Tarihin sıfır noktasında robot yarışması

Güncelleme Tarihi:

Tarihin sıfır noktasında robot yarışması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2022 14:35

‘Göbeklitepe’ teması ve ‘Ahican Tarihin Sıfır Noktasında’ sloganıyla 12 kategoride gerçekleştirilen 14’üncü Uluslararası MEB Robot Yarışması, Şanlıurfa'da başladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, katılımcılara canlı bağlantıyla seslendi. Gençlerin MEB Robot Yarışması'na katılımını çok önemsediğini belirten Özer, "Burada çocuklarımız, gençlerimiz, farklı ülkelerden akranlarıyla birlikte robot ve diğer tasarımlarla ilgili ürettiklerini ve kültürlerini paylaşabilecekler" dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı birincisi 2007 yılında 3 kategoride 132 robotla gerçekleştirilen geleneksel robot yarışmasının 14'üncüsü, Şanlıurfa'da başladı. 16 Haziran tarihine kadar sürecek yarışma; bin 400 kurumdan, 12 kategoride, 4 bin 397 robotla ve 10 bin 813 katılımcıyla yapılıyor. Uluslararası robot yarışması açılışında Şanlıurfa'da bulunamayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, programa Samsun'dan canlı bağlantıyla katıldı.

Uluslararası robot yarışmasının peygamberler şehri Şanlıurfa'da tarih kokan 'Göbeklitepe' teması ve 'Ahican Tarihin Sıfır Noktasında' sloganıyla gerçekleştirildiğini belirten Bakan Özer, bilim ve teknolojide ilerleyen ülkelerin güçlü ülkeler olarak görüldüğünü, bu gücün farkında olan ve ona sahip olmak isteyen milletlerin de bilim insanlarına ve bilimsel araştırmalara büyük önem verdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İKİ YILDIR YAPILAMAMIŞTI
Bakan Özer, uluslararası robot yarışmasının bilim ve teknoloji alanında gençlerin ilgi ve meraklarını perçinlemek, onları araştırmaya teşvik etmek ve onların yeni bilgiler üretmelerine destek sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade ederek "COVID 19 salgını nedeniyle 2 yıldır gerçekleştiremediğimiz Robot Yarışması'nı bugün Şanlıurfa'da geniş katılımlı bir şekilde düzenliyoruz. Sadece Türkiye'den değil Bosna Hersek, Azerbaycan, Mısır, Tunus, Katar, Pakistan, Afganistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi farklı ülkelerden 100'e yakın öğretmen ve öğrencimizi Şanlıurfa'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

Özer, Bakanlık olarak gençleri güncel bilim ve teknolojik gelişmeleri takip eden yerli ve milli üretimi destekleyecek gençleri yetiştirmek için çaba sarf ettiklerini belirtti. Bu doğrultuda bilim ve sanat merkezlerinin Türkiye'nin tüm illerinde yaygınlaştırıldığını, sayılarının da 355'e çıkarıldığını söyleyen Özer, şunları kaydetti:

5 AYDA 7 BİN 200 PATENT
"Amacımız tüm gençlerimizi, tüm çocuklarımızı, yavrularımızı bilimsel gelişmeleriyle tanıştırmak, inovatif yaklaşımlarla onları sürekli desteklemek. Millî Eğitim Bakanlığı olarak özellikle son zamanlarda fikri mülkiyet ve sınai haklar konusunda devasa adımlar atıyoruz. Ve bunların sonucunu almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, son 10 yılda fikri mülkiyet bağlamında yaklaşık üç ürüne tescil almışken 2022 yılının ilk 5 ayında 7 bin 200 patent, faydalı model, marka ve tasarım tescilini aldı. Bunlar, bu kültürün eğitim kademelerinde yaygınlaştığı zaman ne kadar kısa sürede sonuçları alabileceğimizi göstermesi anlamında çok manidardır.

Haberin Devamı

Bizler inovatif yaklaşımları ve fikrî mülkiyeti eğitim kademelerimize ne kadar yaygınlaştırabilirsek, Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla dile getirdiği gibi TEKNOFEST gençliğini güçlendirebilirsek 21’inci yüzyıl Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yüzyılı olacaktır." Üreterek güçlü olunabileceğinin altını çizen Bakan Özer, bu nedenle 14'üncüsü düzenlenen MEB Robot Yarışması'nı çok önemsediğini ifade etti. Özer şunları kaydetti:  

FARKLI BİLGİLERLE MEMLEKETLERİNE DÖNECEKLER
"Burada çocuklarımız, gençlerimiz, farklı ülkelerden akranları birlikte robot ve diğer tasarımlarla ilgili ürettiklerini ve kültürlerini paylaşabilecekler. Buradan ayrıldıkları zaman da mevcut üretimlerini yeniden şekillendirecek şekilde farklı bilgilerle memleketlerine geri dönecekler" dedi. Yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçen yönetici ve eğitimcilere teşekkür eden Özer, gençlere başarılar diledi.

BAKMADAN GEÇME!