Tarihe Yardımcı Bilimler Nelerdir Ve İnceleme Alanları Nelerdir? Tarihe Yardımcı Bilim Dalları Kısaca Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Tarihe Yardımcı Bilimler Nelerdir Ve İnceleme Alanları Nelerdir Tarihe Yardımcı Bilim Dalları Kısaca Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2022 18:06

Tarih, geçmişteki olayların incelenmesini kendine konu edinen bir sosyal bilimdir. İnsan faaliyetleri ile beraber faaliyetlerin sonuçlarını incelerken bazı bilim dallarından da yardım alır. En kapsamlı sosyal bilimler dallarından biri olan tarih en çok sosyoloji, kronoloji, arkeoloji ve coğrafyadan yararlanır. Tarihe yardımcı bilimlerin ne olduğu ve inceleme alanlarını ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Tarih bilimi incelemesini yaparken Antropoloji, Arkeoloji, Coğrafya, Epigrafi, Etnografya, Filoloji, Kimya, Heraldik, Paleografi ve Nümizmatik bilimidir. Daha kapsamlı ve doğru bir araştırma gerçekleştirmek için birçok bilim dalından yardım alır ve incelemesini gerçekleştirir. 

 Tarihe Yardımcı Bilimler Nelerdir? 

 Tarih, geçmişte yaşanan olayların incelenmesini konu edinir. Tarih biliminin konusu insan faaliyetleri ve bu faaliyetlerin sonucudur. Sosyal bilimler arasında en geniş ve kapsamlı olanı tarih bilimidir. Bu nedenle birçok bilim dalı da tarihe yardımcı olur. Yani tarih biliminin faydalandığı pek çok bilim vardır. 

 Tarihe yardımcı bilim dalları Arkeoloji, Kimya, Coğrafya, Antropoloji, Kronoloji, Filoloji, Paleografi ve Sosyolojidir. Yazının icadından önceki dönemde ise tarih bilimine paleografi, epigrafi, nümizmatik ve heraldik bilimler hariç diğer bilim dalları yardımcı olmuştur. 

Haberin Devamı

 İnceleme Alanları Nelerdir? 

 Tarihe yardımcı olan bilimlerin inceleme alanları ve tarihe nasıl yardımcı oldukları da öğrenilmesi gereken bir konudur. Tarihe yardımcı bilim dalları ile beraber inceleme alanları şu şekildedir: 

Antropoloji: İnsanı topluluk ile beraber bütün olarak inceleyen bilim dalına antropoloji denir. Yapmış olduğu çalışmalar ile tarihin en eski dönemlerinin bile aydınlanmasına yardımcı olabilir. 

Arkeoloji: Kazılar aracılığı ile eski uygarlıklara ait tüm verileri ortaya çıkarabilir. Geçmiş uygarlıklara ait yapı, buluntu ve eşyaları inceleyerek tarihteki boşlukların doldurulmasını sağlar. 

Coğrafya: Tarihi olayların bir mekanda gerçekleştiği düşünülürse coğrafyanın da bunda etkisi büyüktür. Tarihi olayların meydana gelmesinde coğrafi şekiller, iklim, yeryüzü şekilleri belirleyici olabilir. Bu nedenle olayların sebeplerini coğrafyayı inceleyerek bulmak mümkündür. 

Epigrafi: Sert yüzeylere yazılmış olan yazılar ile beraber kitabeleri inceleyen bilim dalıdır. 

Etnografya: Kültür bilim olan etnografya geçmişten günümüze kadar tüm toplumların kültürlerini inceleyerek aralarındaki etkileşimleri ortaya koyar. 

Haberin Devamı

Filoloji: Geçmişten günümüze tüm dilleri incelemekle görevli bilim dalına filoloji denir. Tarihin araştırmalarını doğru yapabilmesi için geçmiş dillerin de bilinmesi gerekir. 

Sosyoloji: Toplum bilim olan sosyoloji toplumdaki sosyal ilişkileri inceler. Tarih de bu incelemelerden yararlanır ve araştırmalarına doğru şekilde ilerlemeye çalışır. 

Tarihe Yardımcı Bilim Dalları Kısaca Özellikleri 

 Geçmişte yaşanmış olayların dönemin siyasi, ekonomik ve sosyal koşulların göz önünde bulundurularak incelendiği bilim dalı tarihtir. Kaynaklardan ve belgelerden beslenen tarihin diğer bilim dallarından da yardım alması gerekir. İnceleme alanı çok kapsamlı olduğu için tarih tek başına tüm olayları açıklayamaz. 

Haberin Devamı

 Her türlü şiir, kitabe, coğrafi koşul, siyasi durum, resim, buluntu ve arkeolojik kazı tarih bilimine yardımcı olur. Coğrafya, arkeoloji, antropoloji, etnografya, paleografya, numizmatik, diplomasi, sosyoloji, kronoloji, filoloji, heraldik ve sigiliografya tarihe yardım eder. Tarih olaylarının geçtiği yerin beşeri ve fiziki özelliklerini öğrenmek için coğrafya biliminden yardım alınır.

  Suyun ve toprağın altında kalmış olan eserleri çıkardığı için arkeolojiden, tarihsel sıralamanın öğrenilmesi için kronoloji ve eski yazıların okunması için de paleografyadan destek alınır. Eski paraları incelemek için nümizmatik, resmi belgelerdeki arma ve mühürleri incelemek için de heraldik (mühür bilimi) biliminden yardım alınır. Diller ve diller arasındaki bağı öğrenmek için filoloji, sosyal olaylar için de kapsamlı bir bilim olan sosyolojiden yardım alınır. Tarihsel olayların daha doğru anlaşılması ve yorumlanması için diğer bilim dallarından edinilen bilgiler önemlidir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!