Yapay zeka hangi meslekleri tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Yapay zeka hangi meslekleri tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2023 10:31

OECD tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan İstihdam Görünümü 2023 Raporu’nda, yapay zeka sebebiyle bazı mesleklerin risk altında olduğu, bazılarınınsa gelecekte daha popüler olacağı bilgisi yer aldı. Ayrıca raporda, çalışanların yüzde 60’ının gelecek 10 yıl içinde işlerini yapay zekaya kaptırma korkusu yaşadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), İstihdam Görünümü 2023 Raporu’nu ‘Yapay Zeka ve İş Gücü Piyasası’ başlığıyla yayınladı. Raporda, yapay zekanın iş gücü piyasası üzerindeki etkisi analiz edildi. Ayrıca yapay zekanın etkisi dikkate alındığında, risk altında olan mesleklerin istihdamın yaklaşık yüzde 27’sini oluşturduğuna dikkat çekildi. İnşaat, çiftçilik, balıkçılık ve ormancılık gibi işlerin en fazla risk altındaki alanlar olduğu belirtilen raporda; yapay zeka, robotik mühendisliği, siber güvenlik, dijital pazarlama uzmanlığı, yazılım, uygulama ve oyun geliştiriciliği mesleklerinin ise giderek daha popüler hale geleceği tespiti yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Köse, OECD tarafından risk altında gösterilen meslek alanlarının yapay zeka desteğiyle biçim değiştireceklerini söyleyerek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Yapay zeka hangi meslekleri tehdit ediyor

İŞLER BİÇİM DEĞİŞTİRECEK
“İnşaat, çiftçilik, balıkçılık ve ormancılık gibi alanlar yapay zekâ desteğiyle biçim değiştirecek. Aslında bunlar fiziki insan gücüne dayalı işler ama gelecekte yapay zekanın bir takım robotik uygulamalarla bu işleri yapması mümkün. Özellikle çiftçilik ve ormancılığa, robotik ile yapay zeka destekli çözümlerin olumlu etkisi olacak. Tarımda zararlıların, ürünlerin hasat zamanının, orman yangınlarının ve sulama optimizasyonun tespiti gibi konularda yapay zeka çok fayda sağlayacak. Ayrıca balıkçılığı da olumlu yönde etkileyecek.”

BU ALANLARA TALEP ARTIYOR
Her alanda informatik, yapay zeka ve veri biliminin büyük önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Köse, “Hem ülkemizde hem de yurt dışında yapay zeka, robotik mühendisliğine ve siber güvenlik, dijital pazarlama uzmanlığına yoğun bir eğilim var. Neredeyse her alanda yapay zeka, veri bilimi ve yazılım kullanıldığı için bu alanlara talep artıyor. Mezun öğrenciler hem özel sektörde hem de akademik alanda rahatlıkla ilerleme imkânı buluyor” dedi.

Haberin Devamı

YOK ETMEZ, DESTEK OLUR
Yapay zekanın belli bir potansiyeli olduğunu dile getiren Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yapay Zeka Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunca Doğan ise birçok yapay zeka modelinin halkın kullanımına açıldığını ancak uygulama aşamasının o kadar hızlı olmayacağını belirtti. Doç. Dr. Doğan, “Bu sebeple yapay zekanın 10 yıl içinde insanların işlerini tamamen elinden almasının çok mümkün olduğunu düşünmüyorum. Endişeye gerek yok. Çünkü 10 senede yapay zeka bir mesleği yok etmez ama bu süre zarfında o alanlarda çalışanların işlerini kolaylaştırma konusunda destek olur. Yapay zekanın desteği elbette istihdam seviyesini etkiler ancak bu da çok büyük oranlarda olmaz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İNSAN GİBİ DAVRANMALARI ZOR
Özellikle fiziksel iş gerektiren konularda yapay zekanın robotik teknolojilerle entegrasyonunun önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Doğan, şöyle devam etti:

Yapay zeka hangi meslekleri tehdit ediyor

“Mesela biz ChatGPT kullanıyoruz ve çok doğru yanıtlar veriyor. Ancak onun tek yapabildiği şey ekranda veri göstermek. ChatGPT’ye, ‘Gel evi topla’ diyemeyiz. Bunun ancak bir sistemle entegre edilmesi lazım ki fiziksel işleri yapabilsin. Bu alanda da dünyada gelişmeler oluyor. Fakat bu süreçler çok hızlı ilerlemiyor. Onları geliştirmek ve dünyamıza uyak uydurup, insan gibi davranmalarını sağlamak şimdilik zor.

Haberin Devamı

TIP FAKÜLTELERİNİ GEÇİYOR
Geleceğin meslekleri arasında gösterilen alanların gerçekten ilerde çok popüler olacağını düşünüyorum. Çünkü günümüzde birçok kişi bu teknolojilerin içinde ve kullanıyor. Çoğu ‘Ben de bu değişimin ve dönüşümün bir parçası olmalıyım’ düşüncesiyle bu alanlara yöneliyor. Ayrıca bunu istatistiklerimizde de görüyoruz. Her yıl tercih döneminde bilgisayar, yazılım, yapay zeka mühendisliği bölümlerinin puan ve sıralamaları gittikçe yükseliyor. Bundan birkaç yıl önce iş garantisi olduğu için tıp fakülteleri en yüksek sıralamalara sahipken şimdi raporda da yer alan bu mühendislikler yükselişe geçti. Birkaç sene içerisinde bu bölümlerin tıp fakültelerinin başarı sıralamalarının tamamını geçeceğini ön görüyoruz. Ayrıca bu alanlarda yeni şirketler de oluşmaya devam ediyor. Dolayısıyla istihdam alanı da artıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!