‘Yapay zekânın 70 yıllık yolculuğu’

Güncelleme Tarihi:

‘Yapay zekânın 70 yıllık yolculuğu’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2023 10:24

Eğitimde dönüştürücü teknoloji olan ‘yapay zekâ’nın artıları ve eksileri son zamanların başlıca tartışma konularından. Yapay zeka son olarak bir kitabın da konusu oldu.

Haberin Devamı

“ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zekâ Devrimini Keşfetmek” adlı kitapta konuyla ilgili farklı fikirlerden doğan soruların yanıtlarına yer verildi. MEF (Modern Eğitim Fen) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban tarafından yazılan, ön sözünü Amerikan Eğitim Konseyi Başkanı Ted Mitchell’in kaleme aldığı kitapta, yapay zekânın 70 yıllık yolculuğu anlatılıyor ve ChatGPT’nin öğrenme ve öğretme yöntemlerini nasıl değiştirdiği derinlemesine inceleniyor.

EĞİTİM KURUMLARI YASAKLIYOR
Son bir yıldır başta eğitim alanında olmak üzere birçok sektörde devrim yaratan yapay zekâ teknolojisi tartışmalara da neden oluyor. Öğrenme ve çalışma biçimine yenilikçi bir dokunuş sunan ChatGPT ve benzeri teknolojik yapılar öğrencilere kişiselleştirilmiş destek ve rehberlik sağlayarak, akademik performansı artırmaya ve eğitimi her zamankinden daha erişilebilir hale getirmeye yardımcı olsa da dünyada birçok eğitim kurumu tarafından da yasaklanıyor. Yapay zekâyı anlamanın ve onu , öğrenmeyi kolaylaştırıcı bir araç olarak kullanmanın yollarını masaya yatıran Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Dr. Caroline Fell Kurban yazdıkları “ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zekâ Devrimini Keşfetmek” adlı kitapla yapay zeka konusundaki tartışmaları farklı bir boyuta taşıyor.

Haberin Devamı

EĞİTİMCİLERE ETİK, PRATİK, PEDAGOJİK TAVSİYELER
İngiltere’nin prestijli yayınevi Emerald tarafından 2024 Nisan’da basılacak olan ve ön satışına başlanan kitap, 1950’lerden bu yana yapay zekânın yolculuğunu anlatıyor ve aynı zamanda OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin öğrenme ve öğretme yöntemleriyle ilgili incelemeleri içeriyor. Kitap, eğitimcilere, öğretim pratiklerine yapay zekâyı entegre etmeleri için stratejiler sunuyor, öğretimde yapay zekâ entegrasyonunun etik, pratik ve pedagojik sonuçlarını da değerlendiriyor.

ABD’NİN ÖNDE GELEN KONSEYİ
MEF Üniversitesi’nin yükseköğretime kazandırdığı dördüncü kitabının ön sözü, Amerikan Eğitim Konseyi (ACE) Başkanı Ted Mitchell tarafından yazıldı. 1918 yılında kurulan yükseköğretim kuruluşlarından Amerikan Eğitim Konseyi, ABD’nin en önde gelen yükseköğretim konseyi olarak kabul ediliyor.

BAKMADAN GEÇME!