Türkiye’deki engelli eğitimi Macaristan’a örnek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’deki engelli eğitimi Macaristan’a örnek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2013 11:43

Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nün ortağı olduğu "Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrencilerin Mesleki Eğitime Entegrasyonu Projesi" kapsamında Macaristan'dan gelen öğretmenler, kentte engellilere eğitim veren dernek ve kurumları ziyaret ederek, uygulanan modeli inceliyor.

Haberin Devamı

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'den gelen 5 öğretmen, kentte engellilere eğitim veren dernek ve kurumları ziyaret ederek, yetkilileriyle görüşüp, uyguladıkları teknikleri belirleyerek ülkelerine model almayı hedefliyor. Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Gülay Görgülü, "Hayat Boyu Öğrenme" programı kapsamında ortağı oldukları "Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrencilerin Mesleki Eğitime Entegrasyonu" adlı AB projesi kapsamında Macaristan'daki bir meslek okulundan gelen öğretmenlere Adana'da ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Görgülü, proje kapsamında 5 öğretmenin engelli bireylerin mesleki eğitime entegrasyonu çalışmalarını incelemek için Adana'ya geldiğini, öğretmenlere kentte engellilere eğitim veren dernekleri gezdirerek, bilgiler verdiklerini belirtti. Kentte engellilere eğitim veren dernek ve kurumların da kendilerine bu konuda destek verdiğini belirten Görgülü, şunları söyledi: "Bu kapsamda gruptaki yabancı öğretmenler, kentteki meslek edindirme merkezlerini ziyaret ederek orada engelli bireylere verilen mesleki eğitimleri gözlemledi. Bunun haricinde meslek liselerini de ziyaret ettik. Bu kapsamda İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi'nde el sanatları bölümünde eğitim gören işitme engelli öğrencilere verilen eğitim incelendi ve gözlemledi. Yabancı öğretmenler çok ciddi çalışmalar içerisinde olunduğunu görerek hayretler içerisinde kaldı."

Haberin Devamı

Model alınacak

Yabancı öğretmenlerin ülkelerindeki engellilere verilen eğitim ile buradaki eğitimleri karşılaştırdığını da belirten Görgülü, "Burada engelli eğitimine verilen önemi özellikle vurgulamak istedi. Bu amaçla kurulan derneklerin olması onları mutlu etti" dedi. Görgülü, kentte çeşitli ziyaretlerde ve incelemelerde bulunan yabancı öğretmenlerin proje kapsamında toplayacakları bilgiler ile burada engelli bireylere uygulanan eğitimi, kendi ülkelerinde model almayı hedeflediğini sözlerine ekledi.
Macaristanlı öğretmen Nagy Katalin ise proje kapsamında ortağı oldukları Adana Olgunlaşma Enstitüsü yetkilileriyle engellilere eğitim veren çok sayıda okulu ve kurumu ziyaret ederek, bilgiler edindiklerini, ziyaretlerin son derece verimli geçtiğini söyledi. Katalin, Macaristan'da da engelliler için eğitim veren okullar olduğunu bildirerek, "Burada engellilere özel olarak yapılan mesleki etkinlikleri çok beğendik" diye konuştu.
Yabancı öğretmenler, 15 Nisan'a kadar kentte çeşitli ziyaretlerde bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!