Yin Ve Yang Neyi Temsil Eder Ve Simgeler? Taoizm'de Yin Ve Yang Sembolü Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Yin Ve Yang Neyi Temsil Eder Ve Simgeler Taoizmde Yin Ve Yang Sembolü Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2022 17:44

Muhtemelen yin ve yang sembolüne aşina olsanız da, yin-yang'ın daha derin bir anlam taşıdığını bilmiyor olabilirsiniz. Bu eski felsefeyi anladığınızda, yin-yang'ı birçok yerde görmeye başlayacaksınız. Peki, Yin ve yang neyi temsil eder ve simgeler detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Taocu görsel sembollerin en bilineni Taiji sembolü olarak da bilinen Yin-Yang'dır.

Yin ve Yang Neyi Temsil Eder Ve Simgeler?

Yin-yang teorisi, Çinlilerin doğada ve maddi dünyada uzun süredir gözlemlediklerini tanımlayan felsefi bir çerçevedir. Yin-yang, kaotik Wuji enerjisinden kendisini yaratan ve onu düzene dönüştüren evreni veya Tai Ji - büyük kutupluluğu temsil eder. Yani yin-yang sembolü, yaratılış teorisini veya "büyük patlama"yı temsil eder. Hiçbir şeyle başlar ve her şeye dönüşür.

Yin-yang'ın birbirine bağımlılığı, sembolün eğri çizgisiyle gösterilir. Daha modern yin-yang sembolü, iç dönüşüm potansiyelini gösteren beyaz ve siyah bir noktanın eklenmesine sahiptir. Yin-yang, chi olarak bilinen karşıt fakat tamamlayıcı ve birbirine bağlı güçlerin dinamik bir dengesini temsil eder.

Haberin Devamı

Kısacası, eski yin-yang ilkesi, fiziksel dünyanın tüm yönlerinde ikilik olduğunu gözlemler. Bu nedenle, fiziksel olmayan dünyanın -görmediğimiz, ancak hissettiğimiz ve duyumsadığımız- bizi her zaman çevreleyen bir öğesi de vardır.

Neolitik dönemde (MÖ 3400) yin-yang'ı temsil eden semboller mevcut olsa da, yin-yang'ın gerçek kökenini bilmek imkansızdır. Yin-yang, MÖ 1000-750 yıllarına dayanan ve bugün hala kullanılan bir Çin kehanet metni olan I Ching veya Değişiklikler Kitabı'nda da temsil edilmektedir.

Bu teori, Konfüçyüsçülük ve Taoizm'in başlangıcı olarak bilinen etkili bir zaman dilimi olan Yin ve Zhou hanedanları (MÖ 1047-256) sırasında literatürde yer almaktadır. Bu nedenle, yin ve yang teorisi birçok düşünce okulunda kök salmıştır ve bunun örneklerini her yerde bulabilirsiniz.

Yin Neyi Simgeliyor?

Yin-yang'ın yin yönü topraklanmış Dünya enerjisini temsil eder: Alıcı, serin ve karanlıktır ve aya, okyanuslara ve gölgeye bağlıdır. Dişil enerji ile ilişkilidir. Yin kış mevsimi ile ilişkilendirilirken, yang daha çok yaz mevsimidir. Sonbahar yazdan daha çok yin, kıştan daha çok yangdır.

Kadınlar yin ile ilişkilendirilir çünkü adet döngüsü, ay döngüsü gibi tipik olarak 28 gün sürer. İnce’de, adet kanamasını başlatan "öz" ya da maddeye Tian Gui ya da bir kızdan çocuk sahibi olma yeteneğine sahip bir kadına dönüşümü işaret eden göksel su denir. Yang ile birleştiğinde yaşam potansiyeli taşır.

Yin Temaları;

Haberin Devamı
  • Tefekkür
  • Kasılma
  • Yumuşaklık
  • Durgunluk
  • Sessizlik

Yang Neyi Simgeliyor?

Yin-yang'ın yang yönü güneşi temsil eder: Hafif, geniş ve zaman zaman biraz pervasız. Eril enerji ile ilişkilidir. Aynı zamanda erkeği temsil etmektedir.

Yang Temaları;

  • Aksiyon
  • Genişleme
  • Büyüme
  • Sıcaklık
  • Hareket

Yin-yang her zaman karşılaştırmalı bir ilişkidir. Biri olmadan diğeri olamaz. Bir şey her zaman yang'a kıyasla daha fazla yin'dir. (Yin veya yang olamaz, yin-yang olabilir.) Yin-yang bize evrenin doğal bir düzeni olduğunu ve verimliliğin uyumdan geldiğini hatırlatır. Bu uyum bozulduğunda sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkabilir.

Taoizm'de Yin - Yang Sembolü Anlamı

Birkaç antik felsefe Taoizm kadar etkili olmuştur. MÖ 4. yy'da geliştirilen felsefe, 'Yol'un başarılması ve içinde uyum ve dengenin bulunması etrafında toplanmıştır. Bu felsefenin kalbinde, onu en tanımlanabilir yönü olarak temsil etmeye başlayan sembol vardır. Bu da yin-yang'dır.

Haberin Devamı

Aslında Yin ve Yang her şeydedir ve çoğu şey her ikisinden de birazdır. Bir yumurta kabuğu Yang'dır, ancak içindeki yumurta Yin'dir. Tarladaki buğday Yang'dır, ancak hasat edildiğinde Yin olur. Biri diğerine dönüşebilir ve hayattaki en iyi şeyler ikisinin birleştiği yerde yatar.

Yin ve Yang kavramı Çin tıbbının kalbinde yer alır. Örneğin, Çinlilerin neden bu kadar çok sıcak su içtiğini hiç merak ettiniz mi? Vücudun Yin ve Yang'ını dengelemekle ilgilidir. Bakın, ikisinin dengesi en önemli unsurdur. İki güç karşıt ama birbirini tamamlıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!