EKOBİR'den Eğirdir Gölü'nde çalışma

Güncelleme Tarihi:

EKOBİRden Eğirdir Gölünde çalışma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2016 15:15

EKOBİR'den Eğirdir Gölü'nde çalışma

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - EĞİRDİR ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliği (EKOBİR) tarafından Eğirdir Gölü'nde 2 yılda 110 bin 650 metre ağa el konulurken, göl dibinden 7 bin metre hayalet ağ ve 1000 kerevit pinteri çıkarıldı.

Eğirdir ve Kovada göllerinin dış etkenlerden korunması amacıyla 2004 yılında kurulan EKOBİR 2016 yılı faaliyetleri kaçak avlanmanın boyutlarını gün yüzüne çıkardı. Kaçak avla mücadelede her türlü makine ve cihaza sahip EKOBİR'in çalışmaları kapsamında kaçak sezonda kullanılan çok sayıda av malzemesi ele geçirildi. Son 2 yılda 110 bin 650 metre ağa, 193 sazan pinteri, 140 kerevit pinteri, 11 zıpkın, 140 tırıvırı, 4 ıgrıp ile 9 tekneye el konuldu. Göl dibinde ise 7 bin metre ağ ile 1000 kerevit pinteri çıkarıldı. Bu işlem EKOBİR gözetiminde Eğirdir Merkez, Gençali ve Yenice Su Ürünleri kooperatiflerine yaptırıldı. 59 tekne ve 114 avcıya 8 bin 650 TL ödeme yapılarak batık av malzemeleri toplatıldı.

EKOBİR ve Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, tek amaçlarının gölleri korumak olduğunu söyledi. Birliğin 12 yıldır aralıksız olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü aktaran Sezgin, "82'si köy 94 üyesi var. Tek amacı, bu gölün korunması üzerine. Gerek dış etkenlerden gerekse içerisindeki canlılar yönünden. Dolayısıyla 15 Mart- 15 Haziran arasında göl üzerine aşırı titriyoruz. Kendi özelliğimiz olan sazan türünün korunmasını istiyoruz. Bu göle gelen çevresel atıkların değerlendirilmesi için çalışıyoruz. Bununla ilgili çevre köylere çöp konteynerleri ve ilaçlama üniteleri kurduk" dedi.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalıştıklarını ve göldeki canlıların yaşaması için gerekli üretimleri yaptıklarını anlatan Sezgin, "Eğirdir Gölü içerisinde 'hayalet ağ' dediğimiz pisliklerin temizliğine yönelik bir çalışma yaptık. Balık ağları, misine ağları, kerevit sepetleri olsun 1 ay boyunca temizlik yaptık. Son derece değerli materyaller bulduk ve Eğirdir'de sergiledik. Göl üzerinde kim yararlı bir şey yapmak istiyorsa maddi desteği sağlıyoruz. Sulama motorları tarafından balıkların çekilmesinin engellenmesiyle ilgili çalışıyoruz. Bir proje çalışması başlattık. İnşallah başarılı olacağız. Bu konuda ne gerekirse yapmaya hazırız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!