Giresun İtfaiyesi denize giren vatandaşları uyardı

Güncelleme Tarihi:

Giresun İtfaiyesi denize giren vatandaşları uyardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2018 14:40

Giresun İtfaiyesi denize giren vatandaşları uyardı

Haberin Devamı

Uğur AYDIN/GİRESUN,(DHA) -GİRESUN İtfaiye Müdürlüğü, yaz aylarında serinlemek için denize giren vatandaşları ve ailelerini daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

Giresun Belediyesine bağlı İtfaiye Müdürlüğü yaz ayalarında serinlemek için denize giren vatandaşlara uyarılarda bulundu. Müdürlükten yapılan açıklamada vatandaşların denizde meydana gelen çekme akıntısına karşı ne yapması gerektiği ve yaz aylarında denize girerken  dikkat edilmesi gereken hususlar yer aldı. İtfaiye Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada, “Yaz dönemlerinde deniz sezonunun açılmasıyla birlikte boğulma vakaları artış göstermektedir. Yapılan uyarılara rağmen, boğulma vakaları her yıl artarak devam etmektedir. Denizlerimizdeki boğulmaların çoğunluğu çeken akıntının bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Denizden gelen sinsi tehlike ‘çeken akıntı’, her yıl yüzlerce kişinin boğulma tehlikesi atlatmasına ya da hayatını kaybetmesine neden oluyor. Çeken akıntı Türkiye’de özellikle Karadeniz sahillerindeki yüzücüleri tehdit ediyor. Çeken akıntı özellikle güçlü kuzey rüzgarları estiğinde meydana geliyor. Fırtınalı havalarda deniz dibinde oluşan kum tanecikleri, sahile dalgalarla ulaşan suyu geri çekilme esnasında dar bir boğazdan geçmeye zorlar. Bu esnada sahilden açığa doğru çekilen suda güçlü bir akıntı oluşur. Bu akıntının ortalama hızı saatte 5 kilometreden 10 kilometreye kadar çıkabilmektedir. Bu akıntı denize doğru devam eder ve sahile çok açık olmayan bir noktada sona erer. Deniz içerisinde elini kaldıran birini gördüğünüzde bu kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu bilin ve kişiyi sakin olması konusunda uyararak derhal cankurtaran çağırın. Cankurtaran yoksa can simidi, halat ve benzeri deniz malzemeleri atarak yardım edin. Ayrıca böyle bir durum ile karşı karşıya kalan ya da uzaktan böyle bir olumsuz durum gören vatandaşlarımızın derhal 112 Acil, 158 Sahil Güvenlik ve 110 İtfaiye hatlarını aramaları gerekmektedir.” ifadeleri yer aldı.

'ÇOK AÇILMAMAYA ÖZEN GÖSTERİLMELİ'

Giresun Belediyesi İtfaiye Müdürü Tahsin Avcı konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Müdürlüğümüz bünyesinde bu gibi olumsuz, istenmeyen vakaların yaşanmaması ve vatandaşlarımızın can güvenliğinin korunmasına yönelik olarak kurulmuş olan Su Altı Arama ve Kurtarma ekibimiz 7 gün 24 saat bu gibi durumlar için hazır bir şekilde beklemektedir. Denize giren vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekiyor. Serinlemek amacıyla girilen denizde çok açılmamaya özen gösterilmeli. Çocukları ile denize giden aileler, çok daha dikkatli olmalı ve kendi kontrollerinde çocukları denize girmelidir. Amacımız tabi ki bu tür olumsuzlukların ve boğulma vakalarının meydana gelmemesidir. Ama bizlerde her türlü önlemimizi almalıyız" dedi.

Öte yandan, Giresun Belediyesi Zabıta ekipleri, kentte bulunan plaj bölgelerindeki dalga kıranlar üzerine, olası bir boğulma vakası sırasında kullanılmak üzere can simitleri ve çekme halatları koyarak önlem aldı. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!