ERÜ Rektörü Güven: Orijinal bilgi üreten ve bunu ürüne dönüştüren üniversite olma yolunda ilerliyoruz

Güncelleme Tarihi:

ERÜ Rektörü Güven: Orijinal bilgi üreten ve bunu ürüne dönüştüren üniversite olma yolunda ilerliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 11:15

ERÜ Rektörü Güven: Orijinal bilgi üreten ve bunu ürüne dönüştüren üniversite olma yolunda ilerliyoruz

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, ülkelerin gelişmişliğin sahip olduğu üniversitelerin gelişmişliğine bağlı olduğunu belirtti. Rektör Güven, “Evrensel ve orijinal bilgi üreten, bunu da teknolojiye, ürüne dönüştürebilen, dolayısıyla ülkesinin gelişimine katkı sunabilen üniversitelere ihtiyacımız var. Erciyes Üniversitesi olarak bu yolda ilerliyoruz” dedi.

Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi ve Deneysel Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Katılımlı Deneysel Hematoloji Kongresi'nin açılışına katılan ERÜ Riektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, Erciyes Üniversitesi’nin araştırma ve geliştirme konusunda büyük gelişmeler kat ettiğini söyledi. Rektör Güven, “Tıp ağırlıklı kongrelerde genellikle Tıp Fakültesi olan üniversitelerin katıldığını görüyorduk. Ama şimdi bakıyoruz ki; Abdullah Gül Üniversitesi gibi Tıp Fakültesi olmayan bir üniversite de bu kongreye çok büyük katkılar veriyor. Bu da tıp biliminin geldiği noktayı gösteriyor. Erciyes Üniversitesi de son yıllarda bu anlamda yön değiştirdi diyebiliriz. Üniversitemiz 60 bine yaklaşan öğrenci sayısı ve 3 bine yaklaşan akademisyenle Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri haline gelmiştir. Eğitim altyapısını büyük ölçüde tamamlayan Erciyes Üniversitesi, son 10 yıl içerisinde de daha çok araştırma alt yapısına önem vermeye başlamış ve bir bilim üniversitesi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bunun en büyük örneklerden biri, bu kongreye katkılar sunan GenKök Araştırma Merkezi’dir. Bunun dışında başka merkezlerimizde var. Örneğin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı aşısıyla gündeme gelen Aşı Geliştirme Merkezimiz ve yakın zamanda faaliyete geçecek olan İlaç Araştırma Merkezi’miz çalışmalarına devam etmektedir” diye konuştu.

Ülkelerin gelişmişliğinin ancak üniversitelerin gelişmesine bağlı olduğuna da dikkat çeken Rektör Güven, “Ülkelerin gelişmesi ancak üniversitelerin gelişmesine bağlı. Şehirler içinde bu gelişme aynı. Eğer ülkemiz hedeflediği yolda ilerleyecekse, dünyanın sayılı ekonomilerinden biri haline gelecekse, bununda itici gücünün üniversiteler olması gerekiyor. Sadece eğitim veren veya yapılmış bilimsel çalışmaları taklit eden üniversiteler var. Evrensel ve orijinal bilgi üreten, bunu da teknolojiye, ürüne dönüştürebilen, dolayısıyla ülkesinin gelişimine katkı sunabilen üniversitelere ihtiyacımız var. Bizde Erciyes Üniversitesi olarak bu yolda ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

23 şehir, 35 kurum ve 254 bilim adamının katıldığı kongrenin açılışında konuşan Deneysel Hematoloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan da, Türkiye’nin son dönemde bilimsel alanda, özellikle kök hücre araştırmaları alanında önemli mesafe kat ettiğini söyledi. Prof. Dr. İlhan, “Türkiye’de hematoloji uluslararası bir oyuncu olduğuna göre, artık bizde deneysel bir dernek olarak kendi ilacımızı, kendi araştırmamızı yapabiliriz. Örneğin kansere yol açan kök hücreye karşı bir aşı yapabiliriz. Bu toplantıda da bu konuları tartışacağız” dedi. Deneysel Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ünal ise, 2013 yılında kurulan Deneysel Hematoloji Derneği’nin çalışmalarından bahsetti. Prof. Dr. Ünal, “Burada bugün 3.’sü düzenlenen hematoloji kongresinde kök hücre araştırmaları ve kanser aşısı ele alınacak. Birbirinden değerli konuşmacıların yer aldığı kongremizin başarılı bir şekilde geçeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu da yaptığı konuşmada, Deneysel Hematoloji Derneği’nin Erciyes Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesi ile birlikte düzenlediği kongrenin kurumlar arası işbirliği adına önemli bir faaliyet olduğunu belirtti ve bu tür bilimsel alandaki işbirliği çalışmaların sürmesini diledi. Üç gün sürecek kongrede; Türkiye’den ve Dünyanın değişik ülkelerinden kongreye katılan bilim adamları, kanser tedavisine ve kanser tedavisine yönelik araştırmalar hakkında sunum yapacak. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!