Fındık Tanıtım Grubu Başkan Vekili Ahmet Başkan, Türkiye'nin tanıtım atağı sayesinde İspanya ve İtalya'nın da elindeki fındıkları sattığını ancak, Avrupa Birliği'nin (AB) buna rağmen Tanıtım Projesine maddi destek vermediğini söyledi.Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini tek başına gerçekleştirdiğini belirten Başkan, ‘‘Kampanyalar en çok bizim işimize yaramalı. Geniş düşünürsek öyle de oluyor. Ancak, şu anda öyle görünüyorki İtalya ve İspanya da elindeki fındığı bu kampanyalar sayesinde sattı. Maalesef onlar bu kampanyalara hálá katılmıyor. Biz AB'den tanıtım kampanyası için destek istedik bu konuya ayıracak paraları olmadğıını söylediler’’ diye konuştu.İHRAÇ POLİTİKASI Ahmet Başkan, Türkiye'nin en büyük üretici olarak dünyada fiyatları düşük tutmaya özen gestermesi gerektiğini, aksi takdirde daha ucuz fındık üretimi için başka ülkelerde yeni fındık alanlarının devreye gireceğini bildirdi. Başkan, şöyle konuştu:‘‘İspanya, 5 bin ton üretim kapasitesine kadar düşmüştü. Şimdi 35 bin ton ürettiler. Çünkü bizimkinden biraz daha düşük fiyatla satabiliyorlar. Ayrıca Avrupa Birliği onlara destek verdi. İtalya'da da durum aynı. Avrupalı alıcalar şimdi Arjantin'e fındık diktiriyor, Gürcistan'ı Azerbaycan'ı üretim için teşvik ediyor. ABD de fındık üretimine hızlı giriyor. Bizim fındığa benzer yeni türler üretmeye başladılar. Bizim en büyük korkumuz ABD. Çünkü badem de Avrupa'ya yaptığını fındıkta bize yapacak gibi görünüyor.’’Başkan, Türkiye'de üreticiyi destekleme sisteminin ihraç fiyatını aşağı indirmeyi engellediğini bu yüzden hem üreticiyi koruyacak, hem de ihracat fiyatını aşağı çekecek bir destekleme sistemi kurulması gerektiğini söyledi.Zeytinyağından üstün, etle aynı Fındık Tanıtım Grubu'nun desteği ile Lincoln Üniversitesi'nden Dr. Cesarettin Alasavar'ın başkanlığında altı üniversitede ‘‘Giresun Tombul Fındığı’’nın kimyasal bileşimleri yeniden analiz edildi. Projede, Kanada Lincoln Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fereidoun Shahidi, Dr. Udaya Wanasundara,Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Dr. Toshaki Ohshima, Florida Üniversitesi'nden Doç. Dr. Murat Balaban, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Perihan Arslan görev aldı.Dr. Cesarettin Alasavar, projede, Hacettepe'nin kolesterole etkiyi, Tokyo'nun yağ ve vitamin bileşiklerini, Florida'nın ise aroma belirlenmesini araştırdığını belirterek, ‘‘Şu anda fındık yağının zeytinyağından üstün olduğunu kanıtladık. Ayrıca et yerine tamamen geçebilecek bir besin olduğu anlaşıldı’’ dedi. Alasavar bir başka yeni bulguyu da ‘‘fındıkta hiç C vitamini yok’’ diye açıkladıProf. Dr. Fereidoun Shahidi ise fındık yağının pazarda önemli bir büyüme sağlayabileceğini bildirdi. Shahidi ‘‘Fındıkta enerji de sıkıştırılmış vaziyette. Kabukta ve kahverengi zarında ise ilaç sanayiinin incelemesi gereken çok önemli maddeler bulunuyor. Bu yüzden hastalıkları önlemede de çok etkin kullanımlar çıkabilir’’ dedi.Prof Perihan Arslan da fındığın kalp damar hastalıklarında uygulanacak
diyet ilkelerine göre önerilen en iyi kuruyemiÅŸ türü olduÄŸunu bildirdi. Â
button