Toprak Dede’den öğretmenlere ekoloji dersi

Güncelleme Tarihi:

Toprak Dede’den öğretmenlere ekoloji dersi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2013 14:26

"Toprak Dede" olarak tanınan Tema Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, "TEMA’nın dünyayı kurtaracağına inanıyorum" dedi.

Haberin Devamı

“Toprak Dede” olarak tanınan Tema Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, öğretmenlere seslenerek, artan tüketim hızına dikkati çekti. Törende konuşan Karaca şunları söyledi:
"Ben TEMA’nın dünyayı kurtaracağına inanıyorum. Bunu nasıl yapacağız? Rakamlarla başlamak istiyorum. Reklam, bugün aldı başını gidiyor. 2006 yılında dünya ulusları reklama 460 milyar dolar para ödedi. Geçen sene 1 trilyon 100 milyar dolar ödedik reklama. Peki, bu parayı nereden buldular? Ben olmasam büyüyemez. İşte suçlu benim. Yakaladım. Bugün global ekonomi denilen o canavar, kendine hayat veren doğal ekosistemi bitirinceye kadar büyümeye devam edecektir. Duramaz, durursa kriz oluyormuş. Vah zavallı büyüyemiyormuş. Bugün biz tüketirsek, tabi kazananlar da bir vergi veriyorlar. Uluslar, devletler bu parayı ne yapıyorlar? Toplumun ihtiyacı için harcıyorlar ama içinden bir kısmını da silaha harcıyorlar" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve TEMA Vakfı işbirliği ile 3 yıl önce başlatılan ‘Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimleri’nin yapıldığı Yalova’da Karaca Arboretum’unda öğretmenlere ders veren Hayrettin Karaca, ekolojik dengenin korunması için uyarılarda bulundu.
Toplam 59 ilde ve 249 ekolojik okuryazar öğretmene verilen eğitimin açılışında konuşan TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül, MEB işbirliği ile verilen eğitimlerin 10’ar günlük programlarla gerçekleştirildiğini ve bu yılki eğitime 110 öğretmenin katılacağını söyledi.
Sarıgül, "Burada bütün amaç; doğaya hükmeden değil, doğanın sahibi olduğumuz değil, doğanın sınırlarını ve kendi sınırlarımızı bilerek doğa ile iç içe yaşamayı konuşuyoruz. Ekosistemi konuşuyoruz, yaşam tarzını konuşuyoruz. Bu eğitici öğretmen eğitimidir. Burada aldıkları eğitimi ilköğretim, ortaokul çocuklarımızla ‘Minik Tema, Yavru Tema’ programlarını sürdürüyor. Aynı şekilde doğa ile iç içe yaşamanın, çevre bilincini, doğa dostu uygulamaları öğretiyorlar. Erken yaşlarda buna başlayıp, bunu yaşam biçimi haline getirmek ana amaç" dedi.
Eğitimlerin bir bölümünün vakfın kurucusu ve onursal başkanı Hayrettin Karaca’nın Arboretumu’nda yapıldığını belirten Sarıgül, Karaca Arboretum’un hem Türkiye hem de dünya için çok önemli bitki gen merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!