‘Ülkem adına hiç yapılmayanı yapmak mutluluk verici’

Güncelleme Tarihi:

‘Ülkem adına hiç yapılmayanı yapmak mutluluk verici’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 22:32

17 yaşındaki lise öğrencisi İbrahim Ahmed Acar, Yıldızlar ve Gençler Dünya Şampiyonası’nda aldığı galibiyetle Türkiye’ye eskrimde ilk dünya şampiyonluğunu kazandıran sporcu olarak tarihe geçti. Genç şampiyon, “Ülkem adına hiç yapılmayanı yapmak gerçekten de mutluluk verici” diyor.

Haberin Devamı

İbrahim Ahmed Acar, 17 yaşında bir eskrim sporcusu. Bu genç yaşta Türkiye’ye bir ilk yaşatmayı başardı, geçen ay elde ettiği Avrupa şampiyonluğunun ardından Bulgaristan’ın Filibe kentinde düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Dünya Şampiyonası’nda aldığı galibiyetle dünya şampiyonu oldu. Üstelik de katıldığı tüm müsabakalarda galip gelerek. “Ülkem adına hiç yapılmayanı yapmak gerçekten de mutluluk verici” diyen Acar, fiziksel yorgunluk yaşasa da psikolojik açıdan her zaman güçlü olduğunu söylüyor. Acar, müsabakaların devam ettiği Bulgaristan’dan Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Gelin onu daha yakından tanıyalım.

Mühendis bir anne ve babanın tek çocuğu olan İbrahim Ahmed Acar, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi. 7 yaşındayken tanıştığı eskrim için 14’ünden beri Ankara’daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nde üst seviyede bir programla çalışıyor. Eskrime tutkuyla bağlanmasına neden olduğunu söylediği ilk dersini dün gibi hatırlıyor, “İlk başladığımızda antrenörümüz bizimle toplu olarak ilgilenir ve sırayla öğrenmemiz gereken hareketi gösterirdi. Sıranın bana gelmesini hep heyecanla beklerdim. Beni ona bu kadar tutkuyla bağlayan belki de o günkü heyecanımdı” diyor.

Haberin Devamı

Acar’a göre, eskrime ilgi son yıllarda çok arttı. “Aslında ülkemizde şu an 3 binin üzerinde sporcu eskrim yapıyor” diyor, “Sayı popüler sporlara göre düşük gözükebilir ama son yıllarda ilgi çok arttı. Mesela bu ay sonunda 23 Nisan Haftası nedeniyle Antalya’da Uluslararası Eskrim Çocuk Kupası yapılacak. 1.000’den fazla çocuk katılıyor ve çoğu Türkiye’den. Ben de o yaştayken katılmıştım, eskrim sevgimi artıran bir yarışma olmuştu.”

BAŞARI İÇİN YORGUNLUĞA KATLANMAM GEREK

Okul ve spor çalışmalarını birlikte götürmek kolay olmasa da bir şikâyeti yok. “Üniversite sınavı yaklaştıkça derslerimin zorluğu ve yoğunluğu da artıyor” diyerek anlatmaya başlıyor çalışma temposunu:

“Bir taraftan uzun süreli kamplar ve uluslararası şampiyonalar da var. İkisini birlikte götürebilmek, derslerimdeki açığı Ankara’ya döndüğümde kapatmak için yoğun bir ders çalışma temposuna giriyorum. Oldukça yorucu ama eskrimde ve okulumda başarılı olmak için bu yorgunluğa katlanmam gerektiğini biliyorum.”

Haberin Devamı

Önce Avrupa, hemen ardından Dünya şampiyonu olan Acar, “Türkiye’ye bir ilki yaşattın. Bu sana ne hissettirdi?” diye soruduğumuzda ise şu cevabı veriyor:

“Ülkem adına hiç yapılmayanı yapmak gerçekten de mutluluk verici. Hem Avrupa hem de Dünya Şampiyonu olduğumda neler hissettiğimi, şampiyonluk sayısını aldığımda çekilen fotoğraflar çok iyi anlatıyor bence. Yani müsabaka sırasında çok sakin bir kişiyken, şampiyonluklarım sonrası tüm hislerimi en coşkulu halimle yansıtıyorum. Benim için aslında şampiyonluğa giden yol diye bir şey yok. Çünkü birinci maçı oynarken en sonuncuyu düşünmüyorum, sadece o maçı düşünüyorum. Bu şekilde 12 rakibimi yenerek şampiyon oldum. Fiziksel yorgunluk tabii ki yaşıyorum ama psikolojik olarak her zaman güçlüyüm.”

Haberin Devamı

“Bence diğer arkadaşlarımdan bir farkım yok” diyen Acar, başarısını çok çalışmaya borçlu olduğunu söylüyor:

“Düzenli antrenman yapıyorum. Hafta içi okuldan sonra gidiyor ve her gün en az 2.5-3 saat antrenörlerim Valery ve Thorchuk ile çalışıyorum. Bana öğrettiklerini harfiyen yapmaya uğraşıyorum. Çünkü onların tecrübeleri çok önemli.”

İSTENİRSE BAŞARILABİLECEĞİNİ GÖSTERMEK ÖNEMLİ

Gelecek planları mı? Şu an net bir meslek seçimi olmasa da sayısal bir bölüm istiyor. “Üniversitede matematik ve fen ağırlıklı bir bölüm seçeceğim. Annemin ve babamın mesleği olan mühendisliğe ilgim var ama her şeyi zaman gösterecek” diyor. Peki eskrim mi? O zaten hep hayatında olmaya devam edecek. Bakın bu sevgiyi ve hedefini nasıl anlatıyor: “Eskrim yaparken heyecanınızı hiç kaybetmiyorsunuz. Sürekli kendinizi yenilemeniz ve öğrenmeniz gerekiyor. Her zaman hazır olmalısınız. Hep yeni bir heyecan ve hedef sizi bu spora bağlıyor. Eskrime ısrarla devam etmemin asıl sırrı bu sanırım. Bana ne sağladığına gelince… Ülkemin geldiği noktayı, farklı spor dallarında da bir Türk gencinin istediğinde neler yapacağını göstermemde öncülük etmek benim için çok önemli. Gerçekten çok istediğiniz bir şeyin olabildiğini gösterdiğim için çok mutluyum. Yeni ve daha büyük hedefleri de başaracağıma inancım arttı. Tüm arkadaşlarımın inancı arttı. Çünkü hepimiz aynı seviyedeyiz.”

Haberin Devamı

YAPTIĞIM SPORU SEVİYORUM, ÇOK ÇALIŞIYORUM

“Bir alanda başarılı olmak için bence öncelikle yaptığınız işi sevmeniz lazım. Bu da yetmiyor, en az rakipleriniz kadar çalışmanız ve o alanda daha deneyimli insanların uyarılarını dikkate almanız gerekiyor. Okul ve spor hayatını bir arada götürürken özellikle yoğun sınav dönemlerinde bıkkınlık göster-
memek, sabırla hem okuldaki hem de spor branşındaki kararlı çalışmaları sürdürmek çok önemli.”

Bakandan teşekkür

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, genç sporcunun başarısının ardından yayımladığı tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Daha önce ülkemize eskrim tarihindeki ilk Avrupa şampiyonluğunu kazandıran sporcumuz, şimdi de dünya şampiyonu olarak adını Türk spor tarihine bir kez daha altın harflerle yazdırdı. Bir ay içinde Avrupa ve dünya şampiyonluğu kazanan İbrahim Ahmet Acar’ın daha büyük başarılar elde edeceğine yürekten inanıyorum. Kazanılan başarıda emeği geçenlere ülkem ve şahsım adına teşekkür ediyorum.”

 

Haberin Devamı

BAKMADAN GEÇME!