Tekerlemeler - En zor, kolay, kısa, uzun, komik ve güzel diksiyon geliştirici tekerleme örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Tekerlemeler - En zor, kolay, kısa, uzun, komik ve güzel diksiyon geliştirici tekerleme örnekleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 17:05

Çocukluk anılarından herkes tekerlemeleri bilir. Bugün konuşmalarınızdaki telaffuzun ne kadar düzgün olduğunu düşünüyorsanız, bu muhtemelen çocukken söylediğiniz tekerlemelerden kaynaklıdır. Sizler için en zor, kolay, uzun, kısa ve komik olan diksiyon geliştirici tekerleme örneklerini bir araya getirdik.

Haberin Devamı

Tekerlemeler, konuşmalarınızdaki telaffuzu ve akıcılığı geliştirmek için harika bir yoldur. Ayrıca, tek bir sesin tekrarı olan alliterasyonu kullanarak aksanların iyileştirilmesine de yardımcı olabilirler.

Kısa ve Kolay Tekerleme Örnekleri

MAKAS

Makas, makas, makas,

Ali dayı, noktaya bas,

Trampetler çalınıyor,

Yüzbaşılar darılıyor,

Darılmayın yüzbaşılar,

Can yürekten ayrılmıyor.

ASKERLER

Sıra sıra fenerler,

İşte geldi askerler.

Merdivenden iniyor,

Bize para veriyor.

Yağ parası, mum parası,

Akşama kandil parası.

TIRTIL

Tır-tıl tır tıl

Tır-tır tır-nak

Tır-tır tır - mık

Tır-tır ka-tır

Çatalı köfteye batır

Kıtır kıtır ı-sır

BADEM

Adem madene gitmiş.

Adem madende badem yemiş.

Madem ki Adem madende badem yemiş,

Niye bize getirmemiş.

KARGA

Karga karga "gak" dedi,

"Çık şu dala bak" dedi,

Karga seni tutarım,

Kanadını yolarım.

Haberin Devamı

En Zor Tekerlemeler

Şu yoğurdu nane ile birlikte sarımsaklasak da mı saklasak nane ile sarımsaklamasak da mı saklamasak. Nanesiz sarımsaklasak da mı saklamasak?

Kınıklı kılıbık kırpıntı Kıyasettin, Kırımlı kılkuyruk kıtmiri kıkır kıkır kıkırdatarak küskütük küçümen küfeci külhaniyle külüstür Kürşat´ı külünklü küngür üstüne küttedek devirdi.

İbibiklerin ibiklerini iyice iyileştirmek için İstinyeli istifçi İbiş´in istif istiridyeleri mi, yoksa, İskilipli İspinoz işportacı İshak´ın işliğindeki ibrişimleri mi daha iyi, bilemiyorum.

Çatalağzı'nda Çatalcalı çatalsız, çatalcının çarpık çurpuk çalçene Çoruhluya çarptı. Çatalca'da başı çıbanlı topal çoban çatal yapıp çatal satar. Çatalca'da saf çoban çatal yapıp çatalsızlara çatal satar. Çatalca'da topal çoban çatal yapıp çakallara çatal satar.

Bir pirinci birinci buluşta bir inci gibi birbirine bağlayıp, Perlepe berberi bastıbacak Bedri ile beraber Balıkesir pazarına parasız giden bu paytak budala, babası topal Badi´den biberli bir papara yedi.

Şu yoğurdu nane ile birlikte sarımsaklasak da mı saklasak nane ile sarımsaklamasak da mı saklamasak. Nanesiz sarımsaklasak da mı saklamasak?

Kapıyı kıcır gattırıcılardan mısın, ocağı kıvılcımlattırıcılardan mısın? Ne kapıyı kıcırdattırıcılardanım ne ocağı kıvılcımlattırıcılardanım.

Haberin Devamı

Be birader buraya bak, başı bereli burma bıyıklı bastı bacak bayan berberiyle bizim Bedri bey birlikte bir pirinci birinci buluşta birbirine dizip Bursa pazarına indi.

Uykucu Ülkü, ucu tüllü üç örtüyü ütüyle ütüleyip de mi üstüne örtünmeli, üç örtünün ucunu tülleyip ütüleyip de mi üstüne örtünmeli?

Komik Tekerlemeler

Mustafa, Mıstık,
Arabaya kıstık,
Üç mum yaktık,
Seyrine baktık.

Leylek leylek havada,
Yumurtası tavada,
Gel bizim hayata,
Hayat kapısı kitli,
Leyleğin başı bitli.

Kuzu kuzu me
Bin tepeme
Haydi gidelim
Ayşe teyzeme.

Diksiyon Geliştirici Uzun Tekerlemeler

Şu tarlaya bi şinik kekere mekere ekmişler. Bu tarlaya bi şinik kekere mekere ekmişler. Şu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuk, bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğa demiş ki; “ben bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum” demiş. öteki tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsukta; ben de; “bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum” demiş.

Haberin Devamı

Sizin dala konmuş, hallu, bellu, gabellu, kabak baş bel baykuşu, Bizim dala konmuş, hallu, bellu, gabellu,kabak baş bel baykuşuna, “Sen nasıl bir hallu, bellu, gabellu, kabak baş bel baykuşusun”, demiş. Bizim dala konmuş, hallu, bellu, gabellu, kabak baş bel baykuşu da, Sizin dala konmuş, hallu, bellu, gabellu, kabak baş bel baykuşuna, “Sen nasıl bir, hallu, bellu, gabellu, kabak baş bel baykuşuysan, Bende öyle bir, hallu, bellu, gabellu, kabak, baş, bel, baykuşuyum” demiş.

Tekerleme Nedir ve Neden Söylenir?

Bebekler kadar küçük çocuklara tekerlemeler ve şarkılar söylemek, onların erken yaşlardan itibaren dil ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. İster sahne donanımı, müzik veya müzik aletleri kullanarak olsun, yetişkinlerin bu tür öğrenmeyi eğlenceli hale getirebilecekleri pek çok farklı yol vardır. Çocuklar için eğlenceli bir deneyim yaratmak, onların ilgisini çekmek için tekerleme kullanmak telaffuz konusunda yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Tekerlemeler söylemek, çocukların akranlarını tanımaları için harika bir fırsat olduğu için çocukların sosyal becerilerini geliştirmeye de yardımcı olabilir. Çocuklar farklı oranlarda geliştikçe, tekerlemeler kullanmak, örneğin hangi aşamada olurlarsa olsunlar çocukların iletişimini ve dil gelişimini destekleyecektir, daha büyük çocuklar kafiye öğrenmeye başlayabilirken, daha küçük çocuklar hala yeni kelimeler öğrenme aşamasında olabilir.

Çocukları çeşitli tekerlemeler ile tanıştırmak, farklı sesleri anlamalarına ve öğrenmelerine yardımcı olabilir. Bu, erken okuryazarlık becerilerini geliştirmenin önemli bir parçasıdır. Çocuk tekerlemelerinde olduğu kadar çevrede de farklı sesler dinlemek, çocuklara okuma ve yazma konusunda yardım etmenin temellerini sağlar. Tekerlemeler eğlenceli ve seslerle dolu olduğundan, çocuklar bu sesleri ayarlayacaktır. Daha büyük çocuklar sesleri birleştirmeyi deneyecek ve bir kelime oluşturmak için bunları bir araya getireceklerdir.

Haberin Devamı

Daha önce de belirtildiği gibi, tekerlemeler ve şarkılar çocukların dili ve iletişim gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Çocuklar kafiye, ritim ve tekrar dolu şarkılar dinlemekten zevk alırlar. Bu temel unsurları içeren şarkılar söyleyerek çocukların dilini, iletişimini ve okuryazarlık gelişimini artırmaya yardımcı oluyor. Sadece çocuklar için değil, aynı zamanda konuşurken net ses çıkarmak isteyen oyuncular, politikacılar ve konuşmacılar tarafından da kullanılıyor.

Tekerleme Söylemenin Faydaları Nelerdir?

Tekerlemelerin ve şarkıların tam değerini anlamak hem sizin hem de çocuklarınız için öğrenme fırsatlarını açacak ve dile karşı olumlu bir tutum oluşturmaya yardımcı olacaktır. Tekerlemeler;

Hangi yaştan olursa olsun yeni kelimeler öğrenmeye,

Sözlü olmayan iletişim becerilerini geliştirmeye,

Matematik becerilerini geliştirmeye,

Kelimelerin nasıl oluştuğunu anlamaya,

Eylemleri kopyalamaya,

Dil iletişimi ve okuryazarlık becerilerinin gelişmesine,

Sosyal becerilerini geliştirmeye,

Farklı vuruşları ve ritimleri öğrenmeye,

Dile değer verme ve kendine güvenen öğrenmeye,

İlişki kurmaya yardımcı olur.

Yetişkinlerin tekerlemeler ve şarkılar söylerken kendilerine güvenmeleri önemlidir, çünkü bunlar çocuklara tasvir edilecektir. Yetişkinler eğleniyorsa, çocukların cevap verme olasılığı daha yüksektir. Yetişkinler çocuklara tekerleme öğretirken;

Kendine güvenmeli,

Yavaşça ve net bir şekilde söylemeli,

Net bir ton kullanmalı,

Tekerlemeleri mimik ve hareketlerle desteklemeli,

Çocukları dahil etmeli,

Eylemleri ve görselliği en verimli şekilde kullanmalıdır.

Çocuklar ve Tekerlemeler Arasındaki Bağ Nasıldır?

Tekerlemeler genellikle kısadır ve çok sayıda tekrar içerir. Tekrar, büyüyen çocuğunuza ikinci ve üçüncü kez sözcüklere uyum sağlama fırsatı sunar ve az önce duyduğunu hatırlamasına yardımcı olur. Bir kafiyenin tekrarı, çocuğunuzun kelimeleri oluşturan fonemler olarak bilinen tek tek ses birimlerinin farkına varmasına da sağlar. Tekerlemeler, her gün konuşmada olmayan benzer seslerin size sıçraması için düzenlenmiştir.

Çocuğunuzu ses kalıplarıyla tanıştırarak, küçüğünüzün beyni kelimeleri içyapılarına göre sınıflandırmak için ihtiyaç duyacağı girdiyi alır. Bu, harflerin kelimelerin seslerini temsil edebileceğinin bilincinin habercisidir. Bu nedenle, tekerlemeler çocuğunuzun beyninin kelimeleri hecelere ayırmasına, kafiyeli veya aynı seslerle başlayan kelimeler arasındaki benzerlikleri duymasına ve ses oyunundan zevk almasına yardımcı olur.

Dile duyarlılık geliştiren çocuklar, beş veya altı yaşında, okumayı ve hecelemeyi öğrenmek için çok önemli bir beceri olan seslerin sırasını bir kelimede düşünmeye hazırdır. Tekerlemeler, kitap sevgisinin yolunu da açabilir. Anlatı geliştikçe baştan sona dinleme fikrini ortaya koyarlar, ancak bunlar kısadır, böylece çocuğunuzun çok uzun süre oturması gerekmez. Yaşlandıkça, daha uzun hikayeler ve gerçek bir olay örgüsü olanları tanıtabilirsiniz. Ritim ve hareket birleştirildiğinde, beyin çok uyarılır ve çocuğunuzun hem hareketi hem de kafiyeyi daha verimli ve etkili bir şekilde hatırlaması muhtemeldir.

Tekerlemelerin sosyal faydaları da vardır. Tekerlemeler genellikle bir grup aktivitesi olarak söylenir, bu nedenle bebeğiniz veya çocuğunuz birlikte şarkı söylemekten veya şarkı söylemekten hoşlanan bir sosyal çevrenin parçası olduğunu hissetmeye başlar. Bu, çocuğunuzun diğer çocuklarla bağlantı kurmasına yardımcı olacaktır. Tekerlemeler bizi geçmişe bağlar. Pek çok yetişkin, çocuk sahibi olduktan sonra, kendi çocukluklarından kaç tane tekerleme hatırladıklarına çoğu zaman şaşıracaklardır. Bu anılara bağlı bazı güçlü duygusal duygular bile olabilir. Ebeveynler olarak, onları kendi çocuklarımıza yeniden anlatmaktan sık sık zevk alırız. Böylece çocuk tekerlemesi, nesilden nesle aktarılırken geçmiş ve şimdiki zaman arasında önemli bir bağlantı haline gelir.

BAKMADAN GEÇME!