Yapay zeka 2026’da tüm testleri çözebilecek

Güncelleme Tarihi:

Yapay zeka 2026’da tüm testleri çözebilecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2023 10:24

OECD tarafından açıklanan “Eğitim teknolojiyle yarışı kaybediyor mu? Yapay zekanın matematik ve okuma alanındaki ilerlemesi” isimli rapora göre 2026 yılına gelindiğinde ChatGPT gibi yapay zekalar, 15 yaşındaki öğrencilerin katıldığı testlerin tamamında başarı sağlayabilecek.

Haberin Devamı

Yapay zeka (AI) yeteneklerinin nasıl geliştiğini anlamak ve süreci takip edebilmek için OECD tarafından yeni bir çalışma yapıldı. OECD Eğitim Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi (CERI) liderliğinde yürütülen çalışmada, yapay zeka yeteneklerinin iş ve eğitim üzerindeki etkileri incelendi.

OKURYAZARLIK ARTTI ARİTMETİK PEK DEĞİŞMEDİ
Çalışma sonucunda hazırlanan, “Eğitim teknolojiyle yarışı kaybediyor mu? Yapay zekanın matematik ve okuma alanındaki ilerlemesi” raporuna göre, okuryazarlık alanındaki yapay zeka yetenekleri, 2016’dan bu yana önemli ölçüde arttı. AI’nın okuryazarlıkta yetişkinlerin yüzde 90’ından daha iyi olduğu ortaya çıktı. Rapora göre yapay zeka günümüzde okuryazarlık testlerinde 2016 yılına göre yüzde 25 daha başarılı. Bu durum, GPT gibi önceden eğitilmiş dil modellerinin hayata geçirilmesiyle ilgili olarak teknolojinin gelişmesine bağlanıyor. Uzmanlar, yapay zekanın aritmetik yeteneklerinin ise 2016 ile 2021 arasında pek değişmediğini belirtiyor.
Diğer yandan uzmanlara göre yapay zeka, 2026 yılına kadar okuryazarlık ve aritmetik testlerinin tamamını çözebilecek. Özellikle 15 yaşındaki çocuklarının katıldığı PISA gibi testlerde de başarı artabilir. Son teknolojik gelişmeler ve bu alana yapılan yoğun yatırım göz önüne alındığında, uzmanlar yapay zekanın okuryazarlık yeteneklerinin gelişmeye devam edeceğini düşünüyor. Ayrıca yapay zekanın önümüzdeki birkaç yıl içinde aritmetikte de önemli ölçüde ilerlemesi bekleniyor.”

Haberin Devamı

EĞİTİM ODAĞI YAPAY ZEKADAN YARARLANMAK OLMALI
Raporda paylaşılan bilgi ve yorumlar şöyle:
• Çalışma, okuryazarlık ve aritmetik ile ilgili olarak yapay zeka yeteneklerini geliştirmenin istihdam ve eğitim için önemli etkileri olabilir.
• PIAAC’taki ülkeler arasında ortalama olarak, işgücünün yüzde 59’u okuryazarlık becerilerini günlük olarak bilgisayarlarla karşılayabiliyor. Çalışanların yüzde 27 ile yüzde 44’ü işlerinde günlük olarak aritmetik görevleri yerine getiriyor. Yapay zeka bu çalışanların okuryazarlık ve aritmetik ile ilgili görevlerini etkileyebilir.
• Ülkelerin iş güçlerinin dörtte birinden fazlası yapay zekadan daha iyi performans göstermek için gereken okuryazarlık ve aritmetik becerilere sahip değil. Bu bağlamda, eğitimin odak noktasının, öğrencilere okuryazarlık ve aritmetik görevlerini daha etkili bir şekilde gerçekleştirmek için yapay zekadan nasıl yararlanacakları öğretilmeli.
• Uzmanlara göre yapay zeka, PIAAC okuryazarlık sorularının yaklaşık yüzde 80’ini yanıtlayabilir. Genellikle basit kelime bilgisi olan kısa metinlerde bilgi bulmayı ve tanımlamayı içeren kolay soruların çoğunu çözebilir. Ayrıca, yanıtları formüle etmek için daha büyük metin parçaları olan zor soruların çoğunda ustalaşabilir.
• Yapay zeka, PIAAC aritmetik testinin yaklaşık üçte ikisini çözebiliyor.

Yapay zeka 2026’da tüm testleri çözebilecek

YENİDEN ŞEKİLLENMEYİ SAĞLAYACAK
Raporun açıklanmasının ardından OECD Eğitim Direkötrü Andreas Schleicher: “Yapay zekadaki gelişmeler, büyük ve hızlı bir teknolojik dönüşüme öncülük ediyor. Yapay zekanın yeteneklerinin insan becerileriyle nasıl ilişkili olduğunu ve bunların zaman içinde nasıl geliştiğini anlamak, devam eden bu süreci algılamak için çok önemli. Yapay zekanın neler yapabileceğini bilmek; insanlarda hangi becerilerin geçerliliğini yitirebileceğini ve yakın gelecekte hangi becerilerin daha önemli hale gelebileceğini tahmin etmeye yardımcı olabilir. Bu bilgi tabanı, eğitim sistemlerini öğrencileri geleceğe en iyi şekilde hazırlayacak ve gelecekte onlara fırsatlar sağlayacak şekilde yeniden yapılandırmaya yardımcı olabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!