Sosyoekonomik Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Sosyoekonomik Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Sosyoekonomik Ne Demek, Ne Anlama Gelir Sosyoekonomik Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2022 19:31

Bir kişinin, toplumun ve ülkenin hem sosyal hem de ekonomik durumunu ilgilendiren şeylere sosyoekonomik denir. Sosyal hayat, kişinin toplumun diğer üyeleriyle etkileşime girdiği, kültür, sanat ve din gibi konuları da kapsayan çok geniş bir kavramdır. Ekonomi ise aylık kazanç, giderler ve ek gelirleri kapsar. Bu yazımızda sosyolojik bir kavram olan sosyoekonomik kelimesi hakkında merak edilen detaylar.

Haberin Devamı

Kişinin aylık gelirinin toplum içindeki konumunu belirlemesine sosyoekonomik statü denir. Bu kavram, ilk kez 20. yüzyılın ikinci yarısında Amerika Birleşik Devletlerinde kullanılmıştır.

  Sosyoekonomik Ne Anlama Gelir?

  Maaş, prim, gider, vergi, ikramiye gibi ekonomik parametrelerin toplumsal hayatta yarattığı değişimleri analiz eden bilim dalına sosyoekonomi denir. Bu bilimin araştırma ve gözlem yoluyla elde ettiği bulgular ise sosyoekonomik olarak tanımlanır. 

 Sosyoekonominin faydalandığı en önemli bilim dalları sosyoloji ve iktisattır. Ekonomik değişimlerin toplumsal hayatın üzerindeki etkileri bu bilim vasıtasıyla incelenir. Örneğin ekonomik krizin, toplumsal alışkanlıklarda yol açtığı değişimler masaya yatırılır.

  Bu bilim dalında etki eden ekonomi, etkilenen ise sosyal yapıdır. Çünkü ekonomi, her zaman, her koşulda belirleyici faktördür. Hem bireysel hem de toplumsal bazda, kişinin aylık geliri ve gideri, tüm hayatını etkiler. Bu nedenle, sosyal hayatın, ekonomi üzerinde bir etkisi yoktur.

Haberin Devamı

  Sosyoekonomik TDK Sözlük Anlamı 

 Bir ülkenin ya da bölgenin ekonomik koşullarıyla sosyal yapısı arasındaki ilişkinin incelenmesiyle elde edilen verilerin tümüne sosyoekonomik denir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!