Tuhfetü'l Harameyn Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Tuhfetül Harameyn Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:58

Seyyah kelimesinden türetilen seyahat, gezmek, dolaşmak ve yeni yerler keşfetmek demektir. Name kelimesi ise hem mektup hem de risale anlamına gelir. Klasik Türk Edebiyatında, gezi yazılarının toplandığı eserler, seyahatname olarak adlandırılır. Bu tür kitaplarda gezilen yerlerin coğrafi, mimari, kültürel özellikleri detaylı bir şekilde anlatılır. Tufetü'l Harameyn kimin eseri? Kitabın konusu, temaları ve türü nedir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Osmanlı döneminde yazılmış en ünlü seyahatname Evliya Çelebi'nin kaleme aldığı 10 ciltlik eserdir. Bunun dışında Seydi Ali Reis'in Miratü'l Memalik ve Piri Reis'in Kitab-i Bahriye adlı eserleri, bu türün en başarılı örnekleri arasında yer alır. 

 Tuhfetü’l Harameyn Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır?

  Tuhfetü'l Harameyn, tasavvuf edebiyatında hikemi tarzın üstadı kabul edilen Nabi tarafından yazılmıştır. Nabi'nin Divanı ve Hayr-abad kitapları da hem yayımlandığı dönemde hem de günümüzde en çok okunan eserler arasında yer alır. 

 Nabi birçok şiirinde mümin kullar için ölümün bir felaket değil, kurtuluş olduğunu ifade eder. Çünkü ölmek, kalben inanan her Müslüman için Allah'a kavuşmak ve Hz. Muhammed'in nur cemalini görmek demektir. 

 Örnek şiir: 

Haberin Devamı

 ''Cihanda kalmakla şekveye şayeste haletler

 Ederler şimdi divanda zemistandan şikayetler'' 

 (İnsanlar dünyada olmaktan şikayetçiler, o nedenle ne zaman bir araya gelseler bu bitmek bilmeyen kış mevsiminden şikayet ederler.)

  Nabi kısa, özlü ve hikmet dolu sözlerin ustası kabul edilir. Az kelimeyle çok şey anla becerisi ve söz söyleme ustalığını, gazellerinde görmek mümkündür.

  Örnek: 

 ''Kesret ne zarar vahdete çün mastarı birdir'' 

 Vahdet-i vücut inancını özetleyen bu beyitte, çokluğun birliğe hiçbir şekilde zarar veremeyeceği çünkü hepsinin kökünün ''bir'' olduğu ifade edilir. 

 Tuhfetü’l Haremeyn Konusu 

 Tuhfetü'ş Harameyn adlı seyahatnamede, Nabi'nin 37 yaşındayken çıktığı Hac yolculuğu anlatılır. Haremeyn kelimesi, Hz. Muhammed'in yaşadığı dönemden bu yana Mekke ve Medine şehirleri için kullanılmaktadır. Tuhfetül ise hediye demektir. 

 Tuhfetü’l Haremeyn Özeti 

 Türkçeye Haremeyn Armağanı olarak çevrilen eserde, Nabi'nin, tüm Müslümanlar için kutsal olan Kabe'ye yolculuğu ve o yolculukta edindiği izlenimler anlatılır. Eserin diğer seyahatnamelerden en önemli farkı, yazarın kitabında çevre betimlemelerinden çok iç dünyasında yaşadığı manevi değişimlere yer vermesidir. 

 Tuhfetü’l Haremeyn Türü ve Özellikleri 

 Tuhfetü'l Haremeyen şair Nabi'nin nesir şeklinde kaleme aldığı bir seyahatnamedir. Toplam 190 sayfa olan kitapta, ağır bir dil kullanılmıştı. Yazar Mekke ve Medine şehirlerini detaylı bir şekilde anlattıktan sonra Müslümanların arasındaki birlik beraberlik duygusunu ve Hac ibadetinin faziletlerini okurlara aktarır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!