Üniversitelerin modası bu mağazalarda

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelerin modası bu mağazalarda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2016 10:01

Oxford, Cambridge, Harvard gibi dünya üniversitelerinin logolarının yer aldığı ürünleri görmüşsünüzdür. Bu tür ürünler, özellikle mezun olduğu okula aidiyet duygusunu devam ettirmek isteyenlerin tercihi. Bir de o yükseköğretim kurumunun hayalini kuranların. Türkiye’de daha çok vakıf üniversitelerinde görülen furyaya devlet üniversiteleri de dâhil olmaya başladı. İşte onlardan birkaçı.

Haberin Devamı

BOĞAZİÇİ RUHU ÇANTALARDA 

Türkiye’nin köklü üniversitelerinden Boğaziçi Üniversitesi logosunu ‘giyilebilir’ kılanlardan. 2007’de Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) tarafından ‘BURCStore’ oluşumu başlatıldı. Bu oluşumun misyonu, Boğaziçi Üniversitesi camiasının logolu ürünlerini ulaşılabilir hale getirmek. Tekstil, hediyelik eşya, kitap, mobilya ve aksesuvar ürünleri satışa sunulan yüzlerce çeşitten birkaçı. BURCStore yetkilileri, “Her biri ayrı bir özenle tasarlanan bu ürünler Boğaziçi ruhunu en güzel şekilde yansıtıyor, bu sayede de kullanıcısına ayrı bir nostalji ve gurur kaynağı oluşturuyor. Satın alınan her ürün, güzel bir hatıra kaynağı olmasının yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi’ne destek olduğu için ayrı bir önem taşıyor ve bu camiada ufacık da olsun yer almış herkes için ayrı bir anlam ifade ediyor” diyor. Mağazalarda BÜMED’in çalışanlarının yanı sıra üniversitenin öğrencileri de yarı zamanlı görev alıyor. BURCStore, Güney kampus ve Kilyos BURCBeach’de bulunuyor. Ayrıca sanal mağaza  ‘buldumbuldum.com’da da ürünler yer alıyor. Mağazadaki ürünlerin geniş bir fiyat aralığı var. BU Logolu kurşun kalem 1.50, sandalye 650, altın yüzük 1.500, BU logolu cross kalem 330, logolu tişört 25-30, sweat-shirt 60-75 TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı

İÜ LOGOLU ÜRÜNLER İSTANBUL DIŞINA TAŞIYOR

İstanbul Üniversitesi (İÜ) logolu ürünlerin satıldığı ilk mağaza üniversitenin Beyazıt Yerleşkesi Tarihi Ana Kapı girişinde 8 Mayıs 2015’te açıldı. İÜ Sosyal Tesisler Logolu Ürünler Satış Birimi, hafta içi her gün 8.30 ile 16.00 saatleri arasında hizmet veriyor. “İÜ Logolu Ürünlerinin Satıldığı Mağaza Zinciri” projesi kapsamında yakın zamanda diğer kampuslarda da satış mağazaları açılacak. 

Üniversiteden alınan bilgiye göre, “İstanbul Üniversitesi logolu ürünlerin satışının sağlandığı bu mağaza ile üniversitenin kurumsal kimliğinin tanınmasına yardımcı olmak ve fiziki sınırların dışına çıkarak üniversitenin bilinirliğinin artmasına katkıda bulunmak” amaçlandı.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere öğretim üyeleri, idari personel, İÜ mezunları, yerli ve yabancı turistler ürünlere ilgi gösteriyor. Tasarım konusunda şu an özel bir kişi ya da kurumla çalışılmıyor, hazır katalog ürünleri kullanılıyor. Ancak ilerleyen süreçte İstanbul Üniversitesi’ne özel tasarımlar yapılacak. Ayrıca mağazayı gezen ziyaretçilerin istek ve talepleri doğrultusunda yeni ürünler de hazırlanacak. Mağazada üniversite personeli çalışıyor. İleride açılacak yeni mağazalarla birlikte öğrencilerin de mağazalarda yarı zamanlı çalışması hedefleniyor. 

Haberin Devamı

Şimdilik en çok kupalar ilgi görüyor. Ancak satış birimi koleksiyonunda; tişört, sweatshirt, çanta, termos gibi ürünlerin yanı sıra kalem, USB, anahtarlık gibi çeşitli aksesuvarlar da bulunuyor. Fiyatlar 3 ile 60 TL arasında değişiyor. Örneğin tişörtler 16 ile 28, kalemler 5 ile 60 TL arasında, termos fiyatı ise 25 TL.

KÜÇÜĞE BÜYÜĞE ODTÜ TİŞÖRTÜ

Sosyal Tesisler Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Birimi tarafından açılan ODTÜ hediyelik eşya satış birimi, Şubat 2016’dan beri “ODTÜDEN Dükkânı” adı altında ODTÜ Yerleşkesi Kafeterya yanında hafta içi 9.00-17.00 arasında hizmet veriyor. Ayrıca ODTÜDEN.com.tr sitesinden satış yapılıyor. Üniversiteden alınan bilgiye göre, her iki platformla ODTÜ’nün tanıtımının artırılması ve mezunlarla iletişimin sağlanması hedefleniyor. Ürünler ODTÜ Grafik Tasarım Birimi, ODTÜ mezunları ve öğrencileri tarafından tasarlanıyor. Gelirin tamamı ODTÜ Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü’ne aktarılıyor. Buradan bilimsel araştırma projelerine yüzde 5 pay ayrılıyor, ayrıca personelin gideri karşılanıyor. Sezonluk değişimler de göz önünde bulundurularak yaklaşık 60 çeşit ürün yer alıyor. Ağırlıklı olarak tekstil ürünlerinin satışının yapıldığı dükkânda büyükler ve çocuklar için sweatshirt, tişört, eşofman takımı, şort, şapka, spor çanta, defter, kalem, yapışkanlı notluklar, kağıt ağırlıkları, kartpostal, kupa, termos, mug, çay ve kahve fincanı gibi ODTÜ logolu ve ODTÜ’ye özel tasarımlı ürünler var. Fiyat aralığı 1 ile 75 TL arasında değişiyor. Örneğin kurşun kalem 1, nakışlı anahtarlık 3, porselen kupa 10, tişört 20, sweatshirt 50, çeşitli markalarda dolma kalemler 75 TL.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER İSTEDİ, GAZİ STORE AÇILDI

Gazi Üniversitesi logolu ürünlerin yer aldığı Gazi Store, 25 Aralık 2015’te Gazi Eğitim Fakültesi’nin Bosna binasında hizmete başladı. Store haftanın beş günü açık. Mağaza, üniversite öğrencilerinin Gazi Üniversitesi’ni temsil eden kurumsal bir ürün olmamasına yönelik şikâyetleri üzerine açılmış. Ürünler, Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin öğretim üyeleri ve görevlileri tarafından tasarlanıyor. Şu an iki satış elemanı bulunuyor. Ürünlerden elde edilen gelirin bir kısmı öğrenci sosyal faaliyetlerinde ve öğrenci kulüplerinin giderinde kullanılıyor. Mağazada tişörtten kupaya kadar Gazi logolu pek çok ürün var. Gazi logolu kalemler 1 TL. Tişörtler ise 25-30 TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı

ANKARA’NIN RENKLERİ TASARIMLARA YANSIYOR

Ankara Üniversitesi (AÜ) Logolu Ürünler Satış Mağazası, Tandoğan Yerleşkesi’nde 2012’de açıldı. Ürünlerin tasarımlarını hem Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı hem de İktisadi İşletme’de yer alan öğretim üyeleri yapıyor. AÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Koordinatörü Doç. Dr. Duygu Demiralp, ürünlerin tasarımıyla ilgili “Ürüne bağlı olarak üniversitede o işin uzmanı arkadaşlar da bulunduğundan, onlar önemli noktalara dikkat edecek şekilde tasarlayabiliyorlar. Hem kuralına, hem konforuna uygun olarak şekillendiriyorlar. Üniversitemizin rengi olan mavinin tonlarını da kullanıyoruz. Hepsini arkadaşlarımız bir araya getiriyor” diyor. Ürünlerin öğrencilerin Ankara Üniversiteli olduklarını gösterir şekilde, aidiyet duygusu oluşturduğunu, öğrencilerin yakınlarına da bunları hediye ettiğini belirten Doç. Dr. Demiralp, “Sevdiği üniversitesini hatırlattığı, oraya hizmet ettiğini gösterir bir şey olduğu için öğrenciler üniversitenin logolu şapkasını, sweatshirt’ünü kullanmaktan gurur duyuyor” diye konuşuyor. Logolu ürünlerin satışından elde edilen gelirin yüzde 50’si üniversiteye otomatik olarak aktarılıyor. Bir kısmıyla da öğrencilere ücretsiz kurslar düzenleniyor. Ayrıca üniversitede yapılacak spor faaliyetlerinde özel olarak kullanılacak ürünler de üretilebiliyor. Her yıl Ankara Üniversitesi’ne yeni kayıt olan bütün öğrencilere üniversitenin logosunun yer aldığı rozet, şapka, tişört ve spor çantasından oluşan bir set ücretsiz veriliyor.

Haberin Devamı

Mağazada anahtarlıklar 3-4, eşofman üstü 25-30, çantalar 20-25 TL arasında değişiyor. Bu yıl üniversitenin kuruluşunun 70’inci yılına özel ‘70’inci yıl’ logolu ürünler de satışa sunuldu.

BİR ULUDAĞ YOĞURDU LÜTFEN!

Sadece giyim, kırtasiye ve aksesuvar değil, aynı zamanda üniversitelerin ürettiği yoğurt, domates suyu gibi yiyecekler de satılıyor. Uludağ Üniversitesi Veteriner ve Ziraat Fakülteleri’nin ortak girişimleri ile oluşturulan Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TUAM) tamamen hijyenik ve bilimsel ortamlarda elde edilmiş et, süt ve yumurta gibi ürünler yer alıyor. Domates suyu ve salçası, elma suyu, sirke, tarhana, sele zeytini, salamura siyah zeytin, tavuk, bıldırcın ve devekuşu yumurtası, devekuşu eti, keçi sütü, elma, üzüm, süs bitkileri, kesme çiçek ve bitkiler için sıvı besin çözeltileri en çok satılan ürünlerin başında geliyor. Bazı fiyatlar ise şöyle; şişe domates suyu 1.5, kavanoz domates salçası 9, paket tarhana 8, şişe sirke 4 TL. Üniversite bünyesinde şimdilik Tıp Fakültesi içerisinde ve Mediko- Sosyal Tesisleri’nde bulunan iki mağaza hafta içi her gün 09.00 ve 17.00 saatleri arasında satış yapıyor.

TALEPLERE GÖRE ÜRETİM

Selçuk Üniversitesi’nin (SÜ) 2014’te açılan Logolu Hediyelik Eşya Mağazası, Alaeddin Keykubat Kampusu Gökkuşağı AVM’de hizmet veriyor. Ürünler ilgili birim amirleri, yöneticiler, öğrenciler ve öğretim görevlilerinin talepleri incelenip üretim birimleriyle beraber tasarlanıyor. Geliri SÜ sosyal tesislerinin ilgili hesaplarına aktarılıyor. Mağazada SÜ logolu tişört, şapka, çanta, anahtarlık, çakı, kupa, mont gibi ürünler satılıyor. Tişörtler 10-25, eşofman takımları 60-65, tükenmez kalemler 1-2 TL arasında değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!