Subasman nedir, nasıl yapılır? Subasman perdesi yüksekliği ne kadar olmalı?

Güncelleme Tarihi:

Subasman nedir, nasıl yapılır Subasman perdesi yüksekliği ne kadar olmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2022 17:03

Herhangi bir yapının zemin kotunun belli bir maliyetle yükseltilerek su baskını gibi çeşitli dış etkenlerden korunması amacıyla yapılan yapı eteğine subasman adı verilir. Subasman sayesinde yapılar yoldan aşağıda kalmayacak şekilde tasarlanmaktadır. Oturtmalık ve üst temel anlamına gelen subasmanın her yapıda bulunma gibi bir zorunluluğu yoktur. İşte, subasman hakkında bilinmesi gerekenler.

Haberin Devamı

Subasman bir yapının toprağın altında kalmayan kısmını ifade eden bir kavramdır. Subasmanlar yapıların yüksekte kalmasını sağlamak amacıyla yapılır. Subasmanlar yapıları su baskınlarına karşı korumakta tek başına yeterli değildir.

 Subasman Nedir?

 Subasman, yapıların zemin kotunun yol seviyesinden aşağıda kalmayacak şekilde inşa edilmesini sağlayan bir terim olarak belirtilmektedir. Subasman seviyesi yapılarda zeminle aynı yükseltide olacağı gibi zeminden bir miktar yüksekte de yapılmaktadır. Subasman seviyesi yapıların etrafında aynı yükseklikte olmayabilir. Arazinin ve binanın özelliğine göre subasman seviyesi farklılık gösterebilir.

 Subasman Nasıl Yapılır?

 Yapının temel inşasının yapılmasının ardından temelin üstünden önceden belirlenen bir yükseklikte subasman perdesi yapılmaya başlanır. Subasman temelin üst kotu ile zemin kat arasındaki boşluklara dolgu malzemesi doldurmak suretiyle yapılmaktadır. Yapının kalıp, yalıtım, beton ve tesisat işleri bittikten sonra yapının dış perdeler arasında kalan iç kısmı doldurma işlemini yapan loder ile doldurulur. Dolgu yapılan malzemenin üzeri ıslatılır ve çeşitli ekipmanlar yardımıyla sıkıştırılır. Dolgu malzemesinin sıkıştırma işleminin ardından üzerine hasır donatı denilen bir malzeme serilir ve betonlama işlemine geçilir.

Haberin Devamı

 Subasman Perdesi Yüksekliği Ne Kadar Olmalı?

 Subasman perdesi yüksekliği binaların zemin katının taban kotu olarak ifade edilir. Zeminin döşeme tabakasının üstünde yer alan subasman perdesinin belli bir yükseltide yapılması gerekir. İmar yönetmeliğine göre yapının imar planında aksi bir durum belirtilmedi ise +0.00 kotunun altına düşmemesi +1.20 m kotunun da üzerine de çıkmaması uygun olmaktadır.+0.00 kotu doğal zemin ile yapının aynı kotta bulunduğu anlamını ifade eder. Yapının zeminin doğal zeminden yukarıda bulunması durumunda yapının girişine merdiven yapılmalıdır.

 Bir yapının subasman kotunun belirlenmesi için yapı sahibinin yapması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Yapı sahibinin ilgili belediyeye başvuru yaparak kotlandırma yapılmasını talep etmesi gerekir. Yapıların zemin katına beton dökülmeden bu işlemin yapılması gerekir. İmar planında, imar yönetmeliğine göre ters düşecek bir hüküm bulunmuyorsa kotlandırma işleminin yol baz alınarak yapılması gerekmektedir. Subasman perdesi belirlenirken göz önünde bulundurulması gereken hususlar şunlardır:

Haberin Devamı

 - İmar planının yönetmeliğe uygun olması gerekir.

 - Subasman perdesi yapılacak nokta tespit edilirken sokak siluetine dikkat edilmelidir.

 - Bir parsel üzerinde birden fazla binanın yapılması durumunda arazinin yapısına uygun subasman perdesi yapılması için imar birimleri tarafından onaylanan vaziyet planına uygun olarak her binanın kendisine yakın olan yolu esas alarak subasman perdesini yapması gerekir.

 - Yapı parseline giriş çıkış yapılmayacak yerlerden ve parsele bitişik olmayan yollardan binalara kot verilmemektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!