Fındık kampanyamız İspanyollar’a yaradı

Güncelleme Tarihi:

Fındık kampanyamız İspanyollar’a yaradı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 14, 2001 00:00

Fındık Tanıtım Grubu BaÅŸkan Vekili Ahmet BaÅŸkan, Türkiye'nin tanıtım atağı sayesinde Ä°spanya ve Ä°talya'nın da elindeki fındıkları sattığını ancak, Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) buna raÄŸmen Tanıtım Projesine maddi destek vermediÄŸini söyledi.Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini tek başına gerçekleÅŸtirdiÄŸini belirten BaÅŸkan, ‘‘Kampanyalar en çok bizim iÅŸimize yaramalı. GeniÅŸ düşünürsek öyle de oluyor. Ancak, ÅŸu anda öyle görünüyorki Ä°talya ve Ä°spanya da elindeki fındığı bu kampanyalar sayesinde sattı. Maalesef onlar bu kampanyalara hálá katılmıyor. Biz AB'den tanıtım kampanyası için destek istedik bu konuya ayıracak paraları olmadğıını söylediler’’ diye konuÅŸtu.Ä°HRAÇ POLÄ°TÄ°KASI Ahmet BaÅŸkan, Türkiye'nin en büyük üretici olarak dünyada fiyatları düşük tutmaya özen gestermesi gerektiÄŸini, aksi takdirde daha ucuz fındık üretimi için baÅŸka ülkelerde yeni fındık alanlarının devreye gireceÄŸini bildirdi. BaÅŸkan, şöyle konuÅŸtu:‘‘İspanya, 5 bin ton üretim kapasitesine kadar düşmüştü. Åžimdi 35 bin ton ürettiler. Çünkü bizimkinden biraz daha düşük fiyatla satabiliyorlar. Ayrıca Avrupa BirliÄŸi onlara destek verdi. Ä°talya'da da durum aynı. Avrupalı alıcalar ÅŸimdi Arjantin'e fındık diktiriyor, Gürcistan'ı Azerbaycan'ı üretim için teÅŸvik ediyor. ABD de fındık üretimine hızlı giriyor. Bizim fındığa benzer yeni türler üretmeye baÅŸladılar. Bizim en büyük korkumuz ABD. Çünkü badem de Avrupa'ya yaptığını fındıkta bize yapacak gibi görünüyor.’’BaÅŸkan, Türkiye'de üreticiyi destekleme sisteminin ihraç fiyatını aÅŸağı indirmeyi engellediÄŸini bu yüzden hem üreticiyi koruyacak, hem de ihracat fiyatını aÅŸağı çekecek bir destekleme sistemi kurulması gerektiÄŸini söyledi.Zeytinyağından üstün, etle aynı Fındık Tanıtım Grubu'nun desteÄŸi ile Lincoln Ãœniversitesi'nden Dr. Cesarettin Alasavar'ın baÅŸkanlığında altı üniversitede ‘‘Giresun Tombul Fındığı’’nın kimyasal bileÅŸimleri yeniden analiz edildi. Projede, Kanada Lincoln Ãœniversitesi'nden Prof. Dr. Fereidoun Shahidi, Dr. Udaya Wanasundara,Tokyo Ãœniversitesi'nden Prof. Dr. Toshaki Ohshima, Florida Ãœniversitesi'nden Doç. Dr. Murat Balaban, Hacettepe Ãœniversitesi'nden Prof. Dr. Perihan Arslan görev aldı.Dr. Cesarettin Alasavar, projede, Hacettepe'nin kolesterole etkiyi, Tokyo'nun yaÄŸ ve vitamin bileÅŸiklerini, Florida'nın ise aroma belirlenmesini araÅŸtırdığını belirterek, ‘‘Şu anda fındık yağının zeytinyağından üstün olduÄŸunu kanıtladık. Ayrıca et yerine tamamen geçebilecek bir besin olduÄŸu anlaşıldı’’ dedi. Alasavar bir baÅŸka yeni bulguyu da ‘‘fındıkta hiç C vitamini yok’’ diye açıkladıProf. Dr. Fereidoun Shahidi ise fındık yağının pazarda önemli bir büyüme saÄŸlayabileceÄŸini bildirdi. Shahidi ‘‘Fındıkta enerji de sıkıştırılmış vaziyette. Kabukta ve kahverengi zarında ise ilaç sanayiinin incelemesi gereken çok önemli maddeler bulunuyor. Bu yüzden hastalıkları önlemede de çok etkin kullanımlar çıkabilir’’ dedi.Prof Perihan Arslan da fındığın kalp damar hastalıklarında uygulanacak diyet ilkelerine göre önerilen en iyi kuruyemiÅŸ türü olduÄŸunu bildirdi. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!