Üniversitelerdeki gerginlikler iki günde bitti

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelerdeki gerginlikler iki günde bitti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2013 12:37

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, son günlerde üniversetelerde yaşanan gerginliklerle ilgili, “Allah’a şükür bunlar oldu, bence bir iki gün içerisinde de bitti. Bugün gördüğümüz genelde bir sakinlik var bu da en çok bizi mutlu ediyor” dedi.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) 1. Uluslararası Yükseköğretimde İşbirliği Konferansı’na katıldı.
Çetinsaya, konferans öncesinde yaptığı açıklamalarda, son günlerde üniversitelerde yaşanan gerginliklerle ilgili olarak, “Allah’a şükür bunlar oldu, bence bir iki gün içerisinde de bitti. Bugün gördüğümüz genelde bir sakinlik var bu da en çok bizi mutlu ediyor” dedi.
Başkan Çetinsaya, üniversitelerin çözüm sürecinin bir parçası olması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Üniversitelerde birçok toplantılar yapıyoruz. Onlardan çözüm sürecine katkı sunmalarını istiyoruz. Burada asıl önemli olan büyük küçük az çok demeden üniversitelerin bu sürecin bir parçası olması. Bu iki anlamdadır. Birincisi bu sürece pozitif katkılar yaparak ikincisi de bu sürecin etkilerinden üniversiteleri ve kampüsleri yararlandırarak. Belli bir şablonla belli bir standartla bunu sınırlandırmak mümkün değil. Her üniversitenin çevresel dokusu, kendi bulunduğu ildeki şehirdeki sosyal dokuyla kültürel dokuyla alakalı farklılıkları var. Bu farklılıklar bizim zenginliğimiz. O bakımdan önemli olan üniversite camiamızın bunun bir parçası olmasıdır. Bu, sınıfta öğretim üyesi, öğrenci ilişkilerinden bir dersin içindeki tartışmalardan da gelebilir bu pozitif katkılar. Kampüslerde yapılacak etkinliklere konferansalara kadar yayılabilir. Bunun da ötesinde o üniversitenin öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin o şehirdeki sürece katkılarıyla şekillenebilir ve çok farklı boyutlarda yaşanabilir diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Çetinsaya ayrıca, Türk üniversitelerinin uluslararasılaşmasını, yurtdışına öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğini sağlayan çalışmaları anlattı.
EURAS I. Uluslararası Yükseköğretimde İşbirliği Konferansının, ‘uluslararası alanda tanınma, kalite güvencesi, öğrenci ve öğretim üyesi hareketlilği’ temalı olmasının çok önemli olduğunu söyledi.
YÖK tarafından yürütülen, uluslararası alanda öğrenci ve öğretim üyesi değişimini sağlayan Erasmus, yurtiçindeki üniversiteler arasında ise Farabi gibi programların bulunduğunu belirten Çetinsaya, yeni bir çalışma başlatacaklarını da duyurdu.
“23 Mayıs’ta Mevlana Projesi’nin tanıtımını yapacağız” diyen YÖK Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye yükseköğretim sistemimiz için en önemli hedeflerden bir tanesi uluslararasılaşma. Hem Türkiye’nin 21. yüzyıldaki dinamikleri hem de dünyanın dinamikleri açısından böyle. Ve bu uluslararasılaşma için çok farklı mekanizmalar var. Biz arzu ediyoruz ki bu uluslararasılaşma tek boyutlu, Avrupa merkezli olmasın. Dünyanın diğer bölgelerini içeren, bütün dünya üzerinde etkileşim yapabileceğimiz bir mekanizma olsun. Bu Avrupa boyutunu eksik bıraktığımız anlamına gelmez. Geçtiğimiz pazartesi üniversitelerimize Bologna ödüllerini takdim ettik. Aynı şekilde Brüksel’de Avrupa Ünivresiteler Birliği Toplantısı’nda, 800 üniversitenin üye olduğu birliğin 9 kişilik yönetim kuruluna Boğaziçi Üniversitesi Rektörü’nü seçtirmeyi başardık. EURAS da yine farklı yörüngeleri işaret eden bir toplantı. Haftaya İpekyolu Üniversiteler Birliği olacak Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde. Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşma hedefini her gün daha ileriye götüreceğiz. Bunun olmazsa olmazlarından biri tanınma ve kalite güvencesi, bu konferansın da bu temayla yapılması çok önemli. Hareketlilik meselesinde Erasmus programımız var, başarıyla işliyor. Farabi de yurtiçindeki üniversitelerin hareketliliğini sağlıyor. 23 Mayıs’ta da Mevlana Programı’nı tanıtacağız. Bu program da Erasmus Programı dışındaki ülkeleri kapsayan bir program olacak.”

Haberin Devamı

Konferans cuma günü sona erecek

Bugün Yükseköğretimde İşbirliği Konferansı 10 Mayıs Cuma akşamı sona erecek. Etkinlikte EURAS üyesi kurum başkanları, rektör ve temsilcileri, ülkelerin yükseköğretimle ilgili Kalite Garanti Ajansları, tanıma-denklik bölüm temsilcileri, eğitimde yeterlilik veren kurumların temsilcileri, UNESCO Yüksek Öğretim Bölüm Başkanı Paulina Gonzales-Pose, Avrupa Kalite Güvence Kuruluşları Başkanı Dr. Achim Hopbach gibi birçok isim sunum yapacak. Konferans sonuçları ise daha sonra yayımlanacak bir bildiriyle duyurulacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!