Telefonunuz güvenli mi?

Güncelleme Tarihi:

Telefonunuz güvenli mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 15:56

Artık çok azımız internette takılmak için masaüstü bilgisayar ya da laptop kullanıyoruz. Akıllı telefonlar alışkanlıklarımızı büyük ölçüde değiştirdi. Peki, en kişisel bilgilerimizi sakladığımız telefonlarımız ne kadar güvende?

Haberin Devamı

Bugün dünya üzerinde 7 milyar insan yaşıyor ve 4 milyar mobil telefonun halihazırda kullanıldığı tahmin ediliyor. Bunların 2 milyara yakını da akıllı telefon. Durum böyle olunca, güvenlik problemleri de hemen yanı başımızda bitiyor. Mobil cihazlarda güvenlik, her nedense PC’lerde olduğu kadar ciddiye alınmıyor. Ancak akıllı telefonlarda yaptığınız alışverişleri, yazışmaları, paylaştığınız özel bilgileri bir düşünün. Akıllı telefonunuzu kötü niyetli yazılımlara karşı daha güçlü kılmanız gerektiğini anlamışsınızdır. Güvenlik yazılım firması McAfee, ‘Mobil Güvenlik için 10 Pratik Öneri’ raporu ile size bu konuda yardım ediyor.

1- Kişisel bir kimlik şifresi ya da PIN numarası atayın

Telefonunuza kötü niyetli yazılımlardan önce, kişilerin ulaşmasını engellemek istiyorsanız, kullanmayı bıraktığınızda otomatik olarak devreye giren bir şifreleme yapın. Kaybolan ya da çalınan telefonunuzdaki kişisel bilgileriniz böylece tehdit altında olmayacak.

Haberin Devamı

2- Programlarınızı güvenilen kaynaklardan yükleyin

Yazılım ve program alışverişlerinizi güvenilen uygulama marketlerinden yapın. Ancak her uygulamayı indirmeden önce yazılımın kim tarafından yayınlandığına da göz atın. Eğer bir Android kullanıcısıysanız ‘bilinmeyen kaynaklı’ uygulamaları indirmeyin. Diğer kullanıcıların yorumlarını da okuyun. Puanlamaları dikkate alın. Bunları kontrol ettikten sonra indirmeye karar verdiyseniz, uygulamanın gizlilik politikalarını inceleyin. İzniniz olmadan bilgilerinizi paylaşan uygulamalara karşı tetikte olun. Şüpheli ifadelere dikkat edin.

3- Verilerinizin yedeğini alın

Kolay bir yöntem. Bugün akıllı telefonlarda otomatik yedekleme hizmeti sunan ücretsiz yazılımlar yer alıyor. Verilerinizi yedekleyin. Herhangi bir saldırıda kaybolan ya da hasar gören resim, video gibi içeriklerinizi böylelikle kaybetmemiş olursunuz. Ancak gizlilik ve paylaşım politikalarında güvenilen bulutları tercih edin. Buluttaki verilerinizin sizden izin alınmadan başka kaynaklara sızdırılmadığından emin olun.

4- Sisteminizi güncel tutun

Haberin Devamı

Çoğumuzun umursamadığı güncellemeleri, özellikle sistem ile ilgili olanları geciktirmeyin, gerekli güncelleme paketlerini indirin. Bu sadece güvenlik için değil, telefonunuzun en yüksek performansında çalışabilmesi için de önemli.

5- Telefonunuzu hacklemeyin

Kendi telefonunuzdaki sistemle ilgili hacklemeler yaparsanız, potansiyel olarak kötü niyetli yazılımlar için kapıyı açmış olursunuz.

6- Alışveriş ya da banka sitelerinden ayrılırken oturumunuzu kapatın

Kredi kartı gibi kritik bilgilerinizi paylaştığınız banka veya alışveriş sitelerinden ayrılmadan önce oturumlarınızı kapatın. Bu sayede tabletiniz veya akıllı telefonunuz çalındığında açık olan hesabınızın sömürülmesini önleyebilirsiniz. Bundan kaçınmanın bir yolu da mobil tarayıcınızda veya uygulamada karşınıza çıkan ‘kullanıcı adı ve şifre hatırlama’yı kabul etmemek. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da herkese açık Wi-Fi üzerinden alışveriş yapmamak. Eviniz ya da güvendiğiniz Wi-Fi alanları dışında, bu işlemler için mobil ağınızı kullanın. Hassas bir bilginizi paylaşmadan sitenin URL’sinin doğru olup olmadığını kontrol edin. Bazen araya giren ‘benzer görünümlü’ pencere ya da yönlendirmeler, siz farkında olmadan kişisel bilgilerinizi çaldırmanıza neden olabilir.

Haberin Devamı

7- Kullanmadığınızda Wi-Fi ve Bluetooth’u açık tutmayın

Siber suçlular ve kimlik hırsızları, bağlantınız güvenli değilse bilgilerinizi kolaylıkla ele geçirebilir. Eğer telefonunuzda Wi-Fi’yi açık unutuyorsanız, kullanım limitleri belirleyin. Konum tabanlı uygulama servislerini de kapatın. Bu, mobil servis sağlayıcıların sizin yer bilgilerinizi arşivlemesinin önüne geçebilir. Zaman zaman servis sağlayıcılar bu bilgileri size yönelik reklam yapmak için sızdırabiliyor.

Bluetooth, bir mobil cihazdan diğerine erişim için kullanılabilecek en kestirme yol. Dosya paylaşımına izin veren bu teknoloji, bilgilerinizin telefonunuzda bir kuş gibi uçup gitmesine neden olabilir. Kullanmadığınız zamanlarda Bluetooth’u kapalı tutun. Belli periyodlarla aktif olup olmadığına bakın. Çünkü zaman zaman dokunmatik ekran kazaları nedeniyle özellikle Android işletim sistemiyle çalışan telefonlarda Bluetooth aktif hale gelebiliyor.

Haberin Devamı

8- Kişisel bilgilerinizi mail ya da mesajlaşma yoluyla iletmeyin

Bir bankadan ya da resmi bir kurumdan sizin kişisel bilgilerinizi isteyen bir e-posta aldığınızda kesinlikle cevap vermeyin. Böyle bir durum olduğunda ilgili kurumdan neden böyle bir bilgiye ihtiyaç olduğu konusunda bilgi isteyin. Kişisel bilgilerinizi güvenmediğiniz hiçbir kurum ya da kuruluşla paylaşmayın.

9- Mail ya da mesajla gelen linklere tıklamayın

Bu kötü niyetli kişilerin en sevdiği yöntemlerin başında geliyor. Linkler ya da eklerle bilgisayarlara sızma tehlikesi, mobil cihazları da tehdit ediyor. Şunu aklınızdan çıkarmayın: Link ve maillere karşı her zaman tetikte olun, SMS ve MMS’lere de dikkat edin. Ayrıca kısa URL’lere veya QR kodlarına tıklamayın. Uzun URL yerine kısa versiyonlarla bir siteye yönlendiriliyorsanız, gözünüzü dört açın.

Haberin Devamı

10- İyi bir mobil güvenlik yazılımı edinin

Tehditlere karşı tavsiye edilen, testlerle incelenmiş, mümkünse ücretli bir mobil güvenlik yazılımı edinin. Yazılım sitelerindeki reklamlar yerine, tarafsız incelemelere göre birini seçin.

İlgi çekici bilgiler

- İnsanlar laptoplarına oranla mobil telefonlarını 15 kat daha fazla kaybediyor.
- Mobil cihazlarda ticaret hacminin 2016’da 31 milyar dolara ulaşması bekleniyor, bankacılık hizmetlerinden ise dünya çapında 500 milyon kişi faydalanıyor.
- Geçen yıllarda yapılan bir araştırma sadece 2010’dan 2011’e Android platformları kötücül yazılımların tehdit etme oranının yüzde 400 arttığını gösterdi.
- Yapılan son araştırmalar, akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 50’sinin hiçbir şifre korumasına sahip olmadığını ortaya çıkardı.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!