Sistolik Kan Basıncı nedir? Neden yükselir veya düşer? Normal değerleri kaçtır?

Güncelleme Tarihi:

Sistolik Kan Basıncı nedir Neden yükselir veya düşer Normal değerleri kaçtır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 19:58

Sistolik kan basıncı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan sistolik kan basıncı nedir öğrenebilir ve neden yükselip düştüğü hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sistolik Kan Basıncı nedir? Neden yükselir veya düşer? Normal değerleri kaçtır detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

 

 Sistolik kan basıncı, kalbin kasılması ile kanın damara yollanması sonucu ortaya çıkan basıncın ismidir. Sistolik kan basıncı diğer adı ile yüksek tansiyon olarak da bilinir.

  Sistolik Kan Basıncı Nedir?

  Damarların içerisinde meydana gelen basınçlar kan basıncı adı ile bilinmektedir. Bu basınç organların doğru bir şekilde çalışması ve insanların da yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmesi için oldukça önemlidir. Kalpte toplam 4 tane odacık bulunur ve kalp yaklaşık 5 litre kanı vücuda pompalamak için hiç durmadan çalışır.

  İnsan vücudunda gerçekleşen kan basıncının değeri bar ile ifade edilmektedir. Sistolik kan basıncı da kalpte gerçekleşen kan basınçlarından biridir ve bu nedenle e merak edilmektedir. Sistolik kan basıncı, kalbin kasılması ve kanı da damarlara yollaması ile ortaya çıkan basınca verilen isimdir.

Haberin Devamı

  Sistolik kan basıncı diğer adı ile halk arasında yüksek tansiyon olarak da bilinir. 18 yaşının üzerinde olan her bireyin sistolik kan basıncının en fazla 120 mm/hg olması gerekir. Genel olarak bakıldığında ortalama 120 mm/hg ile 130 mm/hg arasında olması normal kabul edilir. Aralığın olması ise kan basıncının tamamen kişiden kişiye göre değişmesinden kaynaklanan bir durumdur. Kişilerin farklı sağlık problemleri ya da yaşları ile beraber damarlarda esneklik kayıpları olabilir. Bu da sistolik kan basıncı üzerinde etkili ve belirleyici olur.

  Neden Yükselir veya Düşer?

  Sistolik kan basıncı düşen ya da yükselen bir değerde olabildiği için bunun nedenleri de merak edilmektedir. Sistolik kan basıncının yükselme nedenleri şu şekildedir:

 Alkol ya da sigara kullanımı

 Gebelik

 Crohn be Cushing hastlığının olması

 Kolesterol yüksekliği

 Fazla kilo

 Aort damarının kalpten çıkan yerinin dar olması

 Sistolik kan basıncının düşük olmasının nedenleri ise şu şekildedir:

 Sepsis eneksiyon rahatsızlıkları

 Bacak varisleri

 Yanık

 Gebelik

 Yetersiz beslenme

 Vücuttaki su kaybının fazla olması

 Kalp yetmezliği

  

Haberin Devamı

 Normal Değerleri Kaçtır?

  Kan basıncı kişilerin yaşlarına, kilolarına ya da sağlık sorunlarına göre değişiklik göstermektedir. İdeal sistolik kan basıncına bakıldığında 120 - 130 mm/hg olması gerektiği bilinmektedir. Gençlerde ya da çocuklarda daha düşük ya da daha düşük olması normal kabul edilir. 120 mm/hg - 130 mm/hg arası olması gereken sistolik kan basıncı 18 yaşından büyük yetişkin bireylerdeki kan basıncıdır.

  Özellikle birçok düşme ve yükselme sebebi olmasından dolayı sistolik kan basıncı önem taşır. Özellikle yetişkinlerde yüksek tansiyon olarak da bilinen sistolik kan basıncı dikkat ve aynı zamanda takip edilmesi gereken bir durumdur. Belirli aralıklarla ve yaşın ilerlemesi ile genel kontroller esnasında kan basıncının da mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Yüksek tansiyon için de genelde yoğurt ya da ayran tüketilmesi önerilmektedir.

Haberin Devamı

  Limon ya da sarımsaklı ürünlerin kullanımı da yüksek tansiyona iyi gelir. Kekik ya da kekik suyu yaparak tüketmek ve yüksek tansiyonun düşmesi için önemlidir. Yüksek tansiyon durumunda kişilerin başını soğuk su ile yıkaması da tansiyonun düşmesine yardımcı olur. sistolik kan basıncı yüksekliğinin belirtileri arasında ise düzensiz kalp atışı ya da kap ağrısı, nefes darlığı, bacalarda şişlik, sık idrara çıkma, kulak çınlaması, burun kanaması, isteksizlik ve yorgunluk, bulanık göre ve çift görme yer alır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!