Tanıtlama nedir? Ne anlama gelir? Edebiyatta tanıtlama anlatım biçimine örnekler

Güncelleme Tarihi:

Tanıtlama nedir Ne anlama gelir Edebiyatta tanıtlama anlatım biçimine örnekler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 20:33

Pek çok farklı alanda kullanılan bir kelime olarak tanıtlama, önemli bir anlama sahiptir. Aynı zamanda kullanılan alana bağlı olarak farklı ifadeler üzerinden ele alınır. Peki, Tanıtlama nedir? Ne anlama gelir? Edebiyatta tanıtlama anlatım biçimine örnekleri detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 Hem günlük yaşamda hem de bilimsel ve aynı zamanda edebiyat açısından tanıtlama anlamı üzerinden değerlendirilir. Yapısı itibariyle bu konuda pek çok farklı örneği de ele almak mümkün. Aynı zamanda eğitim konusunda da yine öğrencinin bilmesi gerektiği konular içerisinde yer alıyor. Pek çok farklı sınav üzerinden özellikle paragraf doğrultusunda taşımış olduğu anlam ile öne çıktığını söylemek gerekir.

  Tanıtlama Nedir?

  Tanıtlama kısaca ispatlama olarak ifade edilebilir. Görülebilir bir şekilde verilmiş olan nesnenin ya da herhangi bir olayın, gerçekliğinin deneyi kullanmak suretiyle ortaya çıkarılmasıdır. Böylece farklı olaylar ya da aynı zamanda bir nesnenin gerçekliği yapılan deney üzerinden anlaşılır. O yüzden hem bilimsel alanda hem de edebiyat açısından taşımış olduğu anlam kapsamında değerlendirilir. Bu da hem nesnel ve öznel olarak kullanma şansı vermektedir. Bu konuda edebiyat ya da bilimsel açıdan pek çok farklı örnek ile birlikte, tanıtlama anlamı ele alınır ve gösterilir.

Haberin Devamı

  Tanıtlama Ne Anlama Gelir?

  Öne sürülen herhangi bir iddianın mantıksal yöntemi kullanmak suretiyle ispatlanması tanıtlama olarak bilinir. Bu durum aynı zamanda gözle görülebilir bir nesne ya da herhangi bir olay üzerinden de ele alınır. Yapılan ispatlama ise genel olarak deney üzerinden gerçekleşir. Böylece öne sürülen herhangi bir sav mantıksal yönden ele alınmak suretiyle açıklanır. Aynı zamanda doğru olan olarak bilinen ya da doğru sayılan önceleri ele almak suretiyle elde edilmiş çıkarımdır. Bu konuda özellikle edebiyat açısından ele alınan örnekler ile beraber pek çok farklı durum ortaya çıkarılır. Daha çok herhangi bir konu ya da olay ile beraber öne sürülmüş olan bir iddianın mantıksal açıdan anlatımı konusunda tanıtlama değerlendirilir.

  Edebiyatta Tanıtlama Anlatım Biçimine Örnekler

  Özellikle herhangi bir iddianın kesinlikle inkar edilemeyecek bir noktada ispatlanması tanıtlama olarak edebiyat üzerinden ele alınır. Bu durum aynı zamanda muhakeme yoluyla ya da bir tanık göstermek suretiyle de gerçekleşir. Örneğin herhangi bir nesnenin ele alınması ile birlikte bu nesnenin gerçekliğini kanıtlamak ya da ispatlamak tanıtlama olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda bir olay olduğu zaman bu olayı kesinlik kazanacak biçimde açıklamak ya da bir tanık göstererek yine kanıt hale getirmek edebiyatta tanıtlama olarak örnek şeklinde verilebilir. Bu örneklemeler dahilinde günlük yaşamda da kullanılan bir yapı olduğunu ifade etmek mümkün. Başka bir örnek üzerinden bir kişinin yapmış olduğu herhangi bir iyi ya da kötü olayı, başka bir tanık üzerinden ya da mantıklı açıklaması doğrusunda kanıtlamak da tanıtlama olarak bilinir.

Haberin Devamı

  Paragrafta Tanıtlama Ne Demek?

  Edebiyat üzerinden bakıldığı zaman bir de aynı zamanda paragraf üzerinden tanıtlama ön plana çıkar. Özellikle öğrenciler açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Bu bağlamda herhangi bir cümle okunduğu zaman içerisinde ‘nedir’ sorusuna bir cevap veriliyor ise o vakit paragrafa tanıtlama ortaya çıkar. Aynı zamanda bir kavga mı ya da varlığın ne olduğuna dair getirdiği açıklama olarak da paragrafı tanıtlama öne çıkar. Bu bağlamda temel amaç ise okuyucunun paragraf üzerinden konuyu çok daha iyi bir şekilde anlamasıdır. O yüzden de özellikle öğrencilerin mutlaka bilmesi gerektiği en önemli edebiyat konuları içerisinde yer aldığını söylemek mümkün.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!