Geleceğin Kültürpark'ı tasarlandı

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin Kültürparkı tasarlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 14:26

Geleceğin Kültürpark'ı tasarlandı

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi hazırladığı yeni Kültürpark projesi taslağını açıkladı. Yeni projeye göre İsmet İnönü Kültür Merkezi ve Atlas Pavyonu yıkılacak, ikinci bir göl oluşturulacak, giriş kapısı sayısı arttırılacak. Mevcut ağaçlar korunurken yeşil alan 21 bin metrekare artacak. Proje Koruma Kurulu onayından sonra kesinlik kazanacak. Öteyandan İzmir Enternasyonel Fuarı da projeye göre Fuarizmir'e taşınmayacak ve Kültürpark'ta düzenlenmeye devam edecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bir düş kurduk, Kültürpark'ı yeniden tasarlayarak geleceğe taşımak istiyoruz" sloganı kapsamında tasarlanan Kültürpark projesini Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen toplantıda İzmir'deki sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, iş dünyası temsilcileri, üniversite temsilcileri, kanaat önderlerine tanıttı, görüş ve önerileri aldı.

Başkan Kocaoğlu toplantının açılış konuşmasında fuar etkinlerinin Fuar İzmir'e taşınmasıyla birlikte Kültürpark'ı yeniden işlevlendirmek, eski günlerine taşımak için masaya yatırdıklarını söyledi. Prof. Dr. İlhan Tekeli yönetiminde gerçekleşen çalışmalar sonucunda taslak projenin ortaya çıktığını belirten Kocaoğlu, görüş ve önerilere açık olduklarını söyledi. Kültürpark'la özdeşleşen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) savaş yıllarında doğu ve batı bloğunun bir anlamda yarıştığı platforma dönüşmesi sonucunda fuarın çok büyük gelişme kaydettiğini, genel ticari fuar olarak da ülkelerin tanıtım yaptığı bir konsepte yıllarca sürdüğünü dile getiren Kocaoğlu televizyonunu olmadığı yıllarda kültür-sanat faaliyetleriyle birlikte İzmir, Ege ve Türkiye'nin İEF'ye aktığını söyledi.

YENİDEN BULUŞMA NOKTASI OLACAK

Kültürpark'ı yeniden daha çok yeşil, daha az binanın olduğu ama daha fonksiyonlu, eski yıllardaki gibi İzmirlilerin doya doya kullandığı bir buluşma merkezi haline getirmek istediklerini belirten Kocaoğlu, bu nedenle proje değişikleri öngördüklerini açıkladı. Kocaoğlu, Kültürpark'ın buluşma noktası olduğu dönemde İzmirlilerin bugün buluşma noktası olan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki kamu alanlarının ve dolgu alan üzerindeki Kordon'da yeralan Gündoğdu Meydanı'nın olmadığına dikkat çekti.

İEF KÜLTÜRPARK'TA İNOVASYON VE TASARIM TEMALI SÜRECEK

İEF'yi bir yıl inovasyon, bir yıl tasarım temalı olarak Kültürpark'ta düzenlemek için adımlar attıklarını, eskiden olduğu gibi ilk ürünlerin, yeni ürünlerin, tasarım ürünlerini İEF'de sergilenmesi için harekete geçtiklerini belirten Kocaoğlu, “2016 yılı İEF'si için inovasyon olgusunu öne çıkaracağız. Yenilikçi firmalarla bunun için görüşmeler yapılıyor. İEF bu temanın dışında aynı zamanda gençlik şöleni olmaya da devam edecek" dedi. Kocaoğlu, konuşmasının sonunda Soma Maden faciasının ikinci yılında yaşamını yitiren 301 madenciyi andı, yakınlarına başsağlığı diledi. Bu sabah (Cuma) Hakkari'de şehit olan 8 askerin yakınlarına da başsağlığı diledi.

TEKELİ “KATILIMCI ANLAYIŞLA PROJE GELİŞTİRİLDİ"

Kültürpark'ın yeni proje ekibinin başı olan Prof. Dr. İlhan Tekeli ise Kültürpark konusunda İzmirlilerin çok hassas, kentle özdeşlemiş bir yer olduğunu söyledi. Ancak bakım gerektiğini, yenilik gerektiğini belirten Tekeli “ihtisas fuarları dönüşüm İzmir'de iyi bir şekilde çözüldü. Fuar İzmir yapıldı. İddiayı ortaya koyan bir çözüm oldu. Kültürpark üzerindeki fuar faaliyetleri baskısı azaldı. Yeşil alanlar ve diğer yerlere için yeni kullanım alternatifleri ortaya çıktı. İzmir'de İzmir Deniz ve İzmir Tarih projelerinde katılımcı bir anlayış izledik. Kültürpark projesinde de ön hazırlık yaptık. Görüş ve öneriler aldık, anketler yaptık. Bir anlamda İzmirlilerin beklentilerini geliştirmeye çalıştık" dedi. Tekeli, 90'lı yıllarda yarışmayla elde edilen Kültürpark projesini kazanan Şükrü Kocagöz ve ekibinin katkılarıyla hazırlanan projenin taslağının tamamlandığını belirtti. Tekeli “İzmirliler Kültürpark'ın canlandırılması, bugünden daha iyi duruma gelmesi için acele ediyorlar biliyorum. Ama bu alan hem tarihi hem doğal sit olarak Koruma Kurulu onayından geçmesi gerekiyor. Öneriler Kurullar fikirlerini ne kadar çabuk bildirirlerse uygulamaya o kadar çabuk geçecek" dedi.

TARİHİ KİMLİĞİ OLUŞMUŞ AĞAÇLAR

Tekeli, fuarda ağaç ve bitkilerin çok önemli olduğunu Halikarnas Balıkçısı'nın diktiği ağacın, görkemli manolyaların bulunduğunu, çok sayıda tarih içinde kimlikleri oluşmuş ağacın varolduğunu söyledi. Projenin önemli parçasının ağaçların bilimsel olarak korunması, gençleştirilmesi olduğunu belirten Tekeli, bu konudaki çalışmayı Ege Üniversitesi'nin yaptığını belirtti.

DUVARLAR KALACAK YENİ KAPILAR AÇILACAK.

Kültürpark Projesi taslağında İzmirlilerin anılar olan bazı mekanların yıkılacağını, işlevlerinin değişeceği, tamamının veya bir kısmının korunacağı ortaya çıktı. En dikkat çekici değişimlerden biri Atlas Pavyonu'nun yıkılacağı bölgeye, mevcut gölün karşısına ikinci bir göl oluşturulması olacak. Kültürpark'taki 7709 ağaç ve bitki korunacak. Ege Üniversitesi korunma, gençleştirme, online izlenme için proje geliştirecek. Duvarlar kalacak ancak Kültürpark'a girişi kolaylaştıracak yeni kapılar açılacak. Lozan ve Montrö kapılara arasındaki İZFAŞ binası Anılar Evi olacak. Göl Gazinosu ve Ada Gazinosu eklentilerinden arındırılacak. Göl genişletilecek. Göl Gazinosu'nu önündeki yolun karşısında olan Atlas Pavyonu'nun yıkılmasından kalan alana yeni bir göl daha yapılacak. Yeni göl alanının yanında etkinlik tepesi oluşturulacak. Bu tepenin altında tekne yapım atölyesi ve mescid yeralacak. Atölyede yapılacak küçük tekneler bu gölde yüzdürülecek.

LUNAPARK REVİZE EDİLECEK

Yeni Kültürpark'ta Fuar Evlendirme Binası aynı işleviyle korunacak. Lozan kapısından girişte sağda yeralan UNIVERSIEDE binası, Fuar Açıkhava Tiyatrosu ve Gençlik Tiyatrosu korunacak. Açıkhava tiyatrosu yenilecek. Eski Rus pavyonu, uzay kafes sisteminin ilk örneği çatısı korunacak. Duvarları kalkacak ve açık etkinlik alanına dönüşecek. ABD pavyonun petek şeklindeki duvarı canlandırılacak. Bu alan açık hava sinemasına dönüşecek. Pakistan Pavyonu korunacak. Sergi ve tanıtım amaçlı yaşatılacak. Eski Mogambo gece klubü restore edilecek. Lunapark revize edilecek. Farklı yaş gruplarından çocuk ve gençlerin oyun , eğlence merkezine dönüşecek.

ÇAY BAHÇELERİ VE KIR KAHVELERİ AÇILACAK

Kültürpark içinde bir piknik alanı oluşturulacak. Mini golf alanı yeralacak. Kültürpark genelinde hizmet verecek küçük çay bahçeleri ve kır kahveleri yeralacak. Koşu yoluna paralel bisiklet yolu oluşturulacak. Fuar holleri ve Celal Atik Spor Salonu yapıları daha küçük hacimli yapılara dönüşecek. Holler, fuar ve sergi kompleksine dönüşecek. Yeşil çatı yapılacak. İzmir Sanat kalacak. Sanat, tiyatro, söyleşileri sürecek.

İSMET İNÖNÜ KÜLTÜR MERKEZİ YIKILACAK

İsmet İnönü Kültür Merkezi yıkılacak. Yerine küçük müzik dinletileri yapılabilecek yeşil bir anfitiyatro yapılacak. Kültürpark Tenis Klubü kalacak. Kaskatlı havuzu restore edilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yönetimindeki Müzeler işlevlerine devam edecek. Yeşil alan 21 bin metrekare artacak

PROJEYE ÖNERİLER

Tasarımın sunumundan sonra katılımcılar görüş ve önerilerini açıkladı. Kültürpark'ın ayrı bir yönetiminin olması gerektiği savunuldu. İşletmesinin nasıl yapılacağı sorusu yöneltildi. Piknik alanın sınırlarının korunması gerektiği, Kültürpark'ın tamamına yayılmaması gerektiği belirtildi. Hollerin yıkılmasıyla yapılacak yeni binanın detaylarının açıklanması istendi. Göl'de su sporları yapılması, Atatürk Müzesi oluşturulması önerildi.

DEMİRTAŞ "YEŞİL ARTIYOR AMA KÜLTÜR FONKSİYONU AZ"

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise projeyle ilgili en çok eleştiri yönelten katılımcı oldu. Yeşilin arttığı ama kültürün az olduğu bir düzenleme olduğunu belirten Demirtaş “Yeşil artmış. Ama kültür nerede? Bu park kültüre ne kadar hizmet veriyor? Kaç kişi buraya neden gelecek? İzmir'in merkezindeki bu alanın kente nasıl bir katkısı olacak? Sadece yeşilse, geçmişine pek uymuyor. Yeşil ve fuar burası geçmişte. Bu bölge fuar ve otogar olduğu dönemde oteller bu bölgediydi. Fuar Gaziemir'e gitti. Bölgenin çöküşe geçmemesi için bir şeyler yapılması gerek. İzmir'in çay bahçeleri restoranlar olmalı ki insanlar faydalansın. Yeme içme mekanı, kültür-sanat eğlence olması gerekiyor. Tamamen eğlence fonksiyonu bitirilmiş bu taslakta. Hediyelik eşyaların olması, heykellerin sergilenmesi eksilik olarak görüyorum. Bu duvarları artık kaldırmak gerekiyor. Kapılar sembolik olarak kalsın. Ayrıca Kültürpark'ta sert zemin o kadar çok ki! Bir tek kilit parke, taş kalmamalı. Batıda parklarda zeminde kil ve kil karışım malzeme var. Ayağa bulaşmaz, yağmurda dolaşabilirsiniz. Kültürpark'da ana aks dışında asfalt kalmamalı. İsmet İnönü Kültür Merkezi yıkılacak. Yıkmak sevimli görünüyor ama ihtiyaçlar ortada. Benim düşüncem, yeşil artırılmış ama kültürü az olan bir düzenleme olmuş" dedi.

DUVAR YIKILSIN İSTİYORDUM FİKRİM DEĞİŞTİ

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise konunun Basmane, Agora, Mimar Kemalettin ve Alsancak mahalleriyle birlikte bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu çalışmanın bunu içerdiğini belirten Pekdaş “İzmir'in kimliğine uygun bir çalışma oldu. Katılımcı bir süreç oldu. Anketler, toplantılar yapıldı. Ben duvarların yıkılmasını savunuyordum, ancak sonra bölge halkının duvarların kalmasından yana olduğunu gördüm. Fikrim değişti" dedi.

ÖNERİLER VE UYARILAR DİKKATE ALINACAK

Prof. Dr. İlhan Tekeli, herkesin Kültürpark üzerine bir düşü olduğunu ancak bu talep, öneri ve düşlerin yanyana gelmesiyle kültürpark diye bir şeyin kalmayacağını söyledi. Önerirden yararlanmak için değerlenirme yapacaklarını belirten Tekeli, "Piknik fonksiyonunu dikkat edilmesi önerisi geldi. Bu uyarı kıymetli. Ayrıca, yeşil alan meselesi çok abartılırsa Kültürpark ıssız bir alan haline gelir uyarısı geldi. Bunu da kimse istemiyor. Yeşil alan ile kullanılış arasında bir denge olması gerekli. Burasını ıssız bir alan olmaması konusuna çok dikkat edeceğiz. Bir de yönetişim önemli" dedi.

Başkan Aziz Kocaoğlu, kendi döneminde Fuar duvarlarının yıkılmasına onay vermeyeceğini, 'yıkan değil yapan başkan olmak' istediğini söyledi.

Utku BOLULU İZMİR (DHA)

foto

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!