Dev açılışta tarihi uzlaşma

Güncelleme Tarihi:

Dev açılışta tarihi uzlaşma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2002 01:46

Almanya'daki yeni baskı tesislerimizin açılışında, politikacılar, Türkiye'nin AB'ye girmesine destek verme konusunda uzlaşmaya vardı.

Haberin Devamı

Doğan Medya Grubu'nun Almanya'daki dev baskı tesislerinin açılışında konuşan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, davetliler arasında bulunan Türk siyasi liderlerine Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayacak yolları bir an önce açma çağrısında bulundu.

Aydın Doğan, Alman liderleri de AB kapılarını Türkiye'ye açmaya çağırdı. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, AK Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu çağrıya tam destek verdiklerini belirttiler.

BÜNYESİNDE Hürriyet, Milliyet, Radikal ve Posta gibi saygın ve çok satan gazeteleri barındıran Doğan Medya Grubu, Almanya'nın Frankfurt kenti yakınlarındaki dev baskı tesislerini muhteşem bir törenle açtı. Mörfelden-Walldorf kasabasındaki dev tesisler, 25 milyon euro'ya maloldu. Açılış, Türk ve Alman politikacıların yanı sıra işadamlarını, bürokratları, sanatçı ve sporcuları bir araya getirdi.

Törende bir konuşma yapan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olma yönünde samimi çabalar sarfettiği bir dönemde Doğan Grubu'nun açtığı dev tesisin, iki ülkenin yakın ilişkilerinin bir örneği olduğunu belirtti. Aydın Doğan, ‘‘Bu proje, birlikte paylaşılacak bir geleceği bize bugünden anlatan bir habercidir’’ diye konuştu.

SİYASİLERE ÇAĞRI

Hürriyet'in Almanya'ya gelişinin 33'üncü yılının kutlandığını hatırlatan Aydın Doğan, faaliyetlerini uluşlararası boyutlara taşıyan Türk işadamlarına teşekkür ettikten sonra, Avrupa parlamentolarındaki Türk asıllı genç siyasetçiler sayesinde Türkiye'nin çoktan Avrupa Birliği'ne fiilen girdiğini, çoktan dünya devleti olduğu somut şekilde gözler önüne serdiğine işaret etti. Avrupa Birliği konusunda siyasi liderlere tarihi çağrıda bulunan Aydın Doğan, şunları söyledi:

‘‘Şimdi, bu platformu biraz istismar ederek, belki de haddimi aşarak, burada bulunan Türk ve Alman yetkililere seslenmek istiyorum. Önce bizimkilere... Kaderde, kıvançta, tasada beraber olduğumuz bizimkilere. Aynı ülkeyi, aynı acıları ve sevinçleri paylaştığımız siyasilere seslenmek istiyorum. Ve onlardan rica ediyorum:

Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayacak yolları bir an önce açınız. Bu yolları genişletiniz, sonuna kadar açınız. Bir araya geliniz ve bizi Avrupa'ya götürecek Kopenhag kriterlerini hayata geçiriniz. Bundan sizin kaybedeceğiniz hiç bir şey yok. Ama inanınız ki Türkiye'nin kazanacağı çok şey var. Türk halkı sizden bu davranışı bekliyor.’’

ALMAN DOSTLARA ÇAĞRI

Aydın Doğan, açılışa katılan Alman siyasetçilere de seslenerek Türkiye'nin AB'ye girmesine yardımcı olmalarını istedi. Aydın Doğan, şöyle konuştu:

‘‘Alman dostlarım, Türkiye'nin aranıza gelmesini kolaylaştırınız. Türkiye'nin AB'ye girişini hızlandırarak, AB'yi AB yapan unsurlardaki samimiyetinizin en somut örneğini ortaya koymuş olacaksınız... Avrupa, Türkiye ile birlikte daha güzel bir medeniyet haline gelecektir.’’

Hürriyet ve Milliyet Gazeteleri'nin sahibi Aydın Doğan'ın yaptığı tarihi çağrıya törene katılan siyasi liderlerden tam destek geldi. Liderler, konuşmalarında AB şartı olan Kopenhag kriterlerinin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğine işaret ettiler.

BAŞBAKAN YARDIMCISI MESUT YILMAZ

Kazanacağımız bir gelecek var

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Aydın Doğan'ın çarısına ‘‘20'nci yüzyılın nesilleri olarak AB'ye üye olmak istiyoruz. Almanya'nın desteğine ihtiyacımız var. Modern Türkiye yolunda kaybedecek zamanımız yok, kazanacağımız gelecek var. AB'ye tam üyelik güçlü ve adil bir partner olmayı sağlayacak’’ diyerek katıldı.

DYP GENEL BAŞKANI TANSU ÇİLLER

Kopenhag kriterlerini hemen çıkaralım

Frankfurt'taki açılışa katılan Tansu Çiller, şunları söyledi:

‘‘Şimdi hiçbir şart ortaya koşmadan, yani hükümet çekilsin veya çekilmesin, seçim kararı alsın veya almasın, şu teklifi yapıyorum:

Meclis'in çalışamayaçağı belli oldu. Ben diyorum ki, gelin Meclis'in 2-3 hafta daha çalışmasını sağlayalım ve Kopenhag kriterlerinin gerektirdiği bütün değişiklikleri yapalım.

İkinci teklifim şu: Kıbrıs konusu bütün ağırlığıyla önümüze geliyor. Gelin bu konudada partiler arası ortak bir çözüm ortaya koyalım ve bu sorunu aşalım.

Üçüncü teklifim de şu: Gelin seçim kanunlarını değiştirelim, 2 turlu seçim sistemini getirelim ve Türkiyede siyasi istikrarı sağlayacak bir yapıyı kuralım. Evet, hiçbir şart ortaya koymadan hükümete bu konularda yapacağı her türlü çalışmaya destek verme sözü veriyorum. Tek şartım bunların bölünmeden getirilmesidir.’’

AKP GENEL BAŞKANI TAYYİP ERDOĞAN

AB’ye geçiş dar zamana sıkıştı

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın Doğan'ın çağrısına şöyle değerlendirdi:

‘‘Türkiye çok önemli ve zor dönemden geçiyor. AB'ye geçiş süreci çok dar zamana sıkıştı. Aralık ayında Kopenhag Zirvesi yapılacak. Türkiye bu sıkışık bir dönemde ciddi bir adımı atma kararını vermek zorunda. Ancak siyasi irade yok.’’

KİMLER KATILDI

TÜRK SİYASETÇİLER

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz

Dışişleri Bakanı İsmail Cem

Devlet Bakanı Tunca Toskay

Devlet Bakanı Nejat Arseven

Kültür Bakanı İstemihan Talay

Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller

AKP Genel Başkanı R. Tayyip Erdoğan

AKP Genel Başkan Yrd. Yaşar Yakış

DYP Gen. Bşk. Yrd. Mehmet Sağlam

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina

ALMAN POLİTİKACILAR

Walter Riester (Federal Çalışma Bakanı)

Claudia Roth (Yeşiller Partisi Eşgenel Başkanı)

Dr. Cornelie Sonntag-Wolgast (Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı)

Dr. Christoph Zöpel (Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı)

Günter Beckstein (Bavyera Eyalet İçişleri Bakanı)

Marieluise Beck (Federal Çalışma Bakanlığı Yabancılar Danışmanı)

Ozan Ceyhun (SPD Avrupa Parlamentosu Milletvekili)

Uta Zapf (SPD Federal Milletvekili)

Cem Özdemir (Yeşiller Federal Meclis Milletvekili)

Ekin Deligöz (Yeşiller Federal Meclis Milletvekili)

Hans-Dietrich Genscher (Eski Dışişleri Bakanı)

Michel Friedmann (Almanya'daki Yahudiler Merkez Konseyi Başkanvekili)

EYALET PARLAMENTOSU

Michael Vesper (Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakan Yardımcısı)

Klaus Peter Möller (Hessen Eyalet Parlamentosu Başkanı)

Dr. Klaus Lippold (Federal Parlamento Milletvekili)

Veronika Winterstein (Hessen Eyalet Parlamentosu Başkan Yardımcısı)

Volker Bouffier (Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı)

Dirk Metz (Hessen Hükümet Sözcüsü)

Gerhard Bökel (Hessen Milletvekili ve SPD Hessen Teşkilatı Başkanı)

Jürgen Walter (Hessen Eyalet Parlamentosu Milletvekili)

Rudolf Haselbach (Hessen Eyaleti Mörfelden Milletvekili)

Alois Lenz (Hessen Eyalet Milletvekili ve Avrupa Komisyonu Başkanı)

Jürgen May (Hessen Eyalet Parlamentosu Milletvekili),

Dilek Kolat (Berlin Eyalet Milletvekili)

Gıyasettin Sayan (Berlin

Eyalet Milletvekili)

Evrim Baba (Berlin Eyalet Milletvekili)

Özcan Mutlu (Berlin Eyalet Milletvekili)

YURTDIŞI TEMSİLCİLERİMİZ

Osman Korutürk (Berlin Büyükelçisi)

Derya Kanbay (Frankfurt Başkonsolosu)

Menter Şahinler (Mainz Başkonsolosu)

Ateş Öktem (Düsseldorf Başkonsolosu)

Mehmet Sönmezay (Köln Başkansolosu)

Ahmet Akıntı (Frankfurt Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu)

Mahmut Gürgür (Din Hizmetleri Müşaviri)

Açılışa katılan Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Sema Doğan ile sohbet etti. Roth, konuşmasında ‘‘Bu tesislerde bol haberli, eleştirel bir gazetenin basılmasını arzu ediyorum. Ama aynı zamanda iyi bir spor sayfasının olmasını diliyorum. Çünkü Kemptenli İlhan Mansız, benim için dünyanın en güzel, en iyi oyuncusuydu’’ dedi. Aydın Doğan’ın açılış konuşması davetlilerden büyük destek aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!