Spor futboldan ibaret değil

Güncelleme Tarihi:

Spor futboldan ibaret değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2016 10:27

Hem sağlık için gerekli, hem de arkadaşlarla birlikte yapılabilecek en güzel aktivite, spor. Futbol, basketbol, tenis akla ilk gelen spor dallarından olsa da bunların dışında da alternatifleriniz var. Hem de öyle çok ki, kimilerini hiç duymamış bile olabilirsiniz. Sizin için Türkiye’de de yapılan fakat az bilinen birkaç spor dalını ve kurallarını derledik.

Haberin Devamı

Spor dendiğinde akla, futbol, voleybol ya da basketbol gelse de, onlarca alternatif var. Hatta bazılarını hiç duymamış bile olabilirsiniz. Ragbi, korfbol, muggle quidditch az bilinen sporlardan bazıları. İşte Türkiye’de yapılsa da, pek bilinmeyen birkaç spor dalı ve kuralları.

MUGGLE QUİDDİTCH

İsim olarak yabancı gelmiş olabilir ancak Harry Potter film serisini izleyenler hatırlayacaktır. Muggle quidditch, bir takımda dört farklı pozisyona sahip yedi oyuncunun süpürge üstünde olduğu, kendine has kuralları olan bir spor. İlk kez 2005’te ABD’de Middlebury Üniversitesi’nde oynanan oyun, kısa sürede dünyanın birçok bölgesine yayıldı. Türkiye’de de birkaç üniversitede oynanıyor. Takımlar saha içerisinde en fazla dört aynı cinsiyetten oyuncu bulundurabiliyor. Her takımın farklı uzunluklardan oluşan üç çemberi var ve sporun amacı quaffle olarak isimlendirilen topu bu çemberlerden geçirerek sayı elde etmek. Oyunda üç farklı top var. Bunların isimleri quaffle, bludger ve snitch. Quaffle çemberlerden geçirilerek takıma 10 puan kazandırıyor. ‘Bludger’dan üç tane oluyor ve değdiği oyuncu süpürgesinden düşmüş sayılıyor. Snitch ise sahada serbestçe dolaşan, yakalandığında bunu başaran tarafa 30 puan kazandıran ve maçın sonlanmasını sağlayan top. Bu, snitch koşucusu diye adlandırılan sarı renk kıyafet giymiş birinin şortuna bağlanmış bir tenis topu. Snitch koşucusu oyuna 17’nci dakikada giriyor ve onu yakalamaya çalışan oyunculardan kaçmaya çalışıyor. Kovalayıcıların görevi ‘quaffle’ı alıp karşı takımın çemberlerinden geçirerek sayı yapmak. Tutucu, karşı takım atağa çıktığında kendi çemberlerini koruyarak topun çemberden geçmesini önlemekle görevli ancak top kendi takımındayken bir kovalayıcı gibi karşı takıma hücuma çıkabiliyor. Vurucu ise ‘bludger’a hâkim olarak rakip oyunculara bu topu çarptırarak onları süpürgelerinden düşürebiliyor. ‘Bludger’ın isabet ettiği oyuncu, oyundan düşüyor ve kendi çemberine değene kadar oyun dışı kalıyor. Arayıcı oyuna 18’inci dakikada giriyor ve tek amacı ‘Snitch’i rakip takımın arayıcısı yakalamadan ele geçirmek.

Haberin Devamı

SUALTI HOKEYİ 

Haberin Devamı

Sualtı hokeyi palet, maske, şnorkel, eldiven gibi temel ekipmanı giymiş altışar kişiden oluşan iki takım oyuncuları arasında ve yüzme havuzu dibinde oynanan bir spor. Oyun ilk olarak İngiliz bir dalgıç tarafından 1954’te başlatılmış ve sonra diğer ülkelere de yayılmış. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun sitesinde yer alan bilgiye göre; oyunun amacı havuz dibinde bir sualtı hokey sopası yardımıyla kurşun üzerine kauçuk kaplamadan üretilen ‘pak’ dediğimiz topu sürerek ve paslaşarak karşı takımın kalesine gol atmak. Dört oyuncu her an oyuna girecek şekilde yedekte bekliyor. Oyuncu değişimi sınırsız ve serbest. Çok yorucu ve oldukça efor harcanması gereken bir spor olduğuiçin sürekli oyuncu değişikliği yapılıyor. Hokey sopasını tutmayan serbest elin, kural dışı kullanılması, ‘pak’ı elle veya sopayı yanlış şekilde kullanarak ilerletme, rakip oyuncuya kasıtlı yapılan engelleme, çarpma ve önünü kesme, yedek veya cezalı oyuncunun kural dışı havuza girmesi gibi durumlar ise faul sayılıyor.

Haberin Devamı

KORFBOL 

Korfbol, dikdörtgen bir alanda oynanan, her bir takımın dörder erkek ve kadın sporcudan oluştuğu ve bu oyuncuların bir korfa (pota) şut atarak sayı kazanmaya çalıştıkları bir oyun. Korfbol Türkiye’nin sitesinde yer alan bilgiye göre; bu, kadın ve erkeklerin aynı takımda yer aldığı dünyanın tek takım sporu. Oyunun mucidi Hollandalı beden eğitimi öğretmeni Nico Broekhuysen, oyunu 1902’de Amsterdam’da tasarlamış ve derslerinde oynatmaya başlamış. Amaç rakip takımın korfun topu atarak sayı elde etmek. Korfbol takım çalışması gerektiriyor. Topla koşmaya veya top sürmeye izin verilmiyor. Bir takım dört kadın ve dört erkek olmak üzere sekiz sporcudan oluşuyor. Oyun sahası hücum ve defans bölgesi olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bir takımdan her bölgede iki erkek, iki kadın oyuncu yer alıyor.

Haberin Devamı

RAGBİ

Ragbi, 15’er kişilik iki takımla her biri 40 dakika süren iki devrelik bir oyun. İleriye pas vermenin yasak olduğu, topu elle rakip kale çizgisinin arkasına taşımayı hedefleyen sert bir spor. Rugby Referansı’ndaki bilgiye göre; bu oyunda güç ve çeviklikten ziyade cesaret ön planda. Sekiz kişi forward ve yedi kişi back olarak sahadaki pozisyonlar ve roller ayrılıyor. Futboldan farklı olarak ragbi oyununda çarpışmalarda ve daha ağır mücadelelerde forvetler bulunurken, back olarak oynayanlar daha çok kaçmaya ve sayı yapmaya odaklanıyor. Anavatanı İngiltere olan ragbi, sonradan İngiliz sömürgelerine yayılmış. Dünya’nın önde gelen takımları Yeni Zelanda, Güney Afrika ve İngiltere milli takımları. Onu diğer sporlardan ayıranen büyük özellik ise centilmenlik ve saygı. Maçlarda hakem ve takım kaptanları dışındakilerin konuşması kesinlikle yasak. Hakem kararlarına itiraz oyundan uzaklaştırma sebebi sayılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!