Yayla Dumanı Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Yayla Dumanı Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 17:01

Yayla Dumanı kimin eseri olduğu merak edilen eserlerden biridir. Özellikle birçok kişi tarafından internetten araştırılan eserler arasındadır. Bu bakımdan Yayla Dumanı kimin eseri öğrenebilir ve buna göre eser ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Yayla Dumanı kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri hakkında detayları sizler için derledik.

Haberin Devamı

  Yayla Dumanı Ömer Bedrettin Uşaklıya ait olan bir şiirdir. 

 Yayla Dumanı Şiiri Kimin Eseri ve Kimin Tarafından Yazılmıştır? 

 Yayla Dumanı Ömer Bedrettin Uşaklı tarafından 1934 senesinde yayımlanmış olan bir şiir kitabıdır. Yayımlanmış ve yayımlanmamış birçok şiiri ve şiir kitabı olan Ömer Bedrettin Uşaklı 1904 senesinde doğmuş ve 1946 senesinde 41 yaşındayken hayata gözlerini yummuştur. 

 Yayla Dumanı Şiirinin Türü Nedir? 

 Yayla Dumanı şiiri Ömer Bedrettin Uşaklı tarafından yayımlanmıştır ve türü ise lirik şiirdir. Lirik şiirlerde şairlerin duyguları anlatılır ve bu şiirde de şair yayla dumanı olmak istediğini, sevdiği kişinin gözlerine ve saçlarına dokunma isteğine bağlamıştır. Yayla Dumanı şiirinde bir kişiye duyulan sevgi ve özlem anlatılmıştır. 

Haberin Devamı

 Yayla Dumanı Şiirinin Konusu

  Yayla Dumanı şiirinde şair yayla dumanı olmak isteyerek sevdiğinin gözüne, saçına ve yüzüne dokunmak istemektedir. Bu isteğinden dolayı kendisine yayla dumanı olma isteği geldiğini anlatan şair sevdiğine olan özlemi ve aşkı anlatmıştır. Yayla dumanı her yere yayıldığından ve dağıldığından dolayı şair de yayla dumanı olarak sevdiğine kavuşmak istemektedir.

  Yayla Dumanı Şiiri İnceleme 

Yayla dumanı şiirinin ölçüsü 6+5 duraklıdır ve 11'li hece ölçüsü vardır.

 Yayla dumanı şiirinin uyak şeması ise 'abab / cccb / dddb' şeklindedir.

 Uyak ve redifler ise şu şekildedir: ... her yer 

 ... sarı çiçekler (-er tam uyak) 

akşam yayla dumanı 

çam yayla dumanı 

dolsam yayla dumanı 

kaybolsam yayla dumanı (yayla dumanı 'redif' -am 'tam uyak) 

Yayla dumanı şiirindeki diğer ahenk unsurları ise asonans ve aliterasyondur. Şiirde dert dörtlüğün sonunda tekrarlanan bir 'yayla dumanı' tekrarı mevcuttur ve bu tekrar hem ahenk vermekte hem anlamı kuvvetlendirmekte hem de yayla dumanını hatırlatmaktadır.

 Yayla dumanı şiirinde geçmekte olan yayla motifi bir yandan Anadolu insanının duygularını ifade eder bir yandan da aşkı ve özlemi ifade ederken doğadan nasıl yararlanıldığını göstermektedir.

 Yayla Dumanı şiiri Ömer Bedrettin Uşaklı tarafından 1934 senesinde yayımlanmıştır ve konusu da sevgiliye duyulan aşkın ve özlemin yayla dumanı üzerinden betimlenerek anlatılmasıdır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!