Zombiler gerçek mi? Zombi virüsü gerçekte var mıdır?

Güncelleme Tarihi:

Zombiler gerçek mi Zombi virüsü gerçekte var mıdır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 19:41

Sinema tarihinde çekilen ilk zombi filmi 1932 yılında gösterime giren White Zombie filmidir. Senaryosunu Garnett Weston ve William B. Seabrook'un yazdığı filmde Bela Lugosi ve Madge Bellamy gibi o dönemin ünlü oyuncuları rol aldı. 1968 yılında vizyona giren Yaşayan Ölülerin Gecesi filmi çok düşük bir prodüksiyonla çekilmiş olmasına rağmen dünya genelinde gişe rekorları kırdı. Zombiler ve zombi virüsü gerçekte var mıdır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

1970 yılından sonra zombileri anlatan birçok roman yazıldı. Bu kitaplardan en çok bilinenleri şunlardır:

1- Joyce Carol Oates - Zombi

 2- Tommy Donbavand - Çığlık Sokağı: Zombi Dili

 3- Mehmet Kaan Alpaslan - Bir Zombi Polisiyesi

 4- Murat Kömür - Zombi Tuzağı - Uyanış

 Zombiler Gerçek mi?

Zombilerin kökeni bazı Afrika kabilelerinde yapılan Voodoo büyüsüne dayanmaktadır. Yapılan antropolojik araştırmalara göre Voodoo büyüsünün yapılış amacı ölüleri diriltmek ve üzerinde hakimiyet sağlamaktır. Dirilen ölüler, kendilerini dirilten kişilerin kontrolü altındadır. Ancak bu bilgilerin de bilimsel bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Sinemada ve edebiyatta ise zombi çok daha farklı bir şekilde ele alınmıştır. Özellikle George A. Romeo'nun çektiği Yaşayan Ölülerin Gecesi filminden sonra, zombiler, korku filmlerinin kült kahramanları arasında yerini almıştır.

Haberin Devamı

Filmlerde zombilerin temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

 1- Zombiler çok yavaş ve şuursuz bir şekilde hareket eder. Ancak 2000'li yılların başından itibaren çekilen filmlerde evrim geçirmiş zombilerin çok daha hızlı hareket ettikleri, düşünüp plan yapabildikleri görülmektedir.

 2- Zombiler sadece insan eti ile beslenir bu nedenle yanlızca insanlara saldırırlar.

 3- Çok iyi göremedikleri için koku alma duyuları gelişmiştir.

 4- Zombiler yalnızca kafalarına ateş edildiğinde tekrar ölürler.

 5- İlk çekilen zombi filmlerinde sosyolojik ve politik birçok gönderme vardır. Örneğin 1978 yılında gösterime giren Dawn of the Shawn - Ölülerin Şafağı filminde zombiler alışveriş merkezlerine saldırır. Yönetmen daha sonrasında bir sinema dergisine verdiği röportajda, Amerika'daki tüketim kültürünü eleştirmek için böyle bir film çektiklerini ifade etmiştir.

Zombi Virüsü Gerçekte Var mıdır?

Zombi virüsü gerçekte yoktur ancak birçok korku filminde senaryo gereği bir virüsün yayılmasıyla zombi istilası başlar. Bu zamana kadar en çok izlenen zombi filmleri ve yönetmenleri şu şekilde sıralanabilir:

 1- 28 Gün Sonra - Danny Boyle

 2- Shaun of the Dead - Edgar Wright

Haberin Devamı

 3- Zombi Ekspresi - Sang-ho Yeon

 4- Zombi Çocuk - Bertrand Bonello

 5- Yaşayan Ölülerin Dönüşü - Dan O'Bannon

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!