Yönetici atamalarında puan üstünlüğü önemini yitirdi

Güncelleme Tarihi:

Yönetici atamalarında puan üstünlüğü önemini yitirdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2013 14:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yönetici atama ve yer değiştime esaslarında puan üstünlünün önemini azalttı. Yeni sisteme göre komisyon üyeleri sözlü mülakat ile 3 kişiyi valiye önerecek, uygun görülen aday vali tarafından atanacak.

Haberin Devamı

Eğitim kurumları yöneticiliklerini ikinci görev olarak yürüteceklerin seçimine, atanmasına ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasları belirleyen “Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği”ni yayımladı. Buna göre müdürlük için en az 5 yıl ve müdür yardımcılığı için ise 3 yıl öğretmen kadrosunda görev yapmış olmak, son 4 yıl içinde yöneticilik görevi üzerinden alınmamış olma şartları aranıyor. Sınavları yürütmek üzere oluşturulacak komisyonda da değişiklik yapıldı. Eskideden komisyonda yer alan sendika temsilcisine yer verilmeyecek. Kurum müdürü bulunurken bu sayı bire düşürüldü. Şube müdürü sayısı eskiden birken ikiye çıkarıldı. İlk defa uygulanacak sözlü mülakatlara illerde, her 50 müdür ve müdür yardımcısı unvanı sözlü sınavı için birer komisyon oluşturulacak. Komisyonlar, yeterli üye bulunmaması halinde aynı kişilerden oluşturulabilecek. Sınav Komisyonu, üye tam sayısıyla toplanacak ve oy çokluğuyla karar verilecek.

Haberin Devamı

Sınav iki aşamadan oluşacak

Sınav Komisyonu ve Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonu başkan ve üyeleri, kendilerinin veya boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar olan yakınlarının katıldığı sınavlarda görev alamayacak. Sınav, yazılı ve sözlü aşamalardan oluşacak. Yazılı sınav, Bakanlık Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce merkezi sistemle yapılacak. Yazılı sınavda 100 tam puan üzerinden 70 ve üstü puan alan adaylar başarılı sayılacak. İller, boş eğitim kurumu yöneticiliklerini tüm adayların bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde ilan edecek. Adaylar, atanmak istedikleri eğitim kurumlarından ilanda belirtilen sayıda tercihlerini yaparak başvuruda bulunacak. Adayların yazılı sınav puanları ile Yönetici Değerlendirme Formuna göre hesaplanan puanları ilan edilecek. Her boş eğitim kurumu yöneticiliği için yazılı sınav puan üstünlüğüne göre ilk 6 aday ve son sıradaki adayla aynı puana sahip olanlar sözlü sınava çağrılacak. Yazılı sınav puanının yüzde 50’si, sözlü sınav puanının yüzde 30’u ve Yönetici Değerlendirme Formuna göre hesaplanan puanın yüzde 20’si alınarak belirlenecek puan üstünlüğüne göre her eğitim kurumu yöneticiliği için valiliğe sunulmak üzere üç aday belirlenecek.

Haberin Devamı

İtirazlar 5 gün içinde olacak

Yazılı sınavda, puan ağırlıkları konulara göre değişecek. Sonuçlar 15 gün içinde ilan edilecek. Sonuçlar, en geç 15 gün içinde Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce elektronik ortamda ilan edilecek. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne liste halinde yazılı olarak bildirilecek ve adayın e-posta adresine gönderilecek. Yazılı sınav sonuçları, ilanı tarihinden itibaren bir sonraki sınav tarihine kadar geçerli olacak. İtiraz, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne yapılacak. Sözlü sınav sonuçlarına itiraz ise Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonu’na bildirilecek. İtirazların tebliğ tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

3 aday valiye sunulacak

Adaylar, sadece kadrosunun bulunduğu ildeki eğitim kurumları yöneticiliklerine başvurabilecek. Valiliğe sunulan 3 adaydan uygun görülen aday, vali tarafından atanacak. Müdür yardımcıları arasından, il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile eğitim kurumu norm sayısı kadar müdür başyardımcısı görevlendirilecek. Müdür ataması yapılıncaya kadar kurucu müdür görevlendirilecek. Müdür normu bulunmayan ilkokullarda görevli öğretmenlerden biri, öğretmenlik görevi yanında yönetim hizmetlerini de yürütmek üzere il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayıyla müdür yetkili öğretmen olarak görev alabilecek.

Yer değiştirmeler haziran ayında yapılacak

Haberin Devamı

Görev yaptıkları eğitim kurumunda 8 yıllık çalışma süresini tamamlayan yöneticilerin, yer değiştirme puanı üstünlüğüne göre, öğretmen olarak atanabilmek veya bu eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak” şartını taşımak kaydıyla değiştirilecek. Tercihte bulunmayan yöneticilerin yer değişiklikleri ise boş eğitim kurumlarına kurayla yapılacak. Boş eğitim kurumu kalmaması nedeniyle ataması yapılamayanların yer değişiklikleri, bir sonraki yer değiştirmede öncelikli olacak. Yer değiştirmeler, her yıl Haziran ayında sonuçlandırılacak. En az iki yıl görev yapan yöneticiler, istekleri halinde il içinde belde ve köylerde bulunan eğitim kurumlarına, her yıl Ağustos ayında atanabilecek. Aynı eğitim kurumuna birden çok talep olması halinde y+er değiştirmeler, yer değiştirme puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Soruşturma sonucu görev yerlerinin değiştirilmesi teklif edilen yöneticilerin görev yeri, getirilen teklife göre il içinde veya iller arasında değiştirilebilecek. Norm kadrosu kaldırılan yöneticiler ya da norm kadro fazlası haline gelen yöneticiler, valiliklerce talepleri ve hizmet gerekleri birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanacaklar. Talepte bulunmayan yöneticilerin görev yerleri, Yönetici Değerlendirme Formu’na göre hesaplanan en düşük puandan başlanarak belirlenecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!