Şirince’nin şirin kafesi 'Bu kafede engel yok'

Güncelleme Tarihi:

Şirince’nin şirin kafesi Bu kafede engel yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2022 13:58

İzmir’in ünlü Şirince köyünde kaderine terk edilmiş bir ilkokul binası, ilçedeki mesleki ve teknik Anadolu lisesi yönetimi tarafından kafeye çevrildi. Ancak bu kafe bildiğiniz kafelerden farklı. Engelli bireylerin aileleriyle rahatça sosyalleşmesini sağlayan ve lezzetli yemekleri olan Şirin Kafe, ilçedeki engelli öğrencilerin de uygulamalı dersler aldığı ve üretim yaptığı bir sınıf aynı zamanda.

Haberin Devamı

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde 2 bin metrekarelik alanda yer alan ve kaderine terk edilen iki katlı ilkokul binası, Selçuk Şehir Er Mehmet Yüce İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yönetimi tarafından engelli bireylere hizmet veren Şirin Kafe’ye dönüştürüldü. 1967 yılında açılan köy okulu 2005 yılına kadar eğitim verdi. Ancak köyde öğrenci sayısının azalmasıyla kaderine terk edildi. Şimdi bu binada Şirin Kafe olarak zihinsel ve bedensel yetersizliği olan bireylerin başkalarına bağlı olmadan yaşamlarını sürdürmeleri amaçlanıyor.

Şirince’nin şirin kafesi Bu kafede engel yok
PASTA SİPARİŞİ ALIYORLAR
Eski okul yeni kafe şimdiorta ve ağır düzeydeki zihinsel ve bedensel engelli öğrenciler ile 23 yaş üstü engelli bireylerin el becerilerine uygun, üretime dönük çalışmalar yapabilmesi için uygulama birimi olarak kullanılıyor. Kimi öğrenciler kafede servis yaparken, kimi mutfakta çalışıyor, kimileri de gelen pasta siparişlerini atölyede sanat eserine çeviriyor.

Haberin Devamı

Şirince’nin şirin kafesi Bu kafede engel yok

ÖĞRENCİLERİN KENDİNE GÜVEN KAZANMASINI İSTİYORUZ
Selçuk Şehir Er Mehmet Yüce İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sedat Yeşilyağcı Şirin Kafe’nin hikayesini şöyle anlatıyor:
“İçinde bulunduğumuz 2 bin metrekarelik kurum, 1967 yılında ilkokul olarak yapılmış. Zamanla nüfusun azalması, göçün Selçuk ilçesine artması sebebiyle öğrenci sayısı giderek azalmış ve yok noktasına ulaşmış. Son 5-6 yılına bizimde tanıklık ettiğimiz bir virane olarak atıl durumda duruyordu. İçinde bir oyun parkı vardı ancak kullanılmayacak durumdaydı. Dokuz Eylül Üniversitesi ve Matematik Köyü de istiyordu ancak bu alanı biz onarıp, okulumuz turizm otelcilik meslek lisesinin uygulama birimi haline getirmek istedik.

Özellikle engelli bireylerin burada eğitim almalarını, aileleriyle birlikte güvenli bir ortamda haftanın belirli günlerinde serbestçe hareket edebilmelerini, ailelerin de rahatsız olmadan çocuklarının bir arada etkinlik ve üretim yapabileceği bir yer haline getirmek istedik. 2018 yılında burayı devraldık. Pandemi sebebiyle açılışımız geç oldu ancak şu anda hijyen ve donanım açısından birçok yerden daha üstün bir mutfağımız var.

Şirince’nin şirin kafesi Bu kafede engel yok
PİZZA DA YAPALIM MI?
Binanın alt katında ise okulumuzdaki engelli öğrencilerinin eğitimini pasta atölyesinde gerçekleştiriyoruz. Ayrıca kaynaştırma öğrencisi dediğimiz öğrenme güçlüğü yaşayan ama eğitimini sınıf ortamında gerçekleştiren 7 kişilik bir grubumuz, bir de ilçedeki meslek lisesinden devraldığımız engelli öğrencilerimiz de var. Onların derslerinin bir kısmı ve mesleki uygulamaların da bir bölümü burada yapılıyor. Öğrencilerin kendine güven kazanmasını istiyoruz. El göz koordinasyonu gibi kinestetik becerilerini geliştirmek, kendi başlarına kaldıkları zaman ocağı yakabilmek, çayı demleyebilmek, bıçak kullanabilmek gibi temel eğitimden başlıyoruz. Sonra kolay hamur işleri ve pratik yapabileceği yemeklerle uygulamalar yapıyoruz. Epey yol kat ettik. Pizza yapmayı bile öneriyor artık öğrencilerimiz.”
Şirince’nin şirin kafesi Bu kafede engel yok
MOZAİK KURSU DA AÇILACAK KAZI ALANI DA YAPILACAK
Şirin Kafe büyük bir alana kurulu olduğu için okul tarafından yeni birçok proje de hayata geçirilmek üzere. Binanın üst katı seramik, mozaik gibi atölyelere ev sahipliği yapacak. Haftada bir gün stand kurup engeli öğrencilerin Halk Eğitim merkezlerinden aldığı eğitimlerini üretime ve satışa çevirecekleri bir uygulama yapılacak. Diğer yandan çevredeki Efes harabeleri, Meryem ana ve Yedi uyuyanlar gibi kültürler değerleri de bu alan içinde değerlendirmek istiyorlar. Ayrıca aynı alanda çocukların eğlenerek öğreneceği bir kazı bölgesi de yapılması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!