Üniversitelerden, araçlara sesli komut sistemi

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelerden, araçlara sesli komut sistemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2013 12:01

5 üniversite öğrencisi, araçları anahtar kullanmadan ses komutlarıyla çalıştırabilecekleri bir sistem geliştirdi.

Haberin Devamı

2001 yılında ilk olarak bilgisayara ses komutuyla işlemler yaptıran bir cihaz üreten ODTÜ Elektrik- Elektronik Bölümü mezunu Anıl Aktaş, daha sonra arkadaşlarıyla biraraya gelip, buluşlarının çekirdeğini oluşturan sistemi geliştirmek için çalışma başlattılar. Aktaş ile birlikte Murat Aygöz, Murat Tezcan, Ahmet Abay ve Ömer Yavuz, yaklaşık 6 ay sistem üzerinde çalışıp, ilk olarak kendi araçlarında uyguladılar. 5 arkadaşın bu icadı ses frekansıyla araca hükmetme imkanı veriyor. Anıl Aktaş, arkadaşları ile birlikte hayata geçirdikleri ve ‘Güvenlikli Sesli Komut Sistemi’ adını verdikleri sistem sayesinde bir aracı anahtara gerek kalmadan ses komutlarıyla çalıştırabildiklerini belirtirken, bunu ise araca yerleştirilen sistem sayesinde birçok dilde de yapabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ankara’da Başkent Oto Sanayi Sitesi’nde kiraladıkları küçük bir atölyede Sistem sayesinde araç sahipleri, soğuk kış gününde algılayabilme mesafedeki aracını evinden çalıştırıp, motoru ısıtıp, direksiyon başına geçtiğinde beklemeden zamandan tasarruf kazanmış olacak.

Yatırımcılardan destek bekleyen 5 mucit, projenin tutacağından umutlu olduklarını iddia ettiler. 5 mucidin geliştirdiği modül, aynı zamanda duygusal devimlere de duyarlı hareket ediyor. Aşırı heyecan ve sinirlilik hallerinin yanında alköllü durumlarda da çalışmayan cihaz, aynı zamanda şoförünü de uyararak normal ruh haline dönmesi için uyarı veriyor.

Üniversiteliler istendiğinde İngilizce, Türkçe, Fransızca, İtalyanca, Almanca olmak üzere diğer dillerde de cihazların kontorl edilebileceğini belirtti.Aynı ekipte yer alan Ahmet Abay, hayata geçirdikleri ve üzerinde çalıştıkları diğer projeler için özelikle Başbakan Erdoğan’dan destek beklediklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!