‘Şifre değil saat farkı’

Güncelleme Tarihi:

‘Şifre değil saat farkı’
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2013 10:10

ÖSYM, 2011-YGS’de şifre iddialarına neden olan Google’da ‘mod’ ‘medyan’ araması ile ilgili savunma verdi. Uzmanlar, Google’da yapılan aramanın Amerika ile Türkiye arasındaki 12 saatlik zaman farkından kaynaklandığını ifade etti.

Haberin Devamı

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2011 yılında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre iddialarına neden olan algoritma modelleri ‘mod’ ‘medyan’ kelimelerinin ‘Google’da sınavdan önce en çok aranan kelimeler arasında bulunmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcılığa savunmasını verdi. ÖSYM uzmanları savunmada, ABD merkezli Google yetkilileriyle yaptıkları görüşmede, söz konusu aramanın Amerika ile Türkiye arasındaki 12 saatlik zaman farkından kaynaklandığının tespit edildiği bilgisine yer verdi.

‘Medyan’ patlaması

27 Mart 2011 tarihinde yapılan YGS’den bir gün önce bazı forum sitelerinde ve Google’da ‘mod’ ‘medyan’ kelimeleri araştırma patlaması yaşandığı iddia edilmişti. Bunun üzerine “Şifreleme tekniği sınavdan önce öğrenciler arasında paylaşıldı mı?” tartışması başlamıştı. Hatta bazı öğrencilerin “YGS’de mod medyan çıkacak haberiniz olsun” diyerek birbirlerine mail attıkları iddia edilmişti. ÖSYM iddiaları yalanlamış ve internet üzerinden bütün kitapçıkları yayınlamıştı.

Haberin Devamı

Mod-medyan, seçenekleri kaydırarak doğru eşleşmeyi bulmaya yarayan yöntem olarak biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!