Z Raporu nedir? Nasıl alınır? Muhasebede Z raporu nasıl işlenir ve hesaplanır?

Güncelleme Tarihi:

Z Raporu nedir Nasıl alınır Muhasebede Z raporu nasıl işlenir ve hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 22:14

Muhasebe alanında birbirinden farklı pek çok terim bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Z raporudur. Z raporu pek çok kişinin merak ettiği bir terim olmak ile birlikte hangi amaçla kullanıldığı da sıklıkla araştırılmaktadır. Peki Z Raporu nedir? Nasıl alınır? Muhasebede Z raporu nasıl işlenir ve hesaplanır? Z raporu hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Haberin Devamı

 

 Muhasebe terimlerinden birisi olan Z raporunun ne gibi faydaları olduğu merak edilen konularından birisidir. Özellikle anlam itibari ile şirket kapanış raporu anlamına gelmektedir. 

 Z Raporu Nedir?

  Muhasebede farklı görevleri ve faydası olan pek çok terim bulunmaktadır. Özellikle muhasebenin temelini öğrenmek için bu terimlerin detaylı bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Bu terimlerden birisi de Z raporu olmaktadır. Muhasebe terimlerinden olan Z raporu şirketlerin kapanış raporu olarak bilinmektedir. 

 Bu rapor günlük olarak şirketin hafızası olmaktadır. Bu rapor her akşam sıfırlanmaktadır. Bu sıfırlanan raporlar kayıtlara kaydedilmektedir. Ayrıca Z raporu toplam mali bilgilerin mali hafızaya yüklenmesini sağlayan bir rapor türü olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 Z raporu bir şirketin günlük olarak yaptığı ciroyu bildirmektedir. Özellikle bu rapor alınırken bazı durumlara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu raporun şirket tarafından mutlaka saat 24'e kadar alınması gerekmektedir. Özellikle Z raporunun bir gün sonra alınması bazı cezalara sebep olabilmektedir. Bu sebeple saat 24:00'a kadar şirket veya firmaların Z raporlarının iş yerleri tarafından alınması gerekmektedir. 

 Z Raporu Nasıl Alınır? 

 Z raporu günde bir kere alınması gereken bir rapor türüdür. Z raporu gününde değil, ertesi gün alınır ise bu rapor ertesi gün raporu olarak isimlendirilmektedir. Fakat şirketler gün içerisinde kapalı olur ise alınmasına da gerek duyulmamaktadır. 

 Günümüzde Z raporu alınan pek çok kasa türü bulunmaktadır. Bu sebeple Z raporu alma şekilleri markalara göre değişkenlik göstermektedir. Z raporunun nasıl alınacağı bu anlamda merak konusu olmaktadır. Şirket veya firma sahiplerinin Z raporunun nasıl alınacağını bilmesi de oldukça önemlidir. 

 Z raporunu alabilmek için kasa anahtarı KSYR tuşu ile ok işaretleri Z konumuna getirilmesi sağlanmaktadır. Bundan sonra 4 adet sıfır yazılmalıdır. İki defa olmak üzere nakit tuşuna basılmalıdır. Bu işlemlerin ardından Z alınmış olur. Z raporunun alınmadığı durumlarda iş yeri ve firmalar hakkında usulsüzlük kararı çıkabilir ve bu nedenle de ciddi cezalara çarptırılabilir. 

Haberin Devamı

 Muhasebede Z Raporu Nasıl İşlenir ve Hesaplanır? 

 Z raporu yazar kasadan alınmaktadır. Bazı işletmeler ise yazar kasa kullanmak zorundadır. Bu işletmelere iş yerlerini kapatmadan önce Z raporunu almak zorundadır. Özellikle saat en geç 24:00'da alınması gerekmektedir. Z raporu gün içerisinde yapılan nakit ve kredili satışlar ile birlikte bunlara ilişkin KDV dökümlerinin ayrıntılı olarak verildiği bir rapor türüdür. Günlük alınması ile birlikte bir aylık olan satışları bir tek seferde görülmek isteniyor ise Aylık Kümüle Rapor da alınabilmektedir. Aylık rapor alınma zorunluluğu bulunmamakla birlikte isteğe bağlı olmaktadır. 

 Uygulamada tüm mükellefler her gün Z raporunu almaktadır. Ayrıca alınan bu raporlar ay sonunda biriktirilmektedir. Ay sonunda ise muhasebecilerine Z raporları ile birlikte diğer faturalar ve belgeler teslim etmektedir. Fatura yerine geçen Z raporları mahsup fişine 10'ar günlük halinde tek mahsup fişine kaydedilmektedir. Z raporu bildirimi üç farklı şekilde yapılabilmektedir. Z raporu bildirimi şu üç yöntemden biri seçilerek yapılmaktadır:

Haberin Devamı

  - ÖKC TSM Merkezi üzerinden yapılabilmektedir.

 - E Arşiv izni almış özel Entegratör Firmaları bilgi işlem sistemi üzerinden yapabilmektedir.

 - Son olarak GİB tarafından internet vergi dairesi üzerinden oluşturulan elektronik bildirim portalları üzerinden gönderilmektedir. Bu yöntemlerden biri seçilerek GİB'e bildirilmesi gerekmektedir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!