Temsili demokrasi nedir, nasıl uygulanır ve çeşitleri nelerdir? Temsili demokrasi ile yönetilen ülkeler

Güncelleme Tarihi:

Temsili demokrasi nedir, nasıl uygulanır ve çeşitleri nelerdir Temsili demokrasi ile yönetilen ülkeler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 16:37

Sınırları belli olan alan içerisindeki bireylerin, özgür iradeleriyle seçmiş olduğu temsilci veya temsilci grupları üzerinden, siyasi fikirlerini belirtme durumu temsili demokrasi olarak bilinir. Hem siyasi fikirlerini hem de görüşlerini bireyler iletme haklarına sahiptir. Peki, temsili demokrasi nedir? Nasıl uygulanır ve çeşitleri nelerdir? Temsili demokrasi ile yönetilen ülkeler hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Belli sınırları bulunan bir alan içerisindeki bireylerin, özgür iradeleri üzerinden seçmiş oldukları temsilciler eşliğinde fikirlerini sunması temsili demokrasi anlamına gelir. Bu demokrasi günümüze dünyanın farklı ülkelerinde yasal bir süreçte geçerliliğini korur. Temsilci grubu veya temsilcilerinin yönettiği bu alan içerisinde, bireyler özgür olarak siyasi görüşlerini ve fikirlerini sunar.

 Temsili Demokrasi Nedir?

 Sınırları tanımlanmış bir alanda bulunan ve yaşamını sürdüren bireyler, kendi özgür iradeleri ile bir temsilci veya temsilci grubu seçer. Daha sonra bu temsilciler üzerinden bireyler siyasi görüşleri ve fikirlerine sunma hakkında elde eder. Bu yöntem ise temsili demokrasi olarak bilinir. Kısaca egemenlik hakkının halkın seçmiş olduğu temsilciler üzerinden gerçekleştirilmesi durumu olarak ifade edilir. Aynı zamanda doğrudan olmayan bir demokrasi durumu şeklinde de öne çıkar.

Haberin Devamı

 Temsili Demokrasi Nasıl Uygulanır?

 Temsili demokrasi belli sınırlar içerisindeki bireylerin özgür iradeleri üzerinden seçmiş olduğu temsilciler doğrultusunda egemenlik hakkını kullanmasıdır. Hukuk devleti ilkesi doğrultusunda ele alınır. Bireylerinin özgürlüklerinin ve ayrıca varlıklarının korunması olduğu bir sistemdir. Bu sistem içerisinde kişi kendi siyasi görüşlerine ve fikirlerini özgür bir şekilde dile getirebilir. Diğer demokrasi yöntemlerine benzer şekilde temsilci veya temsilci grubunun, belli sınırları içerisindeki bireylerin seçimi üzerinden ele alınır. Amaca bağlı olarak ülkeler farklı dönemlerde temsili demokrasi yöntemi uygular.

 Temsili Demokrasi Çeşitleri Nelerdir?

 Bireylerin temsilcileri kendi özgür iradeleri ile seçtikleri üzerinden, özgürce görüş ve fikirlerinin sunması temsili demokrasidir. Amaca bağlı olarak farklı ülkelerde kullanılır ve çeşitleri vardır.

 - Temsili demokrasi

 - Yarı temsili demokrasi

 - Doğrudan demokrasi

 - Baskın Parti sistemi

 - Parlamenter sistem

 - Başkanlık sistemi

 - Sovyet demokrasisi ya da konsey demokrasisi

 - Totaliter demokrasi

 Temsili demokrasi özellikle yarı temsili demokrasi ile birlikte ele alınır ve uygulanır. Bu uygulama aynı şekilde belli sınırları içerisindeki bireylerin seçmiş olduğu temsilciler üzerinden gerçekleşir. Ancak yarı demokrasi temsil içerisinde bireylerin hakları daha kısıtlı şekilde öne çıkar. Yeni de aynı şekilde bireyler kendi özgür iradeleri ile siyasi görüşleri ve fikirlerini sunma haklarını kullanabilirler.

Haberin Devamı

 Temsili Demokrasi ile Yönetilen Ülkeler

 Tam olarak temsili demokrasi olarak sayılması bile dünya çapında bazı ülkeler bu demokrasi sistemini kullanmaktadır. Bunlar içerisinde başta İskandinav ülkeleri yer alır. İtalya devlet şehirleri içerisindeki bazı bölgelerde yine bu sistem kullanılır. Buna bağlı olarak meclisler vardır ve bu meclisler halkın mal ile beraber özgür iradelerini korur. İngiltere'nin ilk savaş dönemi de yine temsili demokrasi sistemini gösterir.

BAKMADAN GEÇME!