Normatif ne demek? Normatif nedir? Normatif TDK kelime anlamı

Güncelleme Tarihi:

Normatif ne demek Normatif nedir Normatif TDK kelime anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2020 01:16

Normatifin kelime anlamı, düzgüsel demektir. Normatiflik, bilimsel alanda kendine pek çok kullanım alanı buluyor. Normatiflik kısaca, ideal ve optimum olarak adlandırılır. Aynı zamanda kişi bazında düşünüldüğü zaman bir düşünce biçimi ya da hayat mottosu olarak da bilinir. Normatif nedir? Hangi anlamlarda kullanılır tüm bu soruların cevabını derledik.

Haberin Devamı

Normatif, düzgüsel, ideal ya da optimum anlamlarında kullanılan bir sözcüktür. Normatif sözcüğü, özellikle de psikolojik, felsefik ve sosyal alanlarda kendine sıkça kullanım alanı bulur.

 Normatif TDK Kelime Anlamı

 Normatif sözcüğünün Türk Dil Kurumu sözlüğündeki karşılığı, düzgüsel, düzgüsüzdür. Fransızca kökenli bir kelime olan normatif, günlük hayatta, felsefe, sosyoloji ve psikoloji de sıkça kullanılır. Tek başına ya da cümle içinde kullanılarak karşımıza sıkça çıkan normatif kelimesi, günlük hayatımızda kendine geniş bir kullanım alanı buluyor. Normatif kelimesi, kullanıldığı alana göre farklı anlamlarda kullanılabilir.

 Normatif Nedir?

 Normatif kullanıldığı yere göre farklı anlamlar taşır. Felsefede kullanılan anlamı ile normatif, kural koyucu demektir. Hukuk terimi olarak ise, düzgüsel ve bir kural değerini taşıyan anlamına gelir. Beden eğitiminde kullanılan anlamında ise, norma ilişkin anlamı taşır. Fransızca kökenli olan bu kelime hayatımızın pek çok alanında sıkça karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda normatif, olması gerekeni ortaya koyan demektir. Bu anlamı ile pek çok kaynakta da kendine yer bulan bu kelimenin kullanım anlamı bakımından genellikle subjektif ve değer yüklü anlamı taşır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!