GeriSeyahat En sağlıklı yatırım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
En sağlıklı yatırım

En sağlıklı yatırım

Ülkemiz termal kaynaklar ve şifalı sular bakımından tam bir cennet. Önemli bir jeotermal kuşağın üzerinde kalan Türkiye, sahip olduğu 1.500 civarındaki termal ve şifalı içme suyu kaynağı ile dünya sıralamasında 7. ülke olarak gösteriliyor. Kaplıcaların şifası, kullanımı antik çağlara kadar uzanıyor. Bütün bu avantajlarımıza rağmen doğal kaynaklarımızın verimli olarak kullanıldığı, doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değil. Romatizmal hastalıklar başta olmak üzere, sayısız sağlık sorununda faydalı olduğu kanıtlanan şifalı sularımızın çoğu, derme çatma tesislerden oluşuyor. İlgisizlik ve denetimsizlik bu alanda da kendini hissettiriyor. Kaplıcaların kullanım şartlarını, tesislerin niteliklerini düzenleyen tek yönetmeliğin 1926 yılında hazırlanması, konuya ne kadar üstünkörü yaklaşıldığının önemli bir göstergesi. Kaplıcaların doğru ve verimli kullanılmasının önündeki başka bir engelse, bu konuda eğitim almış hidro klimatoloji uzmanı sayısındaki azlık. Kaplıcalarda, mineral ve tuzların hangi hastalığa iyi geleceği konusunda eğitim verip uzman yetiştiren tek kurum İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ancak, bu kurum da nitelikli personel ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor.

İLGİ ARTIYOR

Bütün bu olumsuz koşullara rağmen, dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık turizmine, yani kaplıca ve şifalı sulara olan ilgi hızla artıyor. Tatillerinin belirli bir bölümünü kaplıcalarda geçirmek, hem dinlenip hem de sağlık sorunlarına çare bulmak isteyen önemli bir kitle, sağlık turizmine ilgi gösteriyor. Ayrıca, kaplıcalarımıza ilgi gösteren yabancıların sayısı da azımsanamayacak düzeyde.

Şifalı sulardan yararlanmak isteyenler genellikle kaplıca tesislerini veya yakınında bulunan küçük ve yetersiz işletmeleri kullanmak zorunda kalıyor. Bunun dışında kaplıca veya yakınlarındaki devre mülk, devre tatil seçenekleri de ilgi görüyor. Kaplıcalardan yararlanmak isteyenleri hedefleyerek projelendirilmiş bu tür tesislerin sayısında hızlı bir artış gözleniyor. Kaplıcalardan yararlanmak isteyenlerin tercih ettiği başka bir yöntem ise bölgenin yakınında, ulaşımı kolay yerlerde yazlık satın almak. Kaplıcanın yakınlarında arazi alıp ev inşa edenler kadar, bu amaçla hayata geçirilmiş projelerde yazlık satın alanlara da raslanıyor.

Emlak Market muhabirleri, ülkemizin kaplıca ve şifalı sularını, sahip oldukları tesislerin durumunu, yakın çevresindeki devre mülk, devre tatil ve villa seçeneklerini araştırdı. İşte bunlardan bazıları...

*

AYAŞ Ankara'ya 80 km. uzaklıktaki kaplıca ve içmenin romatizma, nevralji, kadın hastalıklarına yararlı, safra kesesi taşları ve böbrek kumlarının düşürülmesinde de etkili olduğu biliniyor.

Şifalı suların işletmeciliğini yürüten şirkete ait otel ve motellerin 1000 yatak kapasitesi bulunuyor. Tedavi amacıyla kullanılan kaplıca, otellerin dışında halka açık iki havuzu, dört özel banyosu, içme tesisleri ve Fizik Tedavi Enstitüsü'nün yanında yer alan lokantası, gazinosu ve diğer üniteleri ile komple bir tesisten oluşuyor.

Ayaş'ta satılık arsa bulmak mümkün. Kaplıcaya 500 metre uzaklıkta 300-500 m2'lik parsellere ayrılmış, imarlı ve 2 kata izinli arsaların m2'si 1-1.5 milyon lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Kaplıcaya 2 kilometre uzaklıkta, Ayaş'ın yeni yerleşim bölgesi olan ve genellikle villa sitelerinden oluşan 86 Evler'de imarlı, 400-600 m2'lik parseller halinde satılan arsaların da m2 fiyatı ortalama 1.5 milyon lira.

HAYMANA Ankara'ya 73 km uzaklıktaki kaplıca, Haymana ilçe merkezinde yer alıyor. Romatizma, nevralji, mafsal hastalıkları, çocuk felci, kadın hastalıkları ve ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde yararlı olan kaplıcanın iki genel, dört özel havuzu var. Fizik Tedavi Enstitüsü ve termal tedavi üniteleri de olan kaplıca çevresinde turistik otel ile lokanta var. Haymana'da devre mülk ya da daire satın almak çok güç. İlçede arsa bulmak neredeyse imkansız. Ancak, belediye turizm yatırımı yapmak isteyenlere yardımcı oluyor.

AYDIN Termal su kaynağı bakımından zengin illerden biri olan Afyon'da Germencik-Elengülü kaplıcası bulunuyor. Kaplıca civarında yeni konut inşa edilmiyor. Kaplıcadan faydalanmak isteyenler kaplıca çevresinde yer alan tesisleri kullanıyorlar.

BURSA Bursa jeotermal su kaynakları açısından oldukça zengin bir kent. Kaplıcalar, sınırları iç içe geçmiş olan Çekirge ve Kükürtlü semtlerinde yer alıyor. Aynı zamanda kentin en lüks iki semti konumundalar. Armutlu, Karamustafa, Selvinaz, Yeni Kaplıca, Eski Kaplıca, Hüsnügüzel, Keçeli, Kervansaray ve Çelik Palas Kentin diğer kaplıcaları. Bursa'da yer alan kaplıca suları genellikle bir tesisin içinde yer alıyor. Küçük işletmelerin yanı sıra büyük işletmelerin de yer aladığı Bursa'da evlerde kaplıca suyu kullanmak yasak. Kaplıcaların bulunduğu semtlerde fiyatlar genellikle dolar üzerinden fakat 10 milyar liradan başlayan fiyatlarla konut bulmak da mümkün.

DİYARBAKIR Diyarbakır Çermik Kaplıcaları genellikle yaz aylarında ziyaret ediliyor. Yılın bu dönemlerinde kalabalık olan bölgede kaplıca civarında pansiyonlar yer alıyor. Pansiyonların yanı sıra otellerin de bulunduğu bölgede Tıp Fakültesi hastalarının faydalandığı bir tesis de yer alıyor.

MUĞLA Muğla-Köyceğiz Kaplıcaları'nda da durum diğer kaplıcalardan çok farklı değil. Genellikle kaplıca civarında bulunan barakalar kiralanıyor. Köyceğiz Kaplıcaları'na ulaşım karadan 20 dakikada, denizden ise 30 dakikada sağlanıyor. Bu bölgeden konut sahibi olmak isteyenler Köyceğiz ya da Muğla'dan ev satın alıyorlar. Bölgedeki konut fiyatları 3-10 milyar lira arasında değişiyor.

Bozöyük Kaplıcaları da Muğla'nın tanınan şifalı sularından. Fakat tesis olmadığı için fazla rağbet görmüyor. Kaplıcayı tercih edenler köy evlerinde konaklamak zorunda kalıyor. Köyde konut satın almak ise önerilen başka bir alternatif ve 1-3 milyar lira arasında değişen fiyatlarla şirin bir köy evi satın almak mümkün.

SİVAS Kangal Yılanlı (Balıklı) Çermik Kaplıcası, Sivas'ın en bilinen şifalı kaynağı. Yerli ziyaretçiler kadar, yabancıların da şifa aramak için geldiği kaplıcadaki tesisin kapasitesi yetersiz.

Sivas'daki kaplıca bölgelerinde genellikle konut sahibi olmak isteyenler m2 fiyatları 100-200 bin lira arasında değişen tarlaları satın, üzerine ev yapıyorlar. Bölgedeki kaplıca ve araziler belediyeye ait. Kaplıcalardan faydalanmak isteyenler ya belediye tesislerini ya da köy evlerini kullanıyorlar.

BALIKESİR Balıkesir'deki kaplıcaların yakın çevresi yerleşim alanı olmadığı için, satılık konut seçeneği bulunmuyor. Balıkesir Pamukçu Kaplıcaları'nın çevresinde genellikle moteller bulunuyor. Manyas Kaplıcaları çevresinde yer alan en büyük tesis ise Serpin Manyas Kaplıcaları devre mülk sitesi. 133 bin 750 m2 alana kurulan ve 630 bin m2 özel orman alanına sahip olan Serpin-Manyas Kaplıca Evleri, birer haftalık 22 bin devre halinde pazarlanan evlerden oluşuyor. Tesis Bursa'ya 125, Manyas'a 9 km mesafede bulunuyor. Serpin Evleri'nin Türk hamamı, yarı olimpik yüzme havuzları, çocuk havuzları, spor alanları, yürüyüş parkurları, eğlence üniteleri, lokantası, kafeterya ve büfesi, alışveriş merkezleri, otoparkı, eczanesi, sağlık ocağı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi bulunuyor. 65, 75, 87 m2 konutların yanı sıra lüks villaların da bulunduğu sitede dönem fiyatları 4 bin 500 mark ile 6 bin 500 mark arasında değişiyor.

YALOVA Ülkemizin önemli bir kaplıca bölgesi olan Yalova'da aynı zamanda tesis açışından da oldukça şanslı. Termal'daki kaplıca bölgesi yılın her dönemi yoğun bir ilgi görüyor. Termal Kaplıcası'nın çevresinde irili ufaklı bir çok otel yer alıyor. Özellikle Termal'in çevresinde yer alan Gökçedere ve Üvezpınar'da çok sayıda otel var. Yalova Barajı'na da yakın olan Gökçedere doğa olarak da zengin.. Çevrede toplu konut yok, buradaki evler genellikle villa tipinde. Tesis açısından zengin olduğu için, bölgedeki kaplıcalardan faydalanmak isteyenler, çoğunlukla otel ve motellerden yararlanıyorlar.

False