Sis homojen mi yoksa heterojen midir ve neden?

Güncelleme Tarihi:

Sis homojen mi yoksa heterojen midir ve neden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 18:38

Homojen ve heterojen karışımlar pek çok kişi tarafından karıştırılmaktadır. Özellikle kimya derslerinde sıklıkla karşılaştığımız kavramlardan olan homojen ve heterojen karışımlar internet ortamında da sıklıkla araştırılmaktadır. Bunlardan birisi de sis olmaktadır. Peki sis homojen mi yoksa heterojen midir ve neden merak edilenleri detaylıca derledik.

Haberin Devamı

Heterojen karışımlar dört farklı gruba ayrılmaktadır. Bu gruplara göre heterojen karışımlar da birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Sis ise heterojen olduğu bilinmektedir.

Sis Homojen mi, Yoksa Heterojen midir?

Her tarafında ayını özelliği bulunmayan ve içindeki taneciklerin gözle görülebildiği karışımlara heterojen karışım adı verilmektedir. Heterojen karışımlar pek çok karışımdan oluşmaktadır. Yer altından çıkarılan maden filizleri, kaya parçaları, bir bitki yaprağı ve toprak gibi sis de heterojen bir kavram olmaktadır.

Neden?

Heterojen karışımlar dört farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlar süspansiyon, emülsiyon, aerosol ve koloit gibi gruplar olmaktadır. Bir katı ve sıvının gaz içinde dağılması ile oluşan karışımlara aerosol adı verilmektedir. Bu nedenle sis aerosol grubunda yer almaktadır.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra sis tek bir madde gibi görünmektedir. Bu nedenle homojen karışımlar ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Fakat sis heterojen bir karışımdır. Çünkü sis yerle temas eden hava içerisindeki su buharının yoğunlaşması sonucunda meydana gelen küçük su damlacıklarının havada asılı kalması ile oluşmaktadır. Yani sis birbiri içerisinde çözünmeyen bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sebeple sis heterojen bir katı sıvı karışımı olmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!