Tehlil Nedir, Nasıl Çekilir? Tehlil Hatmi Nasıl Yapılır Ve Okunur?

Güncelleme Tarihi:

Tehlil Nedir, Nasıl Çekilir Tehlil Hatmi Nasıl Yapılır Ve Okunur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2022 09:50

Dini farklı uygulamalar ve kurallar bulunmaktadır. Bu uygulamalardan biriside Tehlil yapma ibadetidir. Tehlil bilinen hali ile kelime-i tehlil nedir ve nasıl çekilir? Hatmi tehlil nasıl yapılır ve okunur detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Allah’ın adını her an zikretmek ve iman etmek Müslümanın birinci vazifelerinden birisidir. Bu anlamda tehlilde en yararlı ibadetlerden birisidir. Belli dönemlerde yapılması büyük sevap kazandırmaktadır. Allaha yakınlaşmanın anmanın en güzel yollarından birisi tehlildir. Özellikle kaza namazları sonrasında günde bir kez yapılması tavsiye edilmektedir. 

 Tehlil Nedir, Nasıl Çekilir? 

 Tehlil bir tür zikir ibadeti olarak bilinmektedir. Tehlil adından da anlaşılacağı gibi kelimeti tevhidin zikredilmesi ibadetine verilen addır. Zikir ibadeti insanların dünyevi işlerinden ve düşüncelerinden arınarak kendini ibadete vermesi ve allaha daha yakın olmasına yardımcı olmaktadır. Tehlil kelimesi tevhidden adını alan bir ibadet şeklidir. 

 Din ıslahatlarına göre belirli bir sayıda " allahtan başka ilah yottur."anlamına gelen " La ilahe İllallah " sözünün zikredilmesidir. Tehlil belirli bir sayıda okunursa birçok sıkıntıdan kurtuluş geleceğine inanılmaktadır. Her 100 la ilahe illalah sözünden sonra “Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem" denmesi gerekmektedir. 

Haberin Devamı

 Tehlil Hatmi Nasıl Yapılır ve Okunur? 

 Hatmi tehlil ya da tehlil hatmi kelime tehlinin 70000 defa okunmasına denmektedir. Hatim etmek için mutlaka 70000 kere la ilahe illallah denmesi gerekmektedir. Her 100 kelimede bir de “Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem" denmesi gerekmektedir. Hatmi tehlil ibadeti için uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. 

 Hatmi tehlil de öncelikle abdest alarak kıbleye karşı oturmak gerekmektedir. Daha sonrasında ise 25 kere Esteğfirullâh denmelidir. Esteğfirullâh 'dan sonra 1 kere Fâtiha-i şerîfe, 3 kere İhlâs-ı şerîf okunmalıdır. 3 kere Salevât-ı şerîfe 'nin okunması gerekir daha sonrasında “ ilâ şerafi’n-nebiyyi’l- Fâtiha ” denilerek peygamber efendimizin ruhlarına şaad olsun diye fatiha suresi okunmaktadır. 

 70 bin hatmi tehile başlandıktan sonra her 100 kelimei tevhidden sonra bir kere “ Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem hakkan ve sıdkâ. İlâhî ente maksûdî ve ridâke matlûbî ” denmelidir. Hatmi tehlil de günde ne kadar yapılabiliyorsa o kadar yapılabilmektedir. HEr gün yapılan tehlil sayısı bir yere not alınmaktadır. 

Haberin Devamı

 Tehlil sayısı 70 bine ulaştıktan sonra çekilen hatmi tehlil dua okunarak birine bağışlanabilmektedir. Okuyan kişi isterse okuduğu tehlili kendine de saklayabilmektedir. Hatmi tehlil için bir sınırlama bulunmamaktadır. Peygamber Efendimiz hatmi tehlil için " Yetmiş bin Kelime-i Tevhîd okumak suretiyle, nefsini cehennemden azad ettir! ” şeklinde buyurmuşlardır. 

 Hatmi tehlil bağışlanan kişi eğer vefat etmiş ise defnedilene kadar eş dost ve akrabalara bölüştürülerek ya da bir kişi tarafından 70000 tehlil okunur ve bağışlanırsa kabirde de rahat etmektedir. Aynı şekilde cehennem azabına karşın da cehennem azabı çeken bir kişi için hatmi tehlil bağışlanırsa o kişinin azabı son bulmaktadır. Bu durumdan peygamber efendimizin hadislerinde bahsedilmektedir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!