Yayaya yol vermeme cezası 2022 - Yayaya yol vermeme cezası nedir, ne kadar ve kaç TL?

Güncelleme Tarihi:

Yayaya yol vermeme cezası 2022 - Yayaya yol vermeme cezası nedir, ne kadar ve kaç TL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 18:01

2022 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak belirlendi. Aynı zamanda bu rakam trafik cezalarına da yansıdı. 2022 yılında harç, vergi ve cezalara uygulanacak olan zam oranları Resmi Gazetede yayınlanmış olan Vergi Usul Kanunu Tebliği ile belli oldu. Yayaya yol vermeme cezası nedir, ne kadar sizler için derledik.

Haberin Devamı

2021 yılında 9,11 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı 2022 yılında ise, yüzde 36,20 olarak belirlendi. Pasaport harcından ehliyete, trafik cezalarından motorlu taşıtlar vergisine kadar pek çok vergi kalemi ise, yüzde 36.20 oranında arttı.

YAYAYA YOL VERMEME CEZASI NEDİR?

Yaya geçidi, yolun bir tarafından diğer tarafına geçmek için kullanılan işaretli alanlara verilen bir isimdir. İki çeşit yaya geçidi bulunuyor. Bu ise; sinyalizasyonsuz yaya geçidi ve sinyalizasyonlu yaya geçidi olarak biliniyor. Sinyalizasyonlu yaya geçitlerinde ise, hem yayalar hem de araç sürücüleri trafik ışıklara uymak zorundadır. Ama yaya geçidinde herhangi bir sinyalizasyon bulunmuyorsa araç sürücüleri de durarak ya da yavaşlayarak yayaya geçiş hakkı vermelidir. Eğer yaya geçidi ihlali yaparsınız da cezai bir işleme tabi olursunuz. Bu kusur ise, 74/B Trafik Cezası olarak da biliniyor.

74/B trafik cezasının tanımı ise; “Görevli bir kişi ya da ışıklı trafik işareti olmayan ama trafik işareti ya da levhalarıyla belirlenmiş olan yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak ve varsa buralardan geçen ve geçmek üzere olan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemek yasak kabul edilir.

Meclis'te yapılan kanun değişikliği teklifinin kabul edilmesi ile birlikte Kanun'un 26 Ekim 2018 yılında Resmi Gazetede yayınlanması ile trafik görevlisi ya da okul geçitlerinde veya ışığı bulunmayan yaya ilk geçiş hakkı da yayalara verildi.

2021 yılından itibaren trafikte yaya önceliği kuralına uymayan sürücülere 652 lira ceza kesiliyordu.
2022 yılındaki harç, vergi ve cezalara uygulanacak olan zam oranları Resmi Gazetede yayınlanmış olan Vergi Usul Kanunu Tebliği ile belli oldu. Yeniden değerleme oranları ise, bu yıl yüzde 36,20 olarak belirlendi. Bu rakam ise, trafik cezalarına da yansıyor.

YAYAYA YOL VERMEME CEZASI NE KADAR VE KAÇ TL?

Trafik kurallarına uymak, hem kendi can güvenliğimiz hem de trafikte seyir halinde olan diğer kişilerin güvenliği için çok önemlidir. Ama can güvenliğinin yanında trafik kurallarına uyarak bunun yanında mal güvenliğini de sağlayabileceğimizi unutmamamız gerekiyor. 2022 yeniden değerleme oranı çerçevesinde 2022 yılında ödenmesi gereken trafik cezaları ise, 2021 yılına göre %36.2 oranında zamlı bir şekilde hesaplanır. En çok ihlal edilen trafik kurallarından birisi olan emniyet kemeri ise, takmadan araç kullanma, olası bir trafik kazasında can kaybına bile neden olabiliyor. Yayaya öncelik vermeyen sürücüler için, 1 Ocak'tan itibaren 860 lira cezai işlem uygulanacak. Aynı zamanda ceza puanınıza ise, 20 puan ekleniyor.

TRAFİK CEZASI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Trafik cezaları size iletilse bile yaşanabilecek aksaklıklar sonucunda bazı zamanlarda ceza aldığınızı öğrenemeyebilirsiniz. Bu durumda, öncelikle kural ihlali yapmamaya dikkat etmeniz gerekir. Sonra da e-Devlet üzerinden ulaşabilirseniz “Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” hizmetinden faydalanarak herhangi bir trafik cezanızın olup olmadığını düzenli bir şekilde kontrol etmeye özen göstermeniz gerekir. Çünkü haberdar olmadığınızda ödemediğiniz bir ceza bedeli ise, her ay %5 oranında bir gecikme zammı ile artıyor. Trafik cezası ödemesi, mobil bankacılık uygulamalarından, anlaşmalı banka şubelerinden, internet bankacılığı üzerinden gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile ödeme yapabilirsiniz.

 

BAKMADAN GEÇME!