Yükseköğretimde sınırlar kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Yükseköğretimde sınırlar kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2013 13:09

Günümüzde ülkeler ve üniversiteler arası bölgesel ve kurumsal işbirlikleri, öğrenci, öğretim elemanı ve idari personel hareketliliği, ortak eğitim ve araştırma programları gibi faaliyetler nedeniyle yükseköğretim alanında ülkeler arasında sınırlar ortadan kalkıyor ve yükseköğretim ülkelere özgü bir faaliyet olmaktan çıkarak küresel bir etkinlik haline dönüşüyor.

Haberin Devamı

Coğrafi konum itibari ile Avrupa ve Asya arasında köprü olan Türkiye, bölgesel olarak bu ihtiyacı karşılama öngörüsü ile İstanbul Aydın Üniversitesi’nin öncülüğünde Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararı ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayı ile 28 Ekim 2008 tarihinde Avrasya Üniversiteler Birliğini (EURAS) hayata geçirdi.
EURAS sadece yükseköğretim kurumlarının içerisinde olduğu bir birlik değil, yükseköğretim alanında işbirliği olan, hizmet veren, kamu ve özel kuruluşların da içinde yer aldığı uluslararası bir kuruluştur. Şu anda Sicilya’dan bütün Balkanları içerisine alan, Karadeniz’in kuzeyindeki bütün ülkelerden St. Petersburg’a kadar doğumuzda Güney Kore ve Japonya’ya kadar uzanan Güney Asya’yı içerisine alıp Ortadoğu’yu kapsayan ve kendi ülkelerindeki en gözde üniversitelerden oluşan ve 70’in üzerinde üniversitenin içerisinde bulunduğu bir birliktir.
Avrasya Bölgesi bugün, dünya nüfusunun yüzde 75’ini barındırıyor. Dünyanın en zengin doğal kaynaklarına sahip, bölge ülkeleri ise dünyanın milli hasılasından yüzde 60’ına hitap ediyor, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra Avrasya bölgesinde dünyanın 6 büyük ekonomisine sahip ve son 20 yıl içerisinde yüzde 60 oranında artan dünya enerji ihtiyacı için Avrasya alternatif bir petrol ve doğalgaz merkezine dönüştü. Dünyanın ağırlık merkezi doğuya kayarak Avrasya küresel güç dengesinin sıklet merkezi haline geldi. Sonuç olarak söyleyebiliriz ki Avrasya, dünyanın kaderini belirleyebilecek özelliklere sahip bir coğrafyadır.

Haberin Devamı

Kurumların işbirliği olanaklarına kavuşması için çalışıyor

Avrasya diye adlandırdığımız bu geniş coğrafi bölge üzerinde ortak kültürel ve ekonomik değerlere sahip ülkelerin ve bundan daha değerli ve daha anlamlısı ise ortak değerler oluşturulması fikrini benimsemiş olan farklı ülkelerin yükseköğretim kurumlarını bir çatı altına toplayarak, önce bölgenin daha sonra tüm dünya eğitiminin birikimini paylaşmak, çoğaltmak ve bu suretle yükseköğretim kurumlarının yakın ve zengin işbirliği olanaklarına kavuşmasını sağlamak için Avrasya Üniversiteler Birliği faaliyetlerini ısrarla ve kararlılıkla sürdürüyor.
Eğitim yoluyla gelecekte daha barışçı ve daha huzurlu bir dünya yaratma vizyonunu hayata geçirmek için her türlü gayreti ortaya koyma iradesini benimseyen Avrasya Üniversiteler Birliği; eğitimin sınırlarını mümkün olan en geniş topluluğa taşıma ve öncelikli olarak Avrasya bölgesindeki ve daha sonra tüm dünyadaki yükseköğretim kuruluşlarının bilgi ve uygulamalarının aktarılmasına katkı sağlıyor. Bu kapsamda Avrasya Üniversiteler Birliği;
• Bölgesel olmakla birlikte, tüm dünyaya açık hizmet verecek bir işbirliği platformu meydana getirdi.
• Yükseköğretim kurumları ve ilgili kuruluşlar arasında bir network oluşturarak bilgi paylaşımını en üst düzeyde gerçekleştiriyor.
• Ortak projeler geliştirmek, üyeler arasında bilgi ve deneyim akışını hızla yaygınlaştırmaya çalışıyor.
• Yenilikçi ve teknolojiye açık girişimlere ve değişimlere sürekli destek veriyor.
• Öğrenci ve öğretim görevlilerine çalışma dallarında daha geniş imkanlar ve fırsatlar yaratarak üniversiteler arasında en geniş değişimlere zemin hazırlıyor.

Haberin Devamı

Birlikte hareket kültürü

Birlikte hareket etme kültürünü oluşturmak temel felsefemizdir. Bu bağlamda;
• Uzaktan eğitimin yaygınlaştırılmasını sağlamak, tarihi ve kültürel mirasın korunması amacıyla bilinçlendirme çalışmaları yapmak, ortak projeleri hazırlamak ve uygulamak
• Üniversitelerin akademik, fiziki, sosyal ve kültürel gelişimi için bilinçlendirme, eğitim, araştırma çalışmaları yapmak, ortak projeler hazırlamak ve uygulamak,
• Faaliyet alanında resmi veya gönüllü bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğini sürekli yapmak,
• Amacına uygun akademik çalışma, proje ve işbirliklerine akademik, mali teknik ve idari destek almak veya bu tür faaliyetleri kendi imkanları ile desteklemek Avrasya Üniversiteler Birliği’nin temel prensipleri arasında yer alıyor.
• Avrasya Üniversiteler Birliği, kendi arasında çok uluslu AR-GE projeleri geliştirmek, ekonomik ve teknik işbirliğini arttırıcı faaliyetleri hayata geçirmeye devam ediyor.
• Ve nihayetinde Avrasya Üniversiteler Birliği’nin temel felsefesini Avrasya ülkeleri arasında yükseköğretimde derecelendirmenin tanınması ve kalite güvencesinin oluşturulması, öğrenci, mezun ve değişim standartlarının belirlenmesi ve diplomaların tanınırlığını sağlaması olarak nitelendirebiliriz.

Haberin Devamı

Ortak araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılıyor

Diğer faaliyet alanlarına göz atacak olursak;
• Avrasya Üniversiteler Birliği bugüne kadar Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Süreci ile ulusal ajansların programları altında birçok ortak proje başvurularını yaptı ve projeleri yürütüyor.
• Üyelerimiz arasında ortak araştırma ve geliştirme faaliyetlerine devam ediyoruz. Bu kapsamda akademik dergilerimiz, e-bültenlerimiz gibi Avrasya Üniversiteler Birliği yayınları düzenli olarak çıkıyor, ilgili mercilere gönderilerek ve web sitemizden duyurularak akademik dünyanın hizmetine sunuluyor.
• Öğrenci, akademik ve idare personel değişimleri ve hareketliliği hızla devam ediyor.
• Tematik konferanslar, seminerler ve toplantılar düzenleniyor, yaz okulları, staj ve kısa süreli tanıtım gezileri gerçekleştiriliyor, akademik uzmanları ve uzmanlıklarını içeren hafızaların oluşturulması için Avrasya Üniversiteler Birliği’nin hafızası hayata geçiriliyor. Öğrencileri için çift diploma ve sertifika programlarının gerçekleştirilmesi çalışmaları hızla devam ediyor ve bunların büyük bir kısmı hayata geçiyor.
• Avrasya ödülleri ve bursları gibi eğitim ve öğretim odaklı birçok faaliyetler ele alındı ve gerçekleştirilme aşamasında.
• Avrasya ülkeleri arasında yükseköğretim derecelerinin tanınması, kalite güvencesi ve öğrenci değişim standartlarının belirlenmesi, üyeler ile online toplantılar, görüş alışverişi için iyi bir iletişim kaynağı olarak yürütülüyor.
• Uzaktan eğitimin yaygınlaştırılması, ortak ders ve konferansların verilmesi Avrasya Üniversiteler Birliği tarafından kurulduğu günden beri aktif olarak sürdürülüyor.
• Ayrıca, yılda en az iki kez bölgesel Avrasya Üniversiteler Birliği konferansları düzenlenerek uzmanların bölgesel konuları yerinde incelemeleri sağlandı.
• Bunun yanında üst seviye liderlerin kendi alanlarında uzmanlaşmış akademik ve sektör temsilcilerinin davet edildiği liderler konferansı ile birinci ağızdan güncel ve bölgesel konular kamuoyu ile paylaşılıyor ve halkın bilinçlendirilmesi sağlanıyor.
• Bu konuda da dünya ve bölgesel liderlerinin bir Avrasya üyesi ülkeyi ziyaretinde görüş ve deneyimlerini Avrasya Üniversiteler Birliği üzerinden geniş bir kamuoyuna aktarma fırsatını yakaladı.

Haberin Devamı

İstanbul’da konferans

Birlik tarafından son olarak 9-10 Mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul’da 1. Uluslararası Yükseköğretimde İşbirliği Konferansı gerçekleştirildi. Avrasya ülkelerindeki yükseköğretimde işbirliğini teşvik etmek fırsatları yakından takip ederek bunların geliştirilmesi, bölgede ve dünyadaki son gelişmeler ve yönelimler hakkında bilgilerin değişimi, tartışılması ve gözden geçirilmesi amacıyla yükseköğretim kurumları yanında yükseköğretim ve araştırma ile ilgili sorumluluğa sahip kurum ve kuruluş temsilcileriyle ülkeleri bir araya getirildi.
Konferansta Avrasya bölgesinde ve dünyada yükseköğretim uygulamaları ile Avrasya Üniversiteler Birliği üyelerinin kendi ülkelerindeki uygulamaları ulusal yeterlilikler sistemleri ve bu sistemler çerçevesinde kalite güvencesi ve diplomaların tanınması, öğretim elemanı ve öğrenci hareketliliği, Avrasya üniversiteleri arasındaki araştırma ve yenilikçiliğin yaygınlaştırılması gibi konular irdelendi.
Avrasya ülkeleri başta olmak üzere dünyadan 60 üniversiteden 100’ün üzerinde üst seviyede üniversite temsilcisi katıldı. Özellikle yükseköğretimde kalite güvencesi konularında Avrupa Kalite Güvence Kuruluşları Birliği Başkanı Sayın Achim Hopbach, Kosova Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Dr. Rame Buja, Kosova Mahalli İdareler ve Yerel Yönetimler Bakanı Sayın Mahir Yağcılar ile Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Sayın Gökhan Çetinsaya katılarak Avrasya Üniversiteler Birliği çalışmalarına destek oldular.
Sonuç olarak kurulduğu günden bugüne yaptığı çalışmalarla Avrasya Üniversiteler Birliği, eğitim yoluyla daha barışçı ve huzurlu bir dünya yaratma vizyonunu gerçekleştirme yolundaki çalışmalarıyla ülkemize ve dünyaya katkı sağlamaya devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!