Sonu eh ile biten kelimeler listesi - 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli eh ile biten kelimeler

Güncelleme Tarihi:

Sonu eh ile biten kelimeler listesi - 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli eh ile biten kelimeler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2023 13:42

Sözcük ya da kelime, yalnız başına bir anlam bulunduran ve birbirine bağlı olan birden fazla biçimden meydana gelen bir dil birimi olarak tanımlanabilir. Türkçe, kelime ya da sözcük açısından oldukça zengin olan bir dildir. Pek çok farklı kelime bulunmaktadır ve bu kelimeler farklı anlamlara denk gelmektedir. 3, 4, 5, 6 ve daha fazla harften oluşan kelimeler bulunmaktadır. Peki, Türkçede sonu eh ile biten kelimeler nelerdir? Bu kelimeler hangileridir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kelimeler, anlamları olan ve tek başlarına bile kullanılabilen bir terim olarak ifade edilebilir. Sonuna farklı ekler alabilir ve bu ekler ile farklı cümlelerin içerisinde yer alabilirler.

 Sonu Eh ile Biten Kelimeler Listesi

 Sonu eh ile biten kelimeler çok bilinmemekle birlikte hepsi birbirinden değişik anlamlara gelmektedir. Bu kelimeler çok fazla değildir ve şuan ki yakın zamana bakıldığında pek fazla kullanılmadığı görülür. Bunun nedeni ise farklı telaffuz edilmesi ve söyleyişin zor olmasından kaynaklı olduğu bilinir. Sonu eh ile biten kelimelere bakıldığı zaman toplamda 15 adet kelime elde edildiği görülmektedir. Bu kelimelerin yalnızca birkaçı çok sık kullanım özelliği göstermektedir.

 2 ve 3 Harfli Eh Biten Kelimeler

 Sonu eh ile bittiği bilinen 2 harfli kelimelerden yalnızca bir tane bulunmaktadır. Bu da kelimenin kökü olarak bilinir. Bu kelime "eh" olarak bilinmektedir. Tek başına bir anlam taşıdığı için ve bir özellik gösterdiği için eh kelimesi 2 harften oluşan kelimeler arasında yer alır. 3 harfli olan ve sonu eh ile biten kelimeler ise 3 adettir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Haberin Devamı
  1. Leh
  2. Meh
  3. Deh olarak bilinmektedir.

 4 ve 5 Harfli Sonu Eh İle Biten Kelimeler

 Sonu eh ile biten ve yalnızca 4 harften oluşan kelimeler yalnızca 1 taneden meydana gelir. Bu kelime "ateh" olarak bilinmektedir. Bu kelime anlam olarak sıkılmak ya da bunalmak anlamlarını ifade eder. Sonunda eh eki bulunan ve 5 harften meydana gelen kelimeler ise 2 taneden oluşmaktadır. Bu kelimeler şu şekildedir:

  1. Ebleh
  2. Kadeh olarak bilinir. Bu kelimelerden kadeh günlük hayatta daha sık kullanıldığı görülse de ebleh de nadir bir şekilde kullanılmaktadır. Ebleh, kelime anlamı olarak salak, budala ya da akılsız gibi anlamlarını taşımaktadır.

 6 ve 7 Harfli Sonu Eh İle Biten Kelimeler

 6 harfli olan ve eh ile biten kelimeler totalde 3 adet olarak bilinir. Bu kelimeler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Pehpeh
  2. Dehdeh
  3. Gehgeh olarak sıralanabilir. Söyleyiş tarzı açısından çok yakın olsalar da bu kelimeler birbirinden ayrı anlamlara sahip oldukları bilinir. 7 harfli kelimelere bakıldığında ise herhangi bir kategori yoktur. Yani sonunda eh olan 7 harfli herhangi bir kelime bulunmamaktadır.

 8 ve 9 Harfli Eh İle Biten Kelimeler

 Sonunda eh yer alan 8 ve 9 harfli kelimelere bakıldığında ise totalde bu grup 4 adet sözcükten meydana gelmektedir. 8 harfli kelime grubu şu şekilde sıralanabilir:

  1. Müreffeh,
  2. Münezzeh,
  3. Müşebbeh olarak bilinir. Bakıldığı zaman çok bilindik kelimeler değillerdir.

 Günlük hayatta kullanım sıklığı pek fazla değildir. Daha çok eski zamanlarda yani eski Türkçeye ait olan kelimeler olarak bilinir. 9 harfli eh ile biten kelimelere bakıldığında ise yalnızca 1 adet kelime bulunduğu görülür. Bu kelime "müstekreh" olarak bilinir. Müstekreh kelimesi ise anlam açısından bakıldığı zaman iğrenilen herhangi bir şey ya da iğrençlik anlamlarını taşımaktadır.

BAKMADAN GEÇME!