Üniversiteden Twitter ile ortaklaşa afet eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteden Twitter ile ortaklaşa afet eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2017 09:48

Türk Kızılayı, Twitter ve İstanbul’da bir vakıf üniversitesi, Türkiye Sosyal Medya Tabanlı Afet Yönetim Sistemi ‘SES Türkiye’yi kuruyor. SES Türkiye ile Twitter üzerinden gerçek zamanlı tatbikatlar yapılacak, üniversite bünyesinde eğitimler verilecek. Projenin amacı ise paydaşlar arasında koordinasyonu artırmak ve sosyal medyayı afet durumlarında etkin kullanma becerilerini geliştirmek.

Haberin Devamı

Afete karşı birçok kurum işbirliği yapıyor. Türkiye’deki afet yönetiminden sorumlu paydaşları bir araya getirerek, olması muhtemel afet ve acil durumlara hazırlık yapmak amacıyla Türk Kızılayı desteği ile Twitter ve MEF Üniversitesi arasında anlaşma imzalandı. Sosyal medyanın günümüzdeki önemi ve etkisiyle oluşan gücünü yaşanabilecek bir afet durumunda planlı kullanmak amacıyla imzalanan anlaşma, Türkiye’de afet ile ilgili önemli paydaş kurumlar için kurgulanan eğitimleri kapsıyor.

KURUMLAR ARASINDA GÜÇLÜ İLETİŞİM

İmzalanan anlaşma ile ilgili MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, ‘‘Doğal afetler ne yazık ki sık sık Türkiye’nin gündemimde yer alıyor. Türkiye’de devlet kurumları ve gönüllüler ve STK’lar arasında daha güçlü bir iletişim, koordinasyon ve işbirliğine büyük bir ihtiyaç var. Sosyal medyanın gücünü yaşanabilecek bir afette etkili bir şekilde kullanmak için bu işbirliği ile yapılacak eğitimlerin önemine inanıyorum. 1999 depreminden sonra Amerikan Federal Acil Durum Kurumu’ndan (FEMA) aldığımız eğitimi de buraya yansıtarak katkı vermeyi hedefliyoruz. Bu projeye ayrıca AKOM (Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü) ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü gibi birçok kurum da destek veriyor’’ dedi.

Haberin Devamı

KOORDİNASYONDA ETKİLİ MECRA

Twitter Türkiye Kamu Politikalar Direktörü Emine Etili ise afetlerde tüm paydaşların koordinasyon ve işbirliği için Twitter’ın etkili bir mecra olduğunu belirterek, “Canlı ve sıcağı sıcağına, gerçek zamanlı küresel iletişim imkânıyla Twitter, acil durumlarda hayati bilginin yayılabileceği çok güçlü bir platform. Benim görevim ise kriz yöneticilerinin ve resmi görevlilerin bir kriz durumunda Twitter’ın gücünü kullanabilecekleri araçlara ve eğitimlere sahip olmasını sağlamak. Bu önemli ve ihtiyaç duyulan meselede MEF Üniversitesi ile devam eden işbirliğimizden heyecan duyuyoruz” diye konuştu.

ÇANAKKALE’DE GÜCÜNÜ GÖRDÜK

Türk Kızılayı Afet Direktörü Dr. İlhan Öztürk ise sosyal medyanın etkisini Çanakkale’de yaşanan depremlerde bir kez daha gördükleri söyledi. Sosyal medyanın afetlerde nasıl kullandığının çok önemli olduğunu dile getiren Öztürk şöyle konuştu:
“Çanakkale’den Salı günü geldim. Sosyal medyanın kullanılması afetlerde oldukça kritik. Bunu son depremde de gördük. Her zaman GSM sistemleri afetlerden sonra ayakta durmuyor. Çanakkale’de GSM sistemleri hasar almadı. Afetlerden sonra karar vericiler sosyal medyadan bilgi topluyor, yardımları yönlendirebiliyor. Bu arada bilginin güvenilirliği nereden geldiği ve analiz edilmesi bu süreçte göz ardı edilmemeli. Sosyal medyayı düzgün kullanamazsınız bir bomba olarak elinizde patlar. Çanakkale’de büyük hasar gördüğü iddia edilen köyleri gezdik. Oralarda büyük hasarların yaşanmadığını gördük. Böyle durumlar yaşanabiliyor. Sosyal medyayı şehirde ya da kırsalda herkesin bilgilendirebileceği bir araç olarak kullanabilirsiniz. Ulusal ve uluslararası yardımların kontrolü de dikkate alınmalı. Bunların yönetiminde de sosyal medyanın kullanımı etkin bir şekilde sağlanabilmeli.”

Haberin Devamı

Anlaşma ilk aşamada, Türkiye’de afet ve acil durum ile ilgili davet edilecek paydaşlara Twitter Türkiye Kamu Politikalar Direktörü Emine Etili’nin ve MEF Üniversitesi’nin vereceği eğitimleri kapsıyor. Eğitim oturumları, sürdürülebilir kullanım için videoya alınarak paylaşılacak. Katılımcılar, eğitimin son aşamasında bir masaüstü egzersize katılarak afete hazırlık kampanyası deneyimleyecek. Katılımcılara eğitim sonunda bir sertifika verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!