Şimdi bu insanlarımızın kültürlerine sahip çıkması için gerekli politikaların hayata geçmesi gerekiyor. Çünkü bu kültürler bırakın bir ülkeyi, tüm dünyanın zenginliğidir. Yaşlıların dışında kalan insanların kendi dilini unutması çok acıdır. Dilini gelecek kuşaklara aktaran, yansıtanların dili ve kültürü hiçbir zaman ölmez."

Etkinliğin ikinci aşaması 22 Nisan’da Akdeniz Belediye binası önünde saat 10.30’da yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!