En büyük gezegenin kalbine yolculuk

Güncelleme Tarihi:

En büyük gezegenin kalbine yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 12:39

NASA'nın yaklaşık 1 milyar dolarlık uzay aracı Juno dün Türkiye saati ile 06.30 sularında başarılı bir şekilde Jüpiter etrafında yörüngeye oturdu.

Haberin Devamı

Yaklaşık 5 yıl ve 3 milyar km'lik yolculuktan sonra NASA'nın uzay aracı Juno Jüpiter'e ulaştı ve 5 Temmuz 2016'da TSİ 06.30 civarında gezegenin etrafında yörüngeye oturdu.

En büyük gezegenin kalbine yolculuk

Juno Jüpiter etrafında 20 ay boyunca dolanacak. Bu süre boyunca Jüpiter'in kütle çekim ve manyetik alanı ile birlikte atmosferini de inceleyecek.

Juno ilk etapta Jüpiter etrafında 53 günde bir tur atacak. Daha sonra Juno gezegene daha fazla yaklaşacak ve bu yörünge dönemi 14 güne kadar düşecek.

Juno'ya ömrünün sonuna doğru Jüpiter'in atmosferine dalış yapması için komut verilecek. Bu sayede atmosferin yapısı ve hareketi detaylı bir şekilde incelenecek. Jüpiter bir gaz devi olduğu için bu aynı zamanda gezegenin merkezine dalış anlamına geliyor. Jules Verne Dünya yerine 'Jüpiter'in merkezine yolculuk' isimli bir bilim kurgu romanı yazmış olsaydı bugün anlamı daha büyük olurdu herhalde.

Haberin Devamı


En büyük gezegenin kalbine yolculuk


Jüpiter hakkında birçok bilinmez yanıtlanmaya çalışılacak. Örneğin Jüpiter atmosferinde ne kadar su var? Jüpiter'in çekirdeği nasıl? gibi.

Juno Güneş enerjisi ile çalışan Dünya'dan en uzak uzay aracı ünvanının da sahibi oldu. Juno'dan Dünya'ya mesajın ulaşma süresi 48 dakika 19 saniye. İşte Juno bize bu kadar uzak!

Juno Roma mitolojisinde tanrıların kraliçesi olan bir tanrıçadır.

Kaynak: astronomTurk

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!