Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan:

Güncelleme Tarihi:

Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan:
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2015 15:06

KAYSERİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi’ kapsamında Kayseri’de Vermikompost Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştaya Kayseri Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, çiftçiler ve davetliler katıldı.
Çalıştayda konuşan Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, “Her şey aslına rücu eder diye bir söz var. İkinci dünya savaşına kadar tarım genelde organik olarak yapılıyordu. Kimyasal gübreler daha toprakları zehirlememişti. Üretimi artırmak için çeşitli gübreler kullanıldı. Aradan 70 sene geçti ve topraklar değerini kaybetmeye başladı. Şu anda topraklara yeniden değerini kazandırmak için çalışmalar yapılıyor” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan ise, “Bu projeye başladığımızda ‘solucan ne ki? Niye bu kadar büyütüyorsunuz?’ şeklinde bize eleştiriler geliyordu. Gördük ki başkaları bunu bizden önce keşfetmiş. Bir çok hayvansal atığımız var ama bunları iyi bir şekilde değerlendiremiyoruz. Dünyaya baktığımızda bir çok maddeyi çok güzel değerlendiriyorlar. Kayseri olarak buna öncülük etmek istedik. Buradaki temel hedefimiz bir farkındalığı oluşturmak. Bu gübre ile tüm Türkiye’ye örnek olmak istedik. Bu proje milli bir proje. Bu projelerle inşallah tarlalarımız organik madde görecek. Bu tip çalışmalarla organik maddeyi gündeme getirmeyi hedefledik.” ifadesinde bulundu.
Vermikompost gübresi üreticisi olan Şükran Baş Doğan, ise “Solucan gübresi ile alakalı bir çok şey duymuştum. Verilen eğitimlere katıldım ve yapılan sınavlarda başarılı olan 9 kadın çiftçi ile Avrupa’ya gittik. Buralarda önemli bilgiler edindik.
Toprağın ana şevkatinde olduğunu biliyordum ama bu kadar şefkatli olduğunu bilmiyordum. Toprağın şefkati bize verdiği heyecan çok güzel. Biz çiftçi kadınlar olarak heyecanlandık. Proje kapsamında daha da güzel günler göreceğimize inanıyorum” dedi.
Vermikompost üretiminde karşılaşılan zorluklar ve çözüm yollarının tartışılacağı çalıştay 11 Aralık tarihinde sona erecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!